Bugünlerde bahçelerde Trabzon hurması hasadı telaşı var. Ülkemizde birçok şehirde yetişebilen bu meyve hem yaş halde hem de kurutularak tüketilebiliyor ve önemli bir ihraç kalemi haline geliyor.
Bilecik'te hasadı süren hurma serada kurutularak sofralara ulaştırılıyor
Kentte toplam 468 dekar alanda üretimi yapılan cennet hurmasından yılda 700 ton rekolte elde ediliyor. Bilecik'te sonbaharda yetişen ve hasadı süren cennet hurması kurutularak tüketiciye ulaştırılıyor.
Bahçelerde hummalı çalışan üreticiler, yüksekliği 6 metreyi bulan ağaçlara merdivenle çıkarak büyük emekle ürettikleri hurmaları topluyor.
Ebatlarına ve kalitesine göre hurmaları kasalara yerleştiren üreticiler ürünün büyük bölümünü farklı illere satıyor. Üreticiler kalan hurmaları ise farklı işlemlerden geçirerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüyor.
İlde hurmadan yılda ortalama 700 ton rekolte elde ediliyor.
Yalova
Türkiye'nin kivi üretiminde liderliğini sürdüren Yalova, alternatif ürün olarak yetiştirilen Trabzon hurmasında da adından söz ettirmeye başladı. Türkiye'de kivi üretiminde lider Yalova'da yaklaşık 5 yıldır yürütülen proje kapsamında kiviye uygun olmayan alanlarda çiftçiler hurmaya yönlendiriliyor.
Kivi gibi birim alanda katma değeri yüksek bir ürün olan hurmanın üretim sahası ve rekoltesi geçen yıla göre artış gösterdi.
Sakarya
Sakarya'nın Kocaali ilçesinde her evin bahçesinde kolaylıkla yetişen ve halk arasında "cennet hurması" diye bilinen meyve, olgunlaşmadan toplanmasının ardından çoğunlukla soyularak kurutuluyor.
İlçede coğrafi işaret tescil belgesi alınan cennet hurması kurusu, genç çiftçilere yeni gelir imkanı kazandırdı.