İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:35 Güneş06:09 Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 13°C Nem %83
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İmsak
04:35
Güneş
06:09
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
Giriş Yap

Çevrenin korunması her zamankinden daha önemli

04.06.2021    |

Yaşadığımız çevrenin korunması her geçen gün daha çok önem kazanıyor. İnsan eliyle kirletilen doğa tahrip oluyor ve bunun dönüşümü yine insanoğlunu olumsuz etkiliyor.  Hava kirliliği, çevre kirliliği, ışık kirliliği, gürültü kirliliği ve su kirliliği yine buna sebep olan bizlerin yaşamına etki ediyor.

Atmosfer salınan sera gazların etkisiyle artan ısınma, su kaynaklarının azalmasına; aşırı ve bilinçsiz su kullanımı, su kaynaklarının ve neticede tarımsal sahaların kurumasına sebep oluyor. Özellikle son günlerde Marmara Denizi’nde görülen müsilaj ( deniz salyası) nehirlerden denize ulaşan kirletilmiş sular, endüstriyel ve evsel atıklar vb. birçok sebep ile gitgide artıyor.

Tüm bunlar, yaşadığımız çevreyi, su kaynaklarını, havayı kirletmemek, atıkları geri dönüşüm ile yeniden kullanılır hale getirmek gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.

5 Haziran Çevre Günü sebebiyle bir bildiri yayınlayan Çevre Vakfı, bilinçli hareket etmek noktasında herkese görev düştüğünü şu ifadelerle aktarıyor: “Çevresel Ekosistemi tahrip etmeden, sürdürülebilir yönetiminin geliştirilerek korunması, gelecek nesillerimiz için hayati önem taşımaktadır. Toplum ve devlet olarak, “Koruma-kollama ve sorumluluk bilinciyle kullanma” düsturundan hareket etmek, çocuklarımıza örnek aileler olmak, ilkokuldan itibaren çevre ahlakına yönelik eğitimler vermek gibi çok önemli sorumluluklar taşımaktayız. Önleyici tedbirler, sorunların zamanında tespiti ve bu sorunlara müdahalenin, ekosistem restorasyon çalışmalarını daha başarılı kılacağı ve hatta ihtiyacı azaltacağı aşikardır.”

Açıklamada, Marmara Denizi’nde yaşanan kirlilik ile ilgili; denizcilik faaliyetlerinden kıyı yapılaşmasına ve atıksu deşarjlarına kadar birçok uygulamada, tedbir ve yaptırımlarda eksiklikler olduğu ifade edilirken çevresel ekosistemlerin, tedbirler ve restorasyona yönelik eylemlere ancak belli bir noktaya kadar olumlu cevap verebileceği; bu noktanın aşılması durumunda tekrar eski, sağlıklı yapısına kavuşmasının zor olacağı belirtiliyor.

Tasarruf kültürü yaygınlaştırılmalı

Bütün canlıların yaşam hakkına saygı duyulması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, “Modern zamanların tüketim anlayışının bu saygıyı ortadan kaldırdığı tasarruf kültürünün yeniden ve kuvvetle hatırlanması gerektiği ortadadır. Bu pervasız tutumun doğanın dengesini bozduğu, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma potansiyelini giderek azalttığı düşünülürse tasarruf kültürünün hayatımıza yeniden ve acilen alınmasının ne denli önemli olduğu bir kez daha görülecektir.” ifadelerine yer verildi.

Toplumsal dayanışma ve işbirliği vurgusu

Dünya genelinde doğal kaynaklar herhangi bir çevresel önlem alınmaksızın kullanılıyor ve ekosistem tahrip ediliyor. Yaşanan afetler, gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelere fatura ediliyor.

Çevre Vakfı, bütün bu sorunların çözümünde bireysel ve toplumsal farkındalığın her zamankinden daha çok çalışarak ortadan kaldırılmasının mümkün olabileceğini ifade ederek; özelde ülkemizdeki genelde ise dünyadaki önemli çevre konularında sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelebilme yollarını bulması, çevresel meseleleri temel alarak konuşabilmesi ve tartışabilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bu anlamda, Dünya Çevre Gününün, çevrenin anlaşıldığı bir gün olması temennisi de dikkat çekiyor.

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Evrensel Ahenk
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Evrensel Ahenk
Evrensel Ahenk Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close