İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:31 Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14 İkindi16:45
Hava - Hava durumuYağmurlu 20°C Nem %44
Türkçe
18 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
18 Ramazan 1445
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
Giriş Yap

Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek?

Özel Haber
Özel Haber
15.09.2023    |

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in, (SAS.) dünyayı teşrif ettiği ve milyonlarca Müslümanın ibadetler ve dualar ile ihya ettiği Mevlid Kandili ne zaman? Ayrıntılar haberimizde...

Peygamber Efendimiz (SAS.), Rebîü'l-evvel ayının 11'ini 12'sine bağlayan gece dünyayı teşrif etti.  Bu vesileyle bu kutlu gün ve gece Mevlid Kandili olarak idrak ediliyor.

Bu yıl Mevlid Kandili, 26 Eylül 2023 Salı akşamına denk geliyor. Mevlid Kandili; kılınacak namazlar, okunacak dualar, salavatlar ve yapılan ibadetlerle ihya edilecek.

Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi'miz Mahmud Es'ad Coşan, 'Resûlullah ve Habibullah olan Muhammed-i Mustafâ Efendimiz’i derinden ve içten sevmek, İslâm’ın özü, aslı ve temelidir. O, peygamberlerin en üstünü ve en güzelidir, insanlığın baş tacıdır, iki cihan serveridir, Allah’ın âlemlere rahmetidir. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz âlemlere rahmet olarak indirilmiş, gönderilmiş, vazifelendirilmiş bir yüce insandır' diyerek; 'Allahu Teâlâ hazretleri, o en sevgili kulu, Habîb-i Edib-i Muhammed-i Mustafâsı hürmetine bizleri dünya ve âhiretin hayırlarına erdirsin. Afv u mağfiret eyleyip rızasına rahmetine vâsıl eylesin. Cennetiyle cemaliyle müşerref eylesin. Cennet içre de bizi Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz'e komşu eylesin' duasında bulunuyor.

Bolca salavat getirilmeli

Mevlid Kandili ve öncesinde Peygamber Efendimiz'e her fırsatta salavat getirilmelidir. Nitekim Efendimiz de hadis-i şeriflerinde bu hususta güzel müjdelerde bulunmaktadır.

'Kıyamet günü bana insanların en yakını, bana en çok salavât okuyandır.' (Tirmizi)

'Her kim benim üzerime salavat getirirse, Allah bu yüzden ona on misli mağfiret eder.' (Ebu Davud)

Mevlid Kandili nasıl idrak edilmeli?

Kültürümüzde ve geleneğimizde, mübarek gün ve gecelerde Kur’ân-ı Kerim okunması, dua ve tesbihatlarda bulunulması ve bu gecelerin hem bireysel hem de aile ve toplum olarak en güzel şekilde idrak edilmesi, kandil gecelerine ne kadar önem verildiğini göstermektedir.

Mahmud Es'ad Coşan Hocamız, 'Evimizi o gece için bayram günü gibi temizleyip bezemeli; en güzel ve pak elbiselerimizi giyinmeli, sokağımızı süpürüp düzenlemeli, fakirlere sadakalar vermeli, komşulara ikramlarda bulunmalı, tebrikleşmeli; o gece yatsı namazına çoluk çocuk sevinçle camilere gitmeli; Kur’an’lar ilahiler okumalı, tesbihler çekmeli, zikirler, ibadetler etmeli, çokça salât ü selâmlar ile geceyi îmar ve ihya eylemeliyiz. Sevgili aile reisleri! O günü asla sönük geçirmeyin, akşama eve kucaklarınız dolu dolu gelin, evinizi, sofranızı, çiçekler, meyveler ve tatlılarla, kandil simitleriyle şenlendiriniz.' tavsiyesinde bulunuyor.

Mevlid Kandili'nde yapılabilecek olan ibadetler;

⚪ Kur’ân–ı Kerim okunmalı;

⚪ Peygamber Efendimiz (SAS.)’e salât ü selâmlar getirilmeli

⚪ Kaza, nafile namazlar kılınmalı

⚪ Tefekkürde bulunulmalı

⚪ Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı

⚪ Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli

⚪ Bol bol zikredilmeli

⚪ Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

⚪ Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

⚪ Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

⚪ Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

⚪ Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

⚪ Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.­

 

­

 

 

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close