İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:06 İkindi16:39 Akşam19:29 Yatsı20:51 İmsak05:06 Güneş06:34 İşrak07:11
Hava - Hava durumuAçık 24°C Nem %73
Türkçe
7 Rebi'ül-evvel 1446 10 Eylül 2024 Salı
7 Rebi'ül-evvel 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
05:06 06:34 07:11 13:06 16:39 19:29 20:51
Giriş Yap

Kenelere dikkat, yanlış müdahale can kaybı sebebi

Özel Haber
Özel Haber
19.06.2024    |

Yaz mevsimine girerken artan hava sıcaklığı ile kırsal alanlarda daha çok vakit geçiriliyor. Yeşil alanlarda kır sefasına çıkanlar ya da hayvancılık faaliyeti ile uğraşanların dikkat etmesi gereken bir konu var: Kene ve sebep olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı.

Dünya genelinde 900 farklı türü olan, Türkiye’de ise 40 civarında türü tespit edilen kenelerin tamamı kanla besleniyor ve bunun için de hayvan, insan ayrımı yapmıyor. ‘Kesin olarak zararsızdır’ şeklinde tam olarak güvenilebilecek hiçbir kene türü bulunmuyor.  

Kenelerden kaynaklanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı can kayıplarına da sebep oluyor. Kene ısırmasının önemsenmemesi, fark edilmemesi ya da ardından yapılan yanlış müdahale sonucu son yıllarda onlarca kişinin hayatını kaybettiği görülmekte.

Kenelerden korunmak için neler yapılmalı? Uzmanların bu konudaki tavsiyeleri şu şekilde:

* Bahçe, bağ ve tarlalarda çalışanlar, pantolonlarını, paçalarını mutlaka çoraplarının içerisine sokarak tedbir almalı 

* Açık ayakkabılar, terlik, çarık, yırtık lastikler kullanılmamalı. 

* Giysilerin kol ve yakalarının kapalı olması, lastikli olması tercih edilmeli. Kıyafetler mümkünse açık renkli olmalı. 

* Kenelere karşı muhafaza sağlayan jel ve krem türü ürünler, etken maddelerin özelliklerine göre 4-8 saat koruma “kovucu” etki sağlayabilmektedir. Bu gibi ürünleri, ayak, bilek, el, kol, boyun gibi yerlere yeterli sıklıkta uygulayarak daha fazla tedbir alınabilir. 

* Çok yoğun kene bulunduğu bilinen yerlerde, ilaç depolarından temin edilecek sıvılar leğen veya kova gibi kaplara dökülerek, çorap ve kıyafetler bu suda bekletilip, güneş görmeyen kuytu bir odada kurutularak kullanılabilir. Böylece daha uzun süre kene kovucu etki elde edilecektir. 

* Hayvan otlatan insanların yemek, dinlenmek niyetiyle tercih ettikleri çalı ve ağaç gölgeleri aynı zamanda kene istilasına maruz kalabilecekleri yerlerdir. Bu gibi yerleri terk ederken önce mümkün olduğu kadar el, kol, ayak, baş, boyun gibi açıkta kalan vücut bölgeleri parmak uçları üzerinde gezdirilerek, kene olup olmadığı yoklanarak kontrol edilmeli. 

* Eve geri dönüldüğü zaman, mümkünse hanenin iç odalarına girilmeden aile bireylerinden yardım alarak detaylı bir muayene, kene kontrolü tekrar yapılmalıdır. 

* Tarlada veya merada kullanılan çizme, ayakkabı, çorap ve diğer kıyafetler hane içerisinde değil, mümkünse dış depo, garaj gibi bir ortamda çıkarılmalı. 

* Meradan geri dönen tüm hayvanların her akşam mutlaka kene kontrollerinin yapılması sağlanmalı. Hayvanın türüne göre, kaşağı, tarak fırça ile kontrolleri yapılmalı. Bulunan keneler patlatılmamalı, sıkılmamalı, zorlayarak çıkarılmamalı, veteriner hekim ile irtibata geçilmelidir. 

* Evlerin, hayvan barınaklarının, kamp ve tatil alanlarının etrafına silisli kumlu toprak karışımları 1 metre eninde ve 5-10 cm kalınlığında serilerek belli bir ölçüde kene mücadelesine katkı sağlanabilir. 

* Gezmek, tatil, kamp yapmak üzere gidilen dağ evleri, yayla evleri, çadırlar, karavanlar, göl evler, piknik alanları, panayır alanları gibi doğaya yakın konumda vakit geçirenler, doğayla sık temasta olanlar, yürüyüş, araştırma, spor yapanlar, gece doğada açık havada uyuyanlar ve hayvan yetiştiriciliği yapan üreticiler aynı risklerle karşı karşıyadır. 

Bu nedenle sadece kendimizi korumak değil yanımızda yakınımızda gördüğümüz, ulaşabildiğimiz insanlarla bu gibi önerileri paylaşmak da fayda sağlayacaktır.­

Kene yapışmasına nasıl müdahale edilmeli?

* Hiçbir kene türüne çeşidine çıplak elle temas etmemeli.

* Hiçbir kene türü sıkılmamalı, patlatılamamalı.

* Eğer kene bulunursa, kesinlikle çıkarılmaya çalışılmamalı, sıkılmamalı, bırakması için üzerine hiçbir şey uygulanmamalı ve en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmeli. 

* Eğer kene tutunmasında sonraki ilk 6-12 saat içerisinde bir sağlık kuruluşuna, yetkiliye ulaşma imkanı yok ise kene bir eldiven, poşet, bez maharetiyle tutularak, kan emme noktasına en yakın yerden tutulup, dikkatlice ve dik olarak yukarı doğru sakince geri çekilip mutedil bir şekilde çıkartılmalı. Bu esnada, dik tutma konumu korunarak, hafifçe (5-10 derece) sağa, sola oynatarak çevrilerek, çevir-çek-bekle, çevir-çek-bekle usulüyle çıkarılabilir. 

* Kene vücuttan ayrıldıktan sonra eski yapışma noktasına tentürdiyot gibi antimikrobiyal (kolonya vs) ürünler, bol pamukla uygulanmalı. Kene patlatılmadan, sıkılmadan yerinden çıkarılarak, içinde bol kolonya ve pamuk bulunan, temiz boş bir su şişesi içerisinde sağlık kuruluşuna teslim edilmeli. 

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Günün Sohbeti
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Günün Sohbeti
Günün Sohbeti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close