Özellikle gençlerin kullandığı kulaklıklarla yüksek sesle uzun süre müzik dinlemek işitmeyi azaltıyor. Son dönemde uzaktan çalışma ve online dersler sebebiyle kulaklık kullanım zorunluğunda da belirli aralıklarla kulaklığı çıkarıp sakin bir ortamda bulunmak öneriliyor.
Yapılan bilimsel araştırmaların çoğu, yüksek şiddette sese maruz kalmanın iç kulakta tüy hücre hasarına sebep olarak işitmenizde geri dönüşü olmayan kayıplara sebep olduğunu gösteriyor.
Odyolog Seda Başkurt, uzun süre kulaklık takılmasının olumsuz etkileri hakkında bilgiler verdi:
85 desibel şiddetinde sese 8 saat ve daha fazla maruz kalmak işitme sağlığını olumsuz etkilemektedir. Müziğin seviyesindeki artış ve kullanım süresi, işitme kaybını etkilemektedir.
Taşınabilir müzik çalarlar 120 desibel ve üzerinde ses seviyelerine kadar çıkabilmektedir. Bu ses seviyesine uzun süre maruz kalmak geçici veya kalıcı olarak işitme kaybına sebep olmaktadır.
Sesin şiddetine bağlı olarak ortaya çıkan akustik hasar, iç kulakta sesin elektriksel uyaranlara dönüşümünü sağlayan tüy hücrelerinde hasar meydana getirmektedir. Uzun süreli yüksek şiddette müzik dinleme sonrası baş ağrısı, tinnitus ve işitme kaybı meydana getirmektedir. Bu durum geçici olabileceği gibi kalıcı bir hasara da işaret edebilir.
Salgın süreci ile birlikte her şeyin online olarak gerçekleştirilmesi her yaştan bireyin, özellikle okul çağındaki çocukların kulaklık kullanımını artırdı. Derslerini evden takip etmek zorunda kalan çocuklar uzun süre kulaklıkla ders dinlemektedir. Kulaklık takma süresi kısıtlanmalı, kulak içine takılan kulaklıklar yerine kafa üstüne takılan kulaklık tercih edilmelidir.
Kulaklığın tek kulakta kullanılması, sesin seviyesini daha fazla artırmaya neden olacağı için işitme kaybı riskini de artıracaktır. Kulaklığı iki kulakta kullanmak, oluşabilecek riskleri azaltmanızı sağlar. Ses seviyesinin yüksek olmamasına dikkat ederek oluşabilecek riskleri en aza indirebilirsiniz.
Kulaklıkla geçirilen süre 60 dakika 60 desibeli geçmeyecek şekilde olmalıdır. Gün içinde 60 dakikadan fazla kulaklık kullanmak mecburiyetindeyseniz araya zaman koyarak, kulağınızın havalanmasını ve dinlenmesini sağlamaya özen göstermelisiniz.
Kulaklıklar paylaşımı bakterileri taşıyor
Kulak içi kulaklık kullanımında, kulaklığı yanında bulunan kişiye verme davranışları da söz konusu olabilir. Bu durum bakterilerin, mantarın, enfeksiyonların yayılmasına sebep olacaktır. Aynı zamanda kulak kirinin dışarı atılmasını engelleyerek serumen oluşumuna sebebiyet verebilir.
İşitme sağlığınız için mutlaka kulaklarınızı dinlendirmeyi ihmal etmeyin. Bunun için ideal kullanım süresi belirlenmelidir. Uzmanlara göre uzun süre kulaklıkla yüksek sese maruz kaldıktan sonra 5-15 dakika sessiz bir ortama geçerek kulaklarınızı dinlendirmeniz gerekir.