İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:21 Güneş06:47 Öğle13:01 İkindi16:22 Akşam19:01 Yatsı20:21
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 23°C Nem %73
Türkçe
12 Rebi'ül-evvel 1445 26 Eylül 2023 Salı
Giriş Yap

Malezya penceresinden Ramazan

Özel Haber
Özel Haber
11.04.2023    |

Ramazan pazarları, süslemeli sokaklar, ikramlı teravihlerle Malezya’da Ramazan ayı coşkuyla geçiyor.

Malezya, Güneydoğu Asya'da yer alan bir adalar ülkesi. Yerli halkın deniz ticareti yoluyla 8. Yüzyıldan itibaren Arap, İran, Hint asıllı Müslümanlarla tanıştığı biliniyor. 13. Yüzyıl itibariyle bölgeye hakim olan, Malaka Boğazı’na ismini veren Malaka Sultanlığı bölgedeki ilk Müslüman sultanlık. Malaka Sultanlığı döneminden beri toplumda geniş yankı uyandıran İslam, bugün Malay kimliğinin bir parçası.

Malezya, bugün nüfusunun üçte ikisinin Müslüman olduğu, Hint ve Çin gibi pek çok kültürün bir arada bulunduğu federal bir ülke. Ülkede Malay, Hint, Hui, Tay asıllı Müslümanlar yaşamakta. Endonezya ve Singapur gibi aynı kültürel altyapıdan gelen Güneydoğu Asya ülkelerindeki gibi, Malezya'da da Ramazan ayı boyunca bir bayram coşkusu yaşanıyor.

Ramazan ayı başlangıcı itibariyle bayram sonuna kadar ülkede ana yollar, çarşı ve pazarlar, mahalle merkezlerinden sokak aralarına pek çok yer "Selamat Hari Raya", "Selamat Membenyambut bulan Puasa", “Selamat Aidil Fitri Ramadan al Mubarak” gibi Ramazan ve bayram tebrik levhaları ve süslemeleriyle donatılıyor. Malayca'da "Hari Raya Puasa" Ramazan bayramı anlamına geliyor.

Ramazan ayında ülke genelinde ibadetlere, khayr ve yardımlaşma faaliyetlerine daha fazla özen gösteriliyor. Her camide yardım kuruluşları zekat ve sadaka organizasyonları için tezgah açıyor. Camilerin avlusunda ikindi namazının ardından kazanlarda pişirilen yöresel “bubur lambuk” çorbası iftariyelik olarak tek kişilik kaplarda ikram ediliyor. Akşam vaktinde iftar, teravih vaktinde ise yöresel kui tatlıları ve içecekler sunuluyor.

Ramazan ayında iftar pazarları ve camiler halkın buluştuğu ve kaynaştığı mekanlar olma özelliği taşıyor.

Camilerde teravihlere genç yaşlı çoluk çocuk geniş kitleler iştirak ediyor. Camilerde kah namaza katılan kah kendilerine ayrılan oyuncaklı bölümde ezan, kamet ve Kuran kıraatine kulak veren çocuklar, cemaat tarafından hediyelerle teşvik ediliyor.

Ramazan ayı münasebetiyle çeşitli mekanlarda düzenlenen etkinlikler de söz konusu.

Başkent Kuala Lumpur’daki milli müze bünyesinde "Salam Ramadan" başlığı altında, Kur'an-ı Kerim tilavetleri, çocuklarla bayram süsü hazırlama etkinlikleri, çeşit çeşit yöresel yiyeceğin yapıldığı atölyeler, satışa sunulduğu tezgahlar, yöresel sazlarla eser icra edilen merasimler bunlardan birkaçı.

Malezya yerel kültüründe evde yemek pişirilmiyor, yemekler daima dışarda yeniyor. Ramazan ayında sokaklar ve çarşılar gibi toplu mekanlar birbirinden renkli görüntülere sahne oluyor. Hemen her mahallede kurulan Ramazan pazarlarında ikindi vaktinden teravih bitişine kadar baharatlı sebzeli  pirinç çorbası "bubur lambuk", tatlı acı soslu şiş kebap "satay", kızartılmış sebzeli erişte "mee goreng", soğanlı yumurtalı börek "prata", kıymalı soğanlı soslu börek "murtabak", pandan yapraklı renkli tatlılar "ondeh ondeh" ve "kue kue", sütlü çay "tee tarik", sütlü gül şerbeti "bandung" gibi yöresel yiyecek ve içecekler satışa sunuluyor. Bunların yanı sıra yöresel takke "songkok", pratik başörtü "tudung", dijital namaz saatleri, dijital tesbihler, seccadeler, süs eşyaları, oyuncaklar gibi Ramazana özel hediyelik eşyalar da seyyar tezgahlarda yerini alıyor.