İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:52 Akşam19:51 Yatsı21:18 İmsak04:43 Güneş06:15 İşrak06:55 Öğle13:09
Hava - Hava durumuAçık 25°C Nem %42
Türkçe
7 Şevval 1445 16 Nisan 2024 Salı
7 Şevval 1445
Öğle
13:09
İkindi
16:52
Akşam
19:51
Yatsı
21:18
İmsak
04:43
Güneş
06:15
İşrak
06:55
Giriş Yap

Balkon bahçeciliğine ne dersiniz?

18.05.2023    |

Doğa ile iç içe olabilmek şehirde bulunan çoğu kişi için uzak bir hayal. Erişilebilir yerlerdeki bostanlarda, bahçelerde vakit geçirmeye vakti olmayan yahut böyle yerlere yakın bulunmayan kişiler bunlardan mahrum kalıyor. Bunun da kolay ve uygulanabilir bir alternatifi mevcut: balkon bostanları. 

Bunlar sayesinde doğa ile kopan bağımızı yeniden onarma fırsatı buluyoruz. Hepimizin evinde rahatça hayata geçirebileceği bu pratiğe daha yakından bakalım, ne dersiniz?

‘Balkon bahçeciliği’, ‘balkon bostanı’ gibi çeşitli isimlere sahip bu Eylem, balkonda sevdiğiniz bitkileri yetiştirme imkanı sunuyor. Bu sayede hem doğa ile bağınızı kuvvetlendirebilir hem de bunu ev konforunda yapabilirsiniz. Nasıl yapacağınızsa balkondaki imkânlarınıza ve yetiştirmek istediğiniz ürünlerin büyüme koşullarına göre değişebilir.

Bitki çaylarını seviyorsanız kendiniz için sevdiğiniz bitkilerden bir köşe oluşturabilirsiniz. Ya da sevdiğiniz baharatların taze hallerini tüketmek farklı ve yepyeni bir deneyim olabilir. Yahut domates, biber, salatalık gibi ürünler ekerek dalından kopardığınız sağlıklı ürünleri yemenin tadına varabilirsiniz. Kendi istek ve ihtiyaçlarınıza göre şekillenecek bu bahçe için sosyal mecralarda birçok sürdürülebilir kendin yap projesi de mevcut. 

Balkon bahçelerinin faydaları

Karbon ayak izi: Balkonunuzda yetiştirmiş olduğunuz bitki, meyve ve sebzeler oksijen üreteceği ve size gelene kadar herhangi bir tedarik zincirinden geçmediği için karbon ayak izinizin azalmasına yardımcı olur. Böylece kendi yetiştirdiğiniz ürünü yeme zevkinin yanı sıra çevreci bir anlayışla beslenmeye de adım atmış olacaksınız.

Doğa takvimi: Market reyonlarında bunu ayırt etmek hemen hemen imkansız olsa da doğanın kendine göre bir takvimi var. Yetiştirdiğiniz ürünler ile buna şahit olma imkanı elde edebilirsiniz. Hangi sebze ne zaman yetişir? Hangi fide ne zaman ekilir? Hangi çiçek ne zaman tomurcuklanır? Bunları biliyor olmak, doğayla ilişkinizi güçlendirecektir.

Arılar için iyidir: Özellikle arıların tozlaşmaya olan katkıları sayesinde doğadaki bitki örtüsü, çeşitliliğinin devamını sağlıyor. Arıların tozlaşma gerçekleştirmesine yardımcı ürünleri balkonunuzda barındırarak doğal bir fayda sağlamış olursunuz. Bu konuda araştırma yaparak arıları çeken bitkilerden birkaçını bu minik bahçede misafir edebilirsiniz.

Sorumluluk: Bitkilerin ihtiyaçlarını bilip ona göre bakımını yapmak sorumluluk bilinci oluşmasına da yardım eder. Özellikle çocukların kişiliklerinin şekillenmeye başladığı dönemlerde bahçecilik işleriyle uğraşmak onlara güzel hasletler kazandıracaktır.

Çocuklar: Bir bitkinin nasıl büyüyüp geliştiğine tanık olmak çocukların çevreye bakış açısını geliştirmekte yardımcı olacaktır. O süreci gözlemlemesi, kendi ürününü üretmesi deneyimi ona güzel şeyler aşılayacaktır. Duygusal, sosyal ve fiziksel gelişim açısından çok yönlü katkı sağlayacak bu eylem sıkılma derdinden de çocuklarınızı kurtaracaktır.

Planlı yaşam: Bitkilerinizin ne zaman sulanacağı, ne zaman ürünleri alacağınız, gübreleme vakti gibi takvim gerektiren işler sayesinde bir plan dâhilinde yaşamanın pratiğini yapmış olursunuz. Böylece planlı bir yaşamı organik olarak elde edersiniz.

Görüldüğü üzere doğa ile birlikte olmaya imkân bulamayan insanlar için de alternatifler çok. Bir hobi bahçesi edinebileceğiniz gibi bir bostanda da bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. “Benim vaktim yok.” diyorsanız balkon bahçeleri tam size göre! Sağlıklı bir yaşam için ürün elde ederken aynı zamanda da doğaya katkı sağlamış olacaksınız. Böylece hobiniz hem sizi, hem etrafınızı iyileştirecek.

İyilik Tasarım Merkezi

 

­

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Akra Mercek
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Akra Mercek
Akra Mercek Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close