İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23
Hava - Hava durumuAçık 18°C Nem %58
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
Giriş Yap

9 maddede gönüllülüğün faydaları

22.11.2022    |

“Gönüllülük, bir bireyin maddi karşılık beklemeden ya da başka bir çıkar beklentisi içinde olmadan, ailesi veya yakın çevresi dışındaki kişilerin yaşam kalitesini artırmak veya genel olarak toplumun yararına olduğu düşünülen bir hedefe ulaşmak için, yalnızca içinden gelerek ve doğru olduğuna inanarak, bir toplumsal girişime ya da bir sivil toplum kuruluşu bünyesindeki etkinliklere destek olması” şeklinde tanımlanır.

Gönüllüler; bilgi, deneyim, enerji, hoşgörü, paylaşımcılık, iyi beşerî ilişkiler, profesyonel yaklaşım, sorumluluk üstlenme gibi niteliklere sahip olabileceği gibi bu nitelikleri taşımadığı halde toplum için bir şey yapmak isteyen bireyler de olabilir. Bir gönüllünün taşıması gereken ilk ve vazgeçilmez nitelik samimi olarak “gönüllü” olmasıdır.

Gönüllülüğün kritik noktası, sadece kendi istekleri nedeni ile bir amaç doğrultusunda çalışmalarıdır. Gönüllüler; kimsesizler, engelliler, çocuklar, sokak hayvanları ya da çevre gibi birçok alan ve konuda emek harcayabilir, değişimin bir parçası olabilirler.

Gönüllü olarak katıldığınız etkinlikler ya da uzun soluklu çalışmalar sonucunda maddi bir kazanç elde etmiyor olsanız da size birçok nitelik kazandıracaktır. 

İşte gönüllü çalışmaların sağlayacağı 9 fayda:

1. Yaşam Kalitesini Artırır

Gönüllü olmak, fayda sağlamak, bağışta bulunmak ya da sadece başkalarına yardım etmek gibi toplumun ya da bir başkasının yararını gözeterek gerçekleştirilen “iyiliklere” prososyal davranış denir. Prososyal davranışlar başkasına yardım etme motivasyonu ile gerçekleştirilse de aslında bir süreliğine kendi endişelerinize ara vermenizi, kendinizden başka bir şeylere odaklanmanızı sağlıyor.

İyilik yapmanın beyni pek çok açıdan olumlu etkilediğini gösteren araştırmalara göre, başkalarına yardım eden insanlar hem daha mutlu hem de fiziksel ve zihinsel olarak daha sağlıklı oluyor. Beyin araştırmaları, başkalarına yardım ettiğimizde beynimizin dopamin ve endorfin gibi hormonları salgıladığını gösteriyor. Ayrıca gönüllülük daha aktif ve hareketli bir hayat sürmenizi sağlayarak da sağlığınıza olumlu yönde etki ediyor.

2. Sosyal Çevre Kazandırır

Gönüllü çalışmalar sayesinde yeni arkadaşlar edinirsiniz, toplumsal ilişkileriniz gelişir. Gönüllülük sosyalleşmenin en etkin yöntemlerinden biridir. Farklı toplum tabakalarından kişilerle tanışarak önyargılarınızdan kurtulabilir, farklı yaş grupları ve farklı kültürlerden insanlarla arkadaşlık ederek bakış açınızı genişletebilirsiniz.

3. Kariyer Planlarını Kolaylaştırır

Üniversite döneminde katılmış olduğunuz gönüllülük çalışmaları ile mezun olduktan sonra kariyerinizi hangi yöne doğru şekillendireceğinize karar vermeniz, potansiyelinizi keşfetmeniz kolaylaşır. Kurumsal organizasyonların işleyişini öğrenerek deneyim kazanır, size hayatta keyif veren işlerin farkına varırsınız. Zayıf ve güçlü yönlerinizi tanıyarak gelecek planlarınızı yetenekleriniz doğrultusunda şekillendirebilirsiniz.

4. Ekip Çalışmalarına Hazırlar

Bireylerin iş hayatında en çok sıkıntı yaşadığı konulardan biri ekip çalışmasına uyum sağlayamamaktır ve günümüzde iş alım süreçlerinde ekip çalışmasına yatkın kişiler tercih edilmektedir. Özellikle öğrencilik sırasında gönüllülük çalışmalarına katılırsanız, gerçekleştireceğiniz ekip çalışmaları ile iş süreçlerine uyum sağlamayı ve zamanı doğru kullanmayı öğrenirsiniz. Profesyonel iş hayatı öncesi ekip çalışması, zaman yönetimi, sorumlulukları yerine getirme gibi konularda önemli bir deneyim sağlar.

5. İç Huzura Yaklaştırır

Uzmanlar, depresyon tedavisi gören insanlara gönüllü faaliyetlerde çalışmalarını tavsiye ederler. İnsanlara yardım etmek, onların mutluluğuna ortak olmak içsel olarak kişiyi olgunlaştırır. Yararlı olma hissi, iyi bir organizasyona dahil olma fikri insanı iç huzura götüren yollardan bir tanesidir.

6. Etkili İletişim Becerileri Kazandırır

Faaliyetler sayesinde gönüllüler; duygusal zekayı geliştirme, empati kurma, duyguları yönetme gibi iletişime katkıda bulunacak birçok beceriye sahip olur.  Diğer insanları anlama konusunda daha ileri düzeyde bir yeteneğe erişirler.

7. Sorunlarla Baş Etmeyi Öğretir

Gönüllü çalışmalar sırasında karşılaşılabilecek sorunlar gönüllüye tecrübe kazandırır. Gönüllülük deneyimi olan kişiler sorunlarla etkili bir şekilde mücadele edebilir. Yapılması gerekeni yapma ve kriz anını yönetme konularında daha başarılıdırlar. Gönüllülük faaliyetleri, problemlerle başa çıkma konusunda eğitim veya seminerlerle ulaşılamayacak bir uygulama alanı sağlar.

8. Özgüveni Arttırır

Gönüllülük haz ve manevi zenginleşme ile beraber özgüven gelişimine katkıda bulunur. Faydalı olma hissi iç huzur konusunda yardımcı olduğu kadar kişinin kendi öz benliğini sevmesi ve kendine güvenmesi hususunda da etkilidir. İletişim becerisi gelişmiş kişiler çevreleriyle çok daha özgüvenli bir şekilde bağ kurarlar.

9. Hayata Renk Katar

Farklı insanlar tanımak, değişik yaş gruplarından kişilerle bir araya gelmek, ayrı uzmanlık alanlarında çalışanlarla aynı grubun içerisinde yer almak hayatımıza renk katar.

Server Yaşam Vakfı

 

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close