İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:53 Yatsı21:20 İmsak04:39 Güneş06:12 İşrak06:52 Öğle13:08 İkindi16:53
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 18°C Nem %67
Türkçe
9 Şevval 1445 18 Nisan 2024 Perşembe
9 Şevval 1445
İkindi
16:53
Akşam
19:53
Yatsı
21:20
İmsak
04:39
Güneş
06:12
İşrak
06:52
Öğle
13:08
Giriş Yap

Biyolojik saatinizi Ramazana göre ayarladınız mı?

Özel Haber
Özel Haber
25.03.2023    |

Ramazan ayı uyku düzensizliği demek değildir.  Kendi içinde bir uyku düzeni oluşturulduğunda Ramazan’da da verimli bir uyku elde edilebilir. Ramazanda uyku düzeni büyük oranda değişir.

Alışılan uyuma ve uyanma saatleri farklılaşır. Uyku-uyanıklık döngüsü değişir. Gece boyunca süreklilik arz eden uyku ikiye bölünür.

Ayrıca bununla baş etmeye çalışan bireylerde farklı uyku ritimleri oluşabilir.  Bazı bireyler sahur saatine kadar uyanık kalırken, bazıları sahurdan sonra uyumazlar.

Oruç tutan bazı insanlar işleri elverdiği müddetçe gündüz uyuyarak vakit geçirirlerken, bir kısmı iftar öncesi kısa bir süre uyuklayarak vakit geçirirler.

Uyku özellikleri bireysel özelliklere göre değişir. Kişilerin cinsiyeti, yaşı, kilo ve boyları, çalıştıkları işler ve sosyal yaşamları uyku uyanıklık süreleri ile uyku kalitesini belirler. Bununla birlikte erişkin kişilerin ortalama uyku süresi 7-8 saattir ve tüm geceyi kapsar.

Uyku düzenine dikkat edilmediği takdirde, uykusuzluk, gündüz uykulu olma hali, enerji azlığı, dikkatsizlik ve öfke kontrolsüzlüğü oluşabilir. Bu nedenle Ramazan’da herkesin kendi sosyal yaşamına göre biyolojik ritmini ve uyku düzenini ayarlaması gerekiyor.

Ramazanda sağlıklı uyku için 8 tavsiye

Dr. Yavuz Selvi, Ramazan ayında iftar ve sahur vakitlerini gözeterek, günü dinç geçirmek için sağlıklı uykuya dair şu tavsiyeleri yapıyor:

1. Her gün aynı uyku düzeni gerekli: Ramazan ayının başlamasıyla oluşturulan uyku düzeni tüm Ramazan boyunca devam ettirilmelidir. Daha az veya daha fazla uyumak davranış sorunlarına yol açabileceğinden uyku düzenine daha fazla dikkat etmek gerekecek.

2. Gece uykusuz kalmayın: Çalışan kişilerde sahur öncesi uykusuz kalmak kısıtlanmış bir uykuya sebep olduğundan tavsiye edilmemektedir. Gece sahura kalkıldığında tam olarak uyanmak ve ağır yemekler içermeyen bir sahur yemeğinden sonra bir süre beklemek ve hemen yatmamak gerekir. Yemekten hemen sonra yatmak uyku süresini artırıyor gibi görünse de kalitesini düşürecektir. 

3. Güneşi ihmal etme: Sabah iş için uyanan çalışanların tam olarak uyanık bir duruma geçebilmeleri için belli bir süre güneş ışığından faydalanmaları biyolojik saatlerini gün için ayarlayacaktır. Ayrıca gün boyunca uyanık kalması gereken ofis çalışanlarının öğle saatlerinde de aynı şekilde güneş ışığına ihtiyaçları vardır.

4. Kahve ve sigaraya dikkat: Gün boyunca sigara ve kahveyi çok tüketme gibi bir alışkanlığı olan kişilerin iftar sonrası bu ihtiyaçlarını telafi etmeye çalışmaları daha büyük sorunlara yol açar. İftar sonrası çok sayıda içilen kahve ve sigara gece uykusu sırasında kişinin fark edemediği zihinsel uyanmalara ve uyku kalitesinde bozulmaya sebep olur. Kalitesiz bir uyku ile gündüz sigara ve kahve açlığı birleştiğinde dikkatsizlik sonucu kazalara ve öfke kontrolsüzlüğü nedeniyle aile ve iş sorunlarına yol açar. Düzenli ve kaliteli bir uyku ise gündüz oluşabilecek aksaklıkların önüne geçecektir.

5. Aynı saatlere dikkat et: Her gün aynı saatte yatmak, aynı saatlerde sahura kalkmak ve sahurdan sonra yatılacaksa aynı saatte yatmak, iş için de aynı saatte kalkmak uyku düzensizliğinin önüne geçecektir.

6. Ağır egzersiz yapma: Egzersiz yapılacaksa akşam iftardan bir süre sonra ve hafif bir şekilde yapılmalıdır. Ağır spor ve egzersizler uyku düzenini ve kalitesini bozacaktır.

7. Uyku hijyenine dikkat et: Gece uyku için yatak odası ses, ışık, ısı yönünden korunmuş olmalıdır. Televizyon, bilgisayar vs ile uzun süre meşgul olmak uykuya dalmayı güçleştirecektir.

8. Gündüz uykusu, ne zaman? Gece uykusunu bozuyorsa gündüz uykularından kaçınılmalıdır. Bununla birlikte mutlaka uyku ihtiyacı doğuyorsa gün sonunda değil, gün ortasında 1-2 saatlik uykular tercih edilebilir.

 

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close