İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54 Yatsı21:22 İmsak04:37 Güneş06:10 İşrak06:50
Hava - Hava durumuHafif Yağmurlu 14°C Nem %80
Türkçe
10 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
10 Şevval 1445
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
İmsak
04:37
Güneş
06:10
Giriş Yap

İtikâf ibadeti nasıl yapılır?

Özel Haber
Özel Haber
30.03.2024    |

Dünyadan uzaklaşarak, Ramazan-ı Şerif ayının son on günü yapılan bir ibadet olan itikâf, Kadir Gecesinin arandığı mübarek günleri en güzel şekilde değerlendirmek için güzel bir fırsat. İtikâf ibadeti nasıl yapılır, itikâfta nelere dikkat edilir? Peygamber Efendimiz (SAS.) itikâfı nasıl uygulamıştır?

Hz. Âişe (r.a.) validemiz şöyle demiştir:

“Rasulullah (s.a.v.), Ramazan ayının son on gününde itikâfa girer ve Kadir gecesini Ramazan’ın son on gününde arayın.” derdi.”

İtikâf, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın, beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet etme niyetiyle bir süre durması demektir.

İbn Abbas’tan rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz itikâftaki kimse için şöyle buyurmuştur:

“O, günahlardan uzak kalır ve kendisine (hayatın içinde) tüm iyilikleri yapan kimse gibi iyilikler yazılır.”

İtikâfa giren kişi; camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde oradan tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak gibi tabiî ihtiyaçları için camiden dışarı çıkabilir.

Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye de gidebilir. Cenaze namazı için dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması halinde, başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu yerden çıkmasına izin vardır.

Bu zorunlu hallerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur.

Hz. Peygamber (s.a.v.) Medine’ye hicret ettikten sonra her Ramazan’ın son on gününde mescide kapanmış ve gerekli ihtiyaçların dışında oradan çıkmayarak, bütün gününü devamlı dua ve ibadet halinde bulunarak geçirmiştir. Hatta vefatından önceki Ramazan ayında son yirmi gün itikâfta bulunduğu da bilinmektedir. Daha sonraki dönemlerde de Müslümanlar bu sünneti devam ettirmişler ve özellikle Ramazan’ın son on gününde itikâfa girmeyi sürdürmüşlerdir...

Ebu Said el-Hudrî (r.a.) anlatıyor:

“Rasulullah (s.a.v.) önceleri Ramazan’ın ilk on gününde itikâfa girerdi. Sonra ortasındaki on günde itikâfa girmeye başladı. Yirminci gece geçip de yirmi birinci geceyi karşıladığı zaman evine dönerdi. Onunla birlikte itikâfa girenler de evlerine giderdi. Ancak bir Ramazan ayında, evine dönmeyi itiyat edindiği gece mescitte kaldı.

Bir ara, hasırı eliyle tutarak çadırın bir tarafına çekti. Sonra başını dışarı çıkararak cemaate şöyle seslendi:

“Ben, o Kadir gecesini aramak üzere Ramazan’ın ilk on gününde itikâfa girmiştim, sonradan ayın ortasındaki on günde itikâf yapmaya başladım. Ardından bana bu gecenin son on günde olduğu söylendi. Dolayısıyla sizden itikâfa girmek isteyen (tekrar) girsin!”

Bunun üzerine cemaat de O’nunla birlikte itikâfa girdiler. Rasulullah:

“Bana Kadir gecesi, tek sayılı ‘21, 23, 25, 27, 29’ ve sabahında çamurlu su içine secde edeceğim bir gece olarak gösterildi.” buyurdu.

Yirmi birinci gecenin sabahı namaza kalktıklarında gökyüzünde tek bir bulut dahi yoktu. Derken bir bulut geldi ve birden yağmur yağmaya ve mescitte sular akmaya başladı.”

Ebu Said el-Hudri, Hz. Peygamber’in bahsettiği çamurlu suyu gözleriyle görmüş ve şöyle demiştir:

“Rasulullah sabah namazını kıldırdıktan sonra, alnında ve burnunun ucunda çamurlu su vardı. Anladı ki, o gece (Kadir gecesi), son on günün yirmi birinci gecesi imiş.”

İtikâfın en önemli amacı, dünyevi işlerden uzak durarak nefsi arındırmaktır.

İtikâfta bulunan kişi, dünyevi meselelerden kendisini soyutlayıp vaktini yalnızca dua ve ibadetle geçirir. Bu noktada itikâf, gece-gündüz Allah’la bir arada bulunma halidir.

Müekked sünnet olan itikâf ibadetini hanımlar da evlerinin boş bir odasında yerine getirebilirler. Yine camilerde bir miktar itikâf niyetiyle bulunmak da, bu sevaptan hissedar olmaya ve büyük kazançlara vesiledir.

Çünkü unutulmuş veya terkedilmiş bir sünneti tekrar yaşamaya başlamak, yüz şehit sevabına denktir.

İtikafa Niyet

­

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Cuma Sohbetleri
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Cuma Sohbetleri
Cuma Sohbetleri Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close