İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:35 Güneş06:09 Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23
Hava - Hava durumuYağmurlu 13°C Nem %83
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İmsak
04:35
Güneş
06:09
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
Giriş Yap

Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri

Özel Haber
Özel Haber
27.02.2024    |

İftarda çok yememek gerektiği, bol çeşitli sofralardan uzak durulması gerektiği hep vurgulanıyor. Peki hem vücudumuzun kaybettiği enerjiyi yerine koymak, hem de sağlıklı beslenmek mümkün mü?

Elbette... Bu işin sırrı Ramazan’da da ara öğün koymakta.

Ramazan ayında öğünler nasıl belirlenmeli?

Ramazan ayı beslenme düzeninin ve  şeklinin değiştiği, uzun saatler açlık ve susuzluk gerektiren bir aydır.  Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da devam edebilmesi için iftar ve sahur olacak şekilde iki ana öğün ve bir de ara öğün tüketilmesi önemlidir. Ağır olmayan bir iftar sofrasından sonra ara öğün yapmak kan şekerini dengede tutar ve hazımsızlık yaşamayı önler. 

İftarda beslenme nasıl olmalıdır?

Orucu açtıktan sonra 1-2 bardak su içip gün içinde kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymaya başlamamız önemlidir. Ardından 1 kase çorba içerek 5-10 dakika mola vermek, midemizi bir anda doldurmamak daha sağlıklı bir beslenme sağlar. Sebze ve protein grubunun dengeli olduğu iftar sofrasında yoğurt, ayran gibi süt grubu mutlaka olmalıdır. Tam tahıllı ekmek veya bulgur pilavı yememiz tokluk süresini arttıracaktır. Yemekleri yavaş ve güzelce çiğneyerek yememiz mide, bağırsak sağlığı için gereklidir.

İftardan ne kadar süre sonra ara öğün yapmalı ve neler tüketmeli?

İftardan ortalama 2-3 saat sonra yapacağımız ara öğünde sağlıklı kuruyemişler, meyve veya hafif sütlü tatlı tüketmek oruç döneminde bağışıklık ve kilo yönetimi için faydalıdır. 

Sahurda neler yemeli?

Ramazan ayında mutlaka sahura kalkılarak vücudu uzun bir müddet devam edecek olan açlık sürecine hazırlamak gerekir. Sahurda tam tahıllı ekmekler, yumurta, süt, peynir, yeşillikler tarzında hafif bir kahvaltılık menüsü ya da zeytinyağlı sebze yemekleri, yoğurt, çorba gibi hafif bir yemek menüsü oluşturabiliriz. 

Ramazanda su kaybını önlemek için neler yapmalı?

Uzun saatler süren açlığın yanında susuzluk da bireyleri yorgun düşürmekte ve baş ağrısı gibi yan etkilere sebep olabilmektedir. Bunu önlemek için iftar ve sahur arasında çokça sıvı almaya özen göstermeliyiz. 2-2,5 litre su içmek gün içindeki sıvı kaybımızı yerine koymayı ve ertesi gün oruç süresince susuzluk hissetmememizi sağlar. Ayrıca baş ağrısı gibi durumları önler. 

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close