İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:54 Yatsı21:22 İmsak04:37 Güneş06:10 İşrak06:50 Öğle13:08 İkindi16:53
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 13°C Nem %86
Türkçe
10 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
10 Şevval 1445
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
İmsak
04:37
Güneş
06:10
İşrak
06:50
Öğle
13:08
Giriş Yap

Oruç tutmanın sağlık için 10 faydası

Özel Haber
Özel Haber
27.02.2024    |

İslam’ın beş şartından biri olan oruç ibadetinin sağlığımız için birçok faydası var. Kalp sağlığından hücre onarımına, kilo kontrolünden diyabeti önlemesine kadar uzanan beden ve ruh sağlığına faydalarını 10 maddede derledik.

1. Oruç, hücrelerin, genlerin ve hormonların işlevini değiştirir.

Bir süreliğine hiçbir şey yenilmediği ve içilmediğinde vücudumuzda birkaç şey olur.

Örneğin, vücudumuz önemli hücresel onarım süreçlerini başlatır ve depolanan vücut yağını daha erişilebilir hale getirmek için hormon seviyelerini değiştirir.

Oruç tutarken vücudunuzda meydana gelen değişikliklerden bazıları şunlardır:

* Kandaki insülin seviyeleri önemli ölçüde düşer, bu da yağ yakımını kolaylaştırır.

* Büyüme hormonunun kan seviyeleri 5 kata kadar artabilir. Bu hormonun daha yüksek seviyeleri yağ yakmayı ve kas kazanımını kolaylaştırır ve başka birçok faydaya sahiptir.

* Vücut, atık materyalin hücrelerden uzaklaştırılması gibi önemli hücresel onarım süreçlerini başlatır.

* Uzun ömürlülük ve hastalığa karşı koruma ile ilgili genlerde ve moleküllerde faydalı değişiklikler olur.

Oruç tutmanın faydalarının çoğu, hormonlardaki, gen ekspresyonundaki ve hücrelerin işlevindeki bu değişikliklerle ilgilidir. 

Oruç tuttuğunuzda, insülin seviyeleri düşer ve büyüme hormonu artar. Hücreleriniz ayrıca önemli hücresel onarım süreçlerini başlatır. 

2. Oruç, kilo vermenize ve göbek yağını eritmenize yardımcı olabilir.

Genellikle, oruç tutmak daha az öğün yememizi sağlar.

Eğer iftar ve sahurda daha fazla yiyerek telafi etmezseniz, daha az kalori alırsınız.

Aynı zamanda oruç, vücudun fazla kilolarını atmasını kolaylaştırmak için bazı hormonların fonksiyonunu artırır. Daha düşük insülin seviyeleri, daha yüksek büyüme hormonu seviyeleri ve artan miktarlarda norepinefrin (noradrenalin), vücut yağının parçalanmasını arttırır ve enerji için kullanımını kolaylaştırır. Bu nedenle oruç tutmak metabolizma hızınızı % 3,6-14 oranında artırarak daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olur.

Yapılan bir çalışmada oruç 3-24 hafta boyunca % 3-8 arasında kilo kaybına neden olabileceği belirtilmektedir. Ayrıca kişiler bel çevresinin % 4-7 oranında kaybetmişlerdir. Bu da karın boşluğunda bulunan ve hastalığa neden olan bu zararlı yağların kaybolduğunu göstermektedir.

Başka bir araştırmada oruç tutmanın sürekli kalori kısıtlamasına göre daha az kas kaybına neden olduğu rapor edilmiştir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında oruç, inanılmaz derecede güçlü bir kilo verme aracı olabilir. 

Oruç tutmak, metabolizmayı hızlandırırken daha az kalori tüketmenize yardımcı olur. Oruç, kilo vermek ve göbek eritmek için oldukça etkili bir araçtır. 

3. Oruç tutmak insülin direncini azaltarak tip 2 diyabet riskinizi azaltabilir

Tip 2 diyabet, son yıllarda oldukça sık görülen bir hastalık haline gelmiştir. Başlıca özelliği, insülin direnci bağlamında yüksek kan şekeri seviyeleridir.

Oruç tutmanın insülin direnci için büyük faydaları olduğu ve kan şekeri seviyelerinde etkileyici bir düşüşe yol açtığı rapor edilmiştir.

İnsanlar üzerinde yapılan oruç ile ilgili bir çalışmada açlık kan şekeri % 3-6, açlık insülini % 20-31 oranında azaldığı tespit edilmiştir. 

Oruç, insülin direncini azaltabilir ve kan şekeri seviyelerini düşürebilir. 

4. Oruç, vücuttaki oksidatif stresi ve iltihabı azaltabilir.

Oksidatif stres, yaşlanmaya ve birçok kronik hastalığa giden adımlardan biridir.

Oksidatif stres, diğer önemli moleküllerle (protein ve DNA gibi) reaksiyona giren ve onlara zarar veren serbest radikaller adı verilen kararsız moleküllere yol açar.

Çeşitli araştırmalar, oruç tutmanın vücudun oksidatif strese karşı direncini artırabileceğini göstermektedir.

Bunun yanı sıra bazı araştırmalar, oruç tutmanın her türlü yaygın hastalığın bir başka önemli faktörü olan iltihapla mücadeleye yardımcı olabileceğini gösteriyor. 

Araştırmalar, oruç tutmanın vücuttaki oksidatif hasarı ve iltihabı azaltabileceğini gösteriyor. Bunun yaşlanmaya ve birçok hastalığın gelişmesine karşı faydaları olabilir. 

5. Oruç, kalp sağlığına faydalı olabilir.

Kalp hastalıkları günümüzde dünyanın en ölümcül hastalıklarının başında yer almaktadır. Çeşitli sağlık belirteçlerinin (risk faktörleri), artmış veya azalmış kalp hastalığı riskiyle ilişkili olduğu bilinmektedir. Oruç tutmanın kan basıncı, toplam ve LDL kolesterol, kan trigliseridleri, inflamatuar belirteçler ve kan şekeri seviyeleri dâhil olmak üzere çok sayıda farklı risk faktörünü iyileştirdiği rapor edilmektedir.

Ancak bu araştırmaların çoğu hayvan deneylerine dayanmaktadır. Öneriler yapılmadan önce kalp sağlığı üzerindeki etkilerin insanlarda çok daha fazla araştırılması gerekir. 

Araştırmalar, oruç tutmanın kan basıncı, kolesterol seviyeleri, trigliseritler ve iltihaplı belirteçler gibi kalp hastalığı için çok sayıda risk faktörünü iyileştirebileceğini göstermektedir. 

6. Oruç, çeşitli hücresel onarım işlemlerine neden olur.

Oruç tuttuğumuzda vücuttaki hücreler otofaji adı verilen hücresel bir "atık giderme" sürecini başlatır. Bu, hücrelerin zamanla içinde biriken bozuk ve işlevsiz proteinleri parçalayıp metabolize etmesine yol açar.

Artan otofaji, kanser ve Alzheimer hastalığı da dâhil olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.

Oruç, atık maddeleri hücrelerden uzaklaştıran otofaji adı verilen metabolik bir yolu tetikler. 

7. Oruç, kanseri önlemeye yardımcı olabilir.

Kanser, hücrelerin kontrolsüz büyümesi ile karakterize edilen çok kötü bir hastalıktır.

Oruç tutmanın kanser riskinin azalmasına yol açabilecek birkaç yararlı etkisi olduğu belirtilmiştir. İnsan çalışmalarına ihtiyaç duyulmasına rağmen hayvan çalışmalarından elde edilen umut verici kanıtlar, oruç tutmanın kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Kanser hastalarının oruç tutmasının kemoterapinin çeşitli yan etkilerini azalttığını gösteren bazı kanıtlar bulunmaktadır. 

Hayvan çalışmalarında oruç tutmanın kanseri önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Yapılan bir çalışma, orucun insanlarda kemoterapinin neden olduğu yan etkileri azaltabileceğini göstermiştir. 

8. Oruç beyin sağlığı için iyidir.

Vücut için iyi olan şey beyin için de iyidir. Oruç, beyin sağlığı için önemli olduğu bilinen metabolik olaylardan oksidatif stresin azalmasını, iltihaplanmanın azalmasını ve kan şekeri seviyelerinde ve insülin direncinde bir azalmayı sağlamaktadır.

Ayrıca oruç, eksikliğinde depresyon ve diğer çeşitli beyin problemleriyle ilişkili olan beyinden türetilmiş nörotrofik faktör (BDNF) adı verilen beyin hormonunun düzeylerini artırır.

Oruç tutmanın beyin sağlığı için yeni nöronların büyümesini artırmak ve beyni hasardan korumak gibi önemli faydaları olabilir. 

9. Oruç, Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olabilir.

Alzheimer hastalığı, dünyanın en yaygın nörodejeneratif hastalığıdır.

Alzheimer'ın tedavisi yoktur, bu nedenle ilk etapta ortaya çıkmasını önlemek oldukça önemlidir.

Yapılan çalışmalar, oruç tutmanın Parkinson ve Huntington hastalığı da dâhil olmak üzere diğer nörodejeneratif hastalıklara karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir.

Araştırmalar, oruç tutmanın Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucu olabileceğini göstermektedir. 

10. Oruç daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir.

Oruç tutmanın en heyecan verici uygulamalarından biri yaşam süresini uzatma yeteneği olabilir.

Yapılan araştırmalar, aralıklı oruç tutmanın, sürekli kalori kısıtlamasına sebep olduğunu ve benzer şekilde yaşam süresini uzattığını göstermiştir. 

Oruç tutmak, insanların yaşam süresini uzatabilir. 

 

­

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Sırça Köşk
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Sırça Köşk
Sırça Köşk Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close