İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49
Hava - Hava durumuHafif Yağmurlu 13°C Nem %93
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
Giriş Yap

Kültür ve Sanat Şehri Taşkent - 1

Özel Haber
Özel Haber
09.12.2021    |

Orta Asya’nın en büyük şehri, sanat, mîmârî ve eğitim noktası, Özbekistan’ın başkenti ve modern yüzü kabul edilen Taşkent’teyiz.

Buram buram tarih havası soluduğumuz ilim-irfân merkezleri Semerkand ve Buhârâ’dan sonra Taşkent’i ziyaret edip daha yakından tanımaya davet ediyoruz sizleri.

Orta Asya’da Kazakistan, Afganistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın tam ortasında yer alan Özbekistan’da Özbekçe, Rusça ve Kara Kalpak Türkçesi resmi diller. Başkent Taşkent, Buhârâ’ya Afrasiyab hızlı treni ile 4 saat mesafede bir şehir. Taşkent, geniş yolları, yeşil alanları, park ve bahçeleri, düzenli yerleşimi, düzenli ve sağlam altyapısı ile Orta Asya şehir planlamacılığının en önemli örneklerinden birisini sunuyor. Orta Asya’nın ilk metrosuna sahip olan kentte ülkenin etnik mîmârîsini yakından incelemek mümkün.

Bu şehirde ibret nazarıyla gezilecek yerler arasında Hz. Osman dönemine ait Kur’an-ı Kerim’in orijinal mushâfının bulunduğu Hazreti İmam Külliyesi, Barak Han Medresesi, Kükeldaş Medresesi, Kefeli Şaşi Türbesi, Tilya Şeyh Camîi, Emir Timur Han Meydanı, İstiklal Meydanı, Ali Şir Nevâî Tiyatrosu Meydanı dikkat çekiyor.

Hazreti İmam Külliyesi

Şehir merkezinin 5 km kuzeyinde yer alan Hazreti İmam Küllliyesi (Khast Imam Makhallya) yemyeşil bir park alanının ortasında genişçe bir meydanın etrafında Barak Han Medresesi, Keffal Şaşi Türbesi, Tilla Şeyh Camîi, İmam Bukhari İslam Enstitüsü ve çok zengin el yazmalarına sahip olan Abdulla Murodxo’jayev Kütüphanesi’nin yer aldığı, yerli tabirle bir güzâr, bir merkez. 16. Asır eseri bu külliye, cephesi mavi çinilerle bezenmiş, turkuaz kubbeleri, sarı tuğladan kulesi olan, tarihi gibi mimarisiyle de göz kamaştıran yapılardan oluşuyor.

Bu külliyede ilk ziyâretimize kütüphaneden başlıyoruz, zîrâ burada Hz. Osman dönemine ait hakiki bir el yazması Kur’an-ı Kerim nüshası yani Mushâf-ı Şerif yer alıyor.

Mushâf-ı Şerif

Dünyaca meşhur el yazması Kur’an nüshalarından biri, Abdulla Murodxo’jayev kütüphanesinde metal bir sandık içinde sergilenen, Semerkand Kur’anı olarak bilinen, ceylan derisine kûfî hattıyla yazılı Kur’an-ı Kerim. Hz. Osman’ın (Ra.) halifeliği zamanında çoğaltılan mushaflardan biri.  Benzer nüshaları Topkapı Sarayı’nda, İslam Eserleri Müzesi’nde, Mısır Milli Kütüphanesi’nde, Kâhire’de Hüseyin Camîi’nde de bulunuyor. Kütüphanede yer alan bilgilere göre 8. asırda yazılmış bu nüsha, Özbekler tarafından en eski el yazması mushâf kabul ediliyor. Hz. Ali (Ra.) tarafından Kufe’ye getirilen bu mushâfın, Emir Timur’un Kûfe hakimiyetinden sonra Ak Medrese’ye getirilerek muhafaza edildiği bilgisi veriliyor. Timur’un Semerkand’da Bibi Hanım Camîi’ne hediye ettiği bu nüsha, Rus işgalinde St. Petersburg’a götürülmüş, Bolşevik ihtilalinden sonra Taşkent’e iade edilmiş bulunuyor.

Barak Han Medresesi

Hazreti İmam Külliyesi’nde kütüphanenin karşısında yer alan Barak Han Medresesi (Barakhan Madrasah) Timur’un torunu Barak Han’ın kurduğu 16. asra ait bir medrese.

Hazreti İmam Külliyesi gibi medresenin de cephesi mavi çinilerle bezenmiş, turkuaz kubbeleri, sarı tuğladan kuleleri göz alıyor.

Tilya Şeyh Camîi

Tilya Şeyh (Tilla Sheiyh) Camîi, bu külliyede yer alan, heybetli kapısı, iki yanındaki eyvanları, mavi kubbeleriyle muazzam bir yapı. 1890 yılında Çin ile Özbek diyarı arasında koyun ticareti yapan sâlih Tillya Şeyh Ata tarafından inşa ettirilip Taşkent Müslümanlarına vakfedilmiş. Diğer bir adı İmam-Cuma Camîi, 19. yüzyılın Taşkent'teki en büyük camîlerden biri. Camîin devasa minareleri, yolu Taşkent'ten geçen ticaret kervanları için sarkaç görevi görmekteymiş.

Kefeli Şaşi Türbesi

Hz. İmam Külliyesi’nde, meydanın kuzeybatı tarafında İmam Buhari İslam Enstitüsü’nün önünde yer alan, 12 metre yüksekliğinde, kapısı ayeti kerimelerle dekoratif süslenmiş bir türbe. Kefeli Şaşi Türbesi (Kaffal Shashi Mausoleum) 10. asırda yaşamış bir filozof, bilim adamı, sanatçı ve şâir olan, Taşkent’in ilk imamı olup Hazreti İmam nâmıyla anılan Abu-Bakr Muhammad Kaffal Shassi’nin kabri etrafına yapılmış. İçi beyaz ve oldukça sâde.

Hazreti İmam Külliyesi’nde ilim, tarih, mimari ve sanat üzerine tefekkür ederek yaptığımız ziyâretlerden sonra eski şehir merkezinde güneye doğru yürüyoruz, Chorsu Bazaar’ı geçerek Kükeldaş Medresesine geliyoruz.

Kükeldaş Medresesi

Kükeldaş Medresesi (Ko'kaldosh Madrasasi), 16. Asırda Şâbânî hanlığının veziri, süt kardeş anlamında Kükeldaş lakaplı Derviş Hân tarafından şehrin merkezinde bir kervansaray olarak inşa edilmiş. Şehrin ilmi öneminin arttığı dönemlerde medreseye çevrilen bu yapı günümüzde de medrese olarak faaliyet görüyor ve öğrencilerinin yanı sıra Cuma namazı için gelenleri de ağırlıyor. 

Taşkent gezimizin ilk bölümüne burada son verip bir mola verelim, şehrin kültürel ve sanatsal ve modern yüzünü görmeye diğer bölümde devam edelim.­

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close