İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:16 Güneş06:43 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:53
Hava - Hava durumuAçık 13°C Nem %74
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İmsak
05:16
Güneş
06:43
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:53
Giriş Yap

Singapur‘da bayram kutlamaları Şevval ayında da devam ediyor

Özel Haber
Özel Haber
26.04.2023    |

Singapur’da Ramazan ayında başlayan bayram tebrikleri, Şevval ayında da ailece sürdürülmeye devam ediyor.

Ülkede Ramazan ayı yaklaşırken şehrin silüetini değiştiren, alışveriş merkezlerinde ve sokaklarda tebrik afişleri, marketlerde bayrama özel tasarımlarıyla harçlık zarfları, tatlı ve kurabiye reyonlarıyla dikkat çeken bayram hazırlıkları söz konusuydu. Ramazan bayramıyla başlayan Hicri-Kameri Şevval ayında da bayram kutlamaları ülke genelinde devam etmekte.

Singapur'un %15 lik Müslüman nüfusunun çoğu Malay asıllılardan oluşmakta. Bayram gelenekleri de bu sebeple Endonezya ve Malezya ile benzerlik arz ediyor. Singapur Müslümanları birbirlerini bayramını Malayca khayrlı bayramlar anlamında "Salamat Hari Raya", "Salam Aidil fitri", “Allah C.C. görünen ve görünmeyen hatalarımızı affetsin” anlamında "maaf zahir dan batin” dualarıyla tebrik ediyor. Bayram ziyaretlerinden ayrılırken ev sahibine “Allah seni khayrla mükafatlandırsın” anlamında “jazakallah khayral jaza” diyor “ve iyyakum” cevabını alıyorlar.

Singapur'da Ramazan bayramının 1. günü ülke genelinde resmi tatil. Bayram namazı kılmak için camiye gitmeden önce güne aile üyelerinden af ve helallik dileyerek başlanıyor. Bayram namazı, Kabir ziyaretleri ve kısa görüşmelerle geçen bir günün ardından bütün Şevval ayı bir bayram havasında geçiyor, ay sonuna kadar ziyaretleşmeler devam ediyor.

Hafta içleri Pazartesi ve Perşembe günleri genellikle oruçlu geçiriliyor. Medreselerde bu oruçlar toplu halde tutularak öğrenciler evlerine yöresel pirinç çorbası “bubur” iftariyeliği ile gönderiliyor. 

 

Yöresel tatlı kue kue çeşitleri

Yöre halkı “rumah terbuka” ismi verdikleri adet üzere genellikle haftasonları evlerinde eş-dost akrabalarına “açık davet”te bulunuyorlar. Bu geleneği, dostluk bağlarını güçlendirmek, genellikle Malezya ve Endonezya’da dağınık halde bulunan, uzun süredir görüşülemeyen akrabaları ziyaret etmek için bir fırsat olarak değerlendiriyorlar. Bir ay boyunca “açık davet” veren akraba ve arkadaşların evinde çoluk çocuk yüzlerce kişi bir araya geliyor, bayram coşkusu doruklarda yaşanıyor.

Bu yörenin bayram geleneğinde tüm aile fertlerinin aynı renk tonlarında yöresel kıyafet giyme adeti dikkat çekiyor. Erkekler için 'Baju Melayu' hanımlar için 'Baju Kurung' olarak adlandırılan işlemeli geleneksel kıyafetler giyiliyor. Kalabalık bayram ziyaretlerinde aileler kendi özel tasarımları olan kıyafetlerle birbirinden ayrılıyor, ziyâret mekanları renkli görüntülere sahne oluyor.

Singapur'da bayram geleneği olarak "sarang semut" ve "makmur kacang" gibi ikramlık kurabiyeler, ziyarete gidilen hanelere hediye olarak götürülüyor. Genellikle birkaç çeşit halinde hazır alınan bu kurabiyeleri evlerinde yapıp satan yahut misafirlerine ikram edenler de bulunmakta. Bayram sofralarında buharda pişen pirinç pilavı ile baharatlı soslu etli yemekler yeniyor.

Kurabiyesinden kekine ve muhallebisine varana kadar binbir çeşit “kueh”ler sofralarda yerini alıyor. Bunlardan en meşhur olanı ise tropik pandan bitkisi yapraklarından rengini alan, pirinç nişastası ya da hindistan cevizi jölesiyle kıvam alan “kueh lapis”, çeşitli renklerde olanına ise bayram tatlısı anlamında “kueh raya” denilmekte. “Bandung” isimli sütlü gül şerbeti ve “Tee Tarik” isimli sütlü çay da oldukça seviliyor.

Bayram sofrasında Kue yöresel tatlısı ve gül şerbeti

Bayram harçlığı için süslemeli zarflar

Ramazan bayramında üzerinde "Selamat hari raya" yazan değişik tasarımlarda harçlık zarfları yaşlısından gencine ve çocuğuna, zengininden fakirine hediye ediliyor. Çocuklar sevindiriliyor, ihtiyaç ve hak sahipleri gözetiliyor.

Cavi alfabesiyle "Selamat Aidilfitri" yazan bir harçlık zarfı

 

­

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close