İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:31 Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14 İkindi16:45
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 20°C Nem %43
Türkçe
18 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
18 Ramazan 1445
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
Giriş Yap

Zaman yönetimi için pratik öneriler

24.04.2023    |

Her an iç içe olduğumuz ama genelde varlığını fark edemediğimiz şey nedir? Tabii ki zaman! Dünyaya gözlerimizi açtığımız andan beri durmadan işleyen bir saatle yaşıyoruz.

Hepimizin hayatının ne kadar süreceği önceden belirlenmiş. Bize düşense bu kısıtlı zamanı en verimli şekilde kullanarak israftan kaçınmak.

Zaman yönetimi dediğimizde akla ilk gelen sayfalar dolusu uzayan yapılacaklar listeleri… Bu listeleri hazırlama konusunda neredeyse hepimiz hevesli olsak da genelde gereğinden fazla madde yazıp kendimizi bunaltıyoruz.

Plansızca yazdığımız maddeler, işimizi kolaylaştıracak yere zorlaştırıyor ve bizi çıkmaza sokuyor. Bu yüzden yapılacaklar listesi yazarken bilinçli hareket etmek şart. Listemizi ister gece yatmadan ister sabah yapabiliriz. İkisini de deneyerek hangisinin çalışma stilimize daha çok uyduğunu keşfettikten sonra yapmamız gereken bir yöntem seçmek ve planlamaya başlamak!

Önemli-Acil Sınıflandırması

Yapılacaklar listesi hazırlarken pek çoğumuz önem ve öncelik sırası hazırlamakta sıkıntı çekiyoruz.  Bu metotta gün içinde yapmanız gereken görevleri acil ve önemli oluşlarına göre sınıflandırıyorsunuz. Bir kağıda yapmanız gerekenleri yazdıktan sonra kendinize “Bu görev önemli mi?” ve “Bu görev acil mi?” sorularını sorun. Bunun sonucunda kağıtta dört grup oluşacak: Önemli ve acil olan görevler, önemli fakat acil değil, önemli değil fakat acil ve son olarak hem önemli değil hem de acil değil. Bu dört kategoriyi istediğiniz gibi sıralayarak görevlerinize tik atmaya başlayabilirsiniz.

En zorundan başlamak

Bu tabir, çalışmaya başlarken ilk olarak en zor görevi yapmanız gerektiğini ifade eder. Büyük ve efor gerektiren bir işi en başta halletmek, size büyük bir tamamlanmışlık hissi verecek ve gün boyu motivasyonunuzu yüksek seviyede tutmanıza yardımcı olacak.

“Sonuçların %80’i yapılanların %20’sinden gelir”

Bu prensibi, dil öğreniminden ticarete kadar her alana uyarlayabiliriz. Herhangi bir gününüzde yapacaklarınızın arasından muhtemelen en önemli olanları yalnızca %20’lik bir kısmı oluşturur. Bu yüzden tüm görevlere odaklanmak yerine listenizin %20’sini bitirmeye odaklanırsanız, işlerinizin büyük oranda hızlandığını göreceksiniz.

Bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde uzar. Günlük planlarımızda da bir işe süre atamamışsak o işin uzaması veya ertelenmesi muhtemeldir. Bu yüzden herhangi bir göreve başlamadan önce bir süre belirleyip ona uymak yararımıza olacaktır. Bu yöntemi geliştirmek istersek görevleri, “2 saatten uzun”, “yarım saatten az” gibi başlıklar altında toplayabiliriz.

Rutin görevler için günün bir bölümünü ayırmak

Her gün maillerinizi kontrol etmeniz gerekiyorsa bunu sabah bilgisayarınızı açtıktan sonraki 15 dakikaya yerleştirebilirsiniz veya yazdığınız bir tez varsa bunun için akşam saatlerini ayırabilirsiniz. Bu metodun en önemli özelliği ise bir işle ilgilenirken diğer işlerin aklınızı kurcalamamasını sağlamak. 

İyilik Tasarım Merkezi 

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close