İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:16 Güneş06:43 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:53
Hava - Hava durumuAçık 12°C Nem %75
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İmsak
05:16
Güneş
06:43
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:53
Giriş Yap

Helal ve sağlıklı beslenmenin ölçüleri

Özel Haber
Özel Haber
13.11.2023    |

Beslenme; büyüme ve gelişmenin sağlanması, canlılık fonksiyonlarının yerine getirilmesi ve sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi amacıyla besin alınması ve bu besinlerin en uygun şekilde kullanılmasıdır.

Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için vazgeçilmezdir. Beslenmenin amacı vücut için ihtiyaç duyulan enerjinin sağlanması, yaşam için gerekli olan vitamin, mineral, yağ asitleri ve amino asitler gibi besin öğeleriyle birlikte suyun yeterince sağlanmasıdır. Ancak bunlar sağlandığı taktirde vücudun temel yapısı oluşturulabilir ve metabolizma sürdürülebilir.

Helal Yaşam

Temiz ve sağlıklı yaşama arzusu, zararlı şeylere karşı kendini koruma bilinci, insanda mevcut fıtrî bir duygu. Bununla birlikte sağlıklı yaşam koşullarına sahip olma ve sağlıklı beslenme temel bir insan hakkı. Helal yaşam ise inanç özgürlüğünün bir parçası. Her bir inanç sahibinin inancının gereğine göre beslenme ve hizmet alma hakkı vardır.

Helal kazanç ve helal rızık İslam’ın önemle üzerinde durduğu konuların başında geliyor. Nitekim ayet-i kerimede “Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helâl ve temiz olanlarından yiyin!” (Bakara, 168) buyrulmuştur.

Helalin her çeşit lekeden arınmış olan saf ve tertemiz kısmına “Tîb” ve “Tayyib” denir. Tayyibat, hoşa giden, beğenilen şeyler, yenilmesi helal olan yiyecekler, usulüne uygun olarak kesilmiş hayvanlar, verimli ve temiz topraklar ve salih amel sahibi erdemli insanlar anlamlarına gelir. Bunun zıttı olan “habâis” ise temiz olmayan şeyler, haram şeyler, kalitesiz kötü mal gibi anlamlara gelir.

Helal Beslenme

İslâmî kurallara göre yasak olan herhangi bir unsuru içermeyen; gayri meşru bir kazançla elde edilmemiş; İslâmî kurallara göre üretilmiş, temiz ve sağlıklı gıdalarla beslenmeye helal beslenme denir. Ayrıca helal yiyecek maddelerinin haram unsurlardan arındırılmış yer ve cihazlarda hazırlanmış, işlenmiş, taşınmış, depolanmış ve bu aşamalarda haram olan herhangi bir gıda ile direkt temas etmemiş olmalı.

Doğal, sağlıklı ve helal beslenme ana hayat prensiplerinden biri haline getirilmeli. Örneğin zeytinyağı gibi bitkisel yağlar, kepekli ekmek, bol sebze-meyve, 5 gr altında tuz, haftada en az 2 gün yağlı balık tüketmeye çalışılmalı.

Bütünüyle insanın yararına yönelik ilkeler getiren İslâm, yeme ve içme konusunda da insanın gerek beden gerekse ruh sağlığını koruyacak ve geliştirecek ilkeler getirmiştir.

Hayatın her alanında örneğimiz olan sevgili Peygamberimiz de (SAS.) bu ilkeleri hem teorik hem de uygulamalı olarak en güzel şekilde öğretmiştir. Dünyadaki bütün Müslümanlar, diğer alanlarda olduğu gibi yeme ve içme konusunda da onun örnekliğine bakarak ortak bir tavra sahip olmuşlardır.

Hz. Peygamber (SAS.), her şeyden önce yenen ve içilen şeylerin helâl, temiz ve sağlıklı olmasına dikkat ederdi. Bu sebeple gerektiği zaman ikram edilen yemeğin içeriğini ve nereden geldiğini sormayı ihmal etmezdi.

Yine O (SAS.), midenin yemek, su ve hava olmak üzere üçe ayrılmasını tavsiye eder ve uygulardı.

Acıkmadan yemek yemez ve doymadan sofradan kalkardı.

Önüne konan yemekte asla kusur aramazdı.

Her hâlükârda tabakta kalanların bitirilmesini ister, bir lokmanın bile israf edilmemesini buyururdu.

Aşırı sıcak yemekten ve yemeğin ve suyun üzerine üflemekten, ümmetini sakındırmıştır.

Netice olarak beslenmenin nebevi ölçüleri yiyecek ve içeceklerin temiz ve helâl olması, insan sağlığına uygun olması, yemek yerken israftan ve aşırı yemekten kaçınılması, temizlik, tevazu, kanaat, sadelik ve şükrün prensip kabul edilmesi şeklinde özetlenebilir.

­

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Sahur Vakti
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Sahur Vakti
Sahur Vakti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close