İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49 Öğle13:08
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %87
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
İşrak
06:49
Giriş Yap

Sabah erken kalkmanın faydaları

12.06.2023    |

“Erken kalkan yol alır.” atasözünü hepimiz duymuşuzdur. Sosyal medyayı takip ediyorsanız, birçok platformda belli periyotlarda erken kalkmayı deneyen ve bunun hayatlarına etkilerini paylaşan insanları da fark etmişsinizdir. Peki, erken kalkmak gerçekten faydalı mı? Herkes sabah insanı olabilir mi?

Erken kalkmanın bilimsel yönünü 5 maddede derledik.

1. Olumsuzluklara Karşı Kalkan

Yayınlanan bir araştırmaya göre gece geç yatan insanlar, olumsuz düşüncelerden etkilenmeye ve bunalmaya daha yatkın oluyorlar. Geç yatmayı tek başına bir olgu olarak değil de ucu sayısız noktaya dokunan bir başlangıç noktası olarak ele almak gerekiyor. Geç yatmak, kaliteli uyku saatini kaçırmaya ve uykudan verim alamamaya yol açıyor. Geç kalkılan günlerde daha çok saat uyunmuş olsa bile daha az dinç hissediliyor. İyi uyku kaliteli hayatın ilk adımı olduğu için, geç yatıp geç kalkmak tüm performansımızı olumsuz etkileyebiliyor

2. Ertelemeye Son

Erken yatıp erken kalkmanın en büyük avantajı, mesai dışı boş saatler kazanmaktır. Az verim aldığımız, bizi dinlendirmeyen hatta hantallaştıran sabah uykusunu bırakarak her gün en az iki saat kazanabiliriz. Bu süre içinde gün içinde hep ertelediğimiz veya iki arada bir derede yapmaya çalıştığımız küçük rutin işlerimizi halledebiliriz: Maillerimizi ve mesajlarımızı cevaplamak, akşam toplamaya üşendiğimiz masamızı toplamak, yapılacaklar veya alışveriş listesi hazırlamak gibi…

3. Zamanın Bereketlenmesi ve Günün Yoğunluğuna Kısa Bir Ara

Bilimsel açıklamalarına ulaşmak zor olsa da birçok insan sabah saatlerinin akşam ve geceden çok daha bereketli geçtiğini ifade ediyor. Bunu çevremizdeki uyaranların sayılarıyla açıklayabiliriz. Akşam veya gece, insanların büyük bir kısmı uyanık olduğu için haliyle uyaran sayısı artıyor. Birlikte yaşadığınız kişiler ve sizinle kurdukları iletişimden tutun da arkada açık kalan televizyona, telefonunuza gelen bildirimlere kadar yüzlerce uyaran dikkatinizi dağıtıyor. Bunun yanında gün boyu harcadığınız efor yüzünden yorgunluk hissediyorsunuz.

Tüm bunlar birleşince, kaliteli ve bereketli zaman geçirmek veya kafa dinlemek hayal oluyor. Oysa sabahın erken saatlerinde uyanık olan kişilerin sayısı çok daha az olduğundan, kendinizle kalmanız kolaylaşıyor. Tamamen sessiz ve hareketsiz bir ortamda olduğunuz için yaptıklarınızdan daha yüksek verim alıyorsunuz.

4.Yeni Beceriler

Erken kalkmaya başlamakla hayatınıza kattığınız ekstra saatleri güzel planlarsanız kısa vadede bile büyük kazanımlar elde edebilirsiniz. Özellikle dil öğrenmek, kitap okuma alışkanlığı kazanmak veya bir hobinizin üzerine düşmek istiyor ama vakit bulamıyorsanız, erken kalkmak size yardım edebilir. Ayrıca bu aktiviteler size erken kalkmak konusunda motivasyon da sağlayabilir.

5. Sabah İnsanı Doğulmaz, Sabah İnsanı Olunur; Peki Nasıl?

Erken kalkmak istiyor ama sabah insanı olmadığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Bunu sürdürüp sürdürmemek sizin elinizde. Ancak yukarıda anlattıklarımız hoşunuza gittiyse kendinizi değiştirebilirsiniz.

Sabah insanı olmak için izleyebileceğiniz iki temel yol var. İlki, küçük adımlarla başlamak. Yani gün gün uyanma saatinizi 10 dakika geri çekerek hedeflediğiniz saate ulaşabilirsiniz. Elbette daha radikal bir değişim yaparak hemen erken uyanmaya da başlayabilirsiniz. Bu yöntemde birkaç gün uyumakta zorlanabilir ve günlerinizi az uykuyla geçirmek durumunda kalabilirsiniz. Ancak kısa süre içinde gece erkenden uykunuz gelmeye başlayacak. Bu sayede de düzeninizi oturtmayı başaracaksınız.

Bunun yanında akşam yemeğini geç saatlerde yememek, yatmadan önce ufak egzersizler ve esneme hareketleri yapmak ve bir uyku öncesi rutini oluşturmak da gece uykusuna erken başlamanıza yardım edebilir.

İyilik Tasarım Merkezi

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close