İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23 Öğle13:14 İkindi16:45
Hava - Hava durumuAçık 19°C Nem %60
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
İşrak
07:23
Öğle
13:14
Giriş Yap

Gıdanın geleceği için arı varlığı iyi korunmalı

20.05.2022    |

Dünya gıda tüketiminin çok büyük bir bölümünü oluşturan bitki türlerinin yüzde 70’inin arılar sayesinde tozlaştığı biliniyor. Arılar, bitkilerin, canlı yaşamının oldukça önemli bir halkasını oluşturuyor. 

Dünyada, özellikle gıdanın geleceği konusunda ülkelerin çalışmalarında da arı başlığı önemli bir yer tutuyor.

Dünyada arı varlığı açısından ikinci sırada bulunan Türkiye’de doğal afetler, zirai ilaç kullanımı, artan arıcı maliyetleri arıların geleceği açısından endişe veren konuları oluşturuyor.

Sektör temsilcilerinden Ziya Şahin, Türkiye’de kayıtlara göre 7.8 milyon arı kovanı olduğunu hatırlatırken, 80 bin arıcı ailenin çalıştığını söyledi ve şunları aktardı:

"Geçen yaz yangınlarda Muğla’da pek çok alanda arılarımızı kaybettik. İkinci büyük sorun ise tarım ilaçları yani pestisitler. Türkiye’de son 4-5 yılda tarım ilacı kullanımı yüzde 30 arttı. Arılar, ‘zehir’ unsurları içeren tarım ilaçları ve bilinçsiz pestisit kullanımı sebebiyle ölüyor. Bu, son bulmalı. Arı ikinci plana itilebilecek bir konu değil. Bugün bütün gelişmiş ekonomiler arı varlığını güçlendirmeye çalışıyor.

Kanolaya dikkat

Zirai ilaçlar nedeniyle arıcılığın zarar görmemesi için tarım il müdürlüklerine sorumluluk verildi. İlaçlamaların arıların uçuş yapmadığı akşam ya da sabah erken saatlerde yapılması, arılara zararı olmayan bitki koruma ürünlerinin seçilmesi konusunda uyarılar yapıldı. Kanola tarımının yoğun yapıldığı iller ayrıca talimatlandırıldı. Ayçiçeği ve kanola çekirdeklerinin dolması için arılara büyük ihtiyaç var. Ancak bu ürünler yetiştirilirken kullanılan tarım ilaçları, toplu arı ölümlerine yol açıyor.

Gerçek bal kristalleşir

Gıda tağşişinin en yoğun olduğu ve tespitinin giderek zorlaştığı bir gıda maddesi olan bal konusunda tüketicinin dikkat etmesinde fayda var. Uzmanlar şunları söylüyor: “Ham bal kullanmaya özen gösterilmeli. Glikoz, iki üç yıl hiçbir şey olmadan buzdolabında kalır, buradan anlayabilirsiniz. Kristalize olan bal gerçektir, atmayın. Her bal kristalleşir. Balın doğal sürecidir. Balın üzerinde balın hangi işlemlerden geçtiğini firma etiketlemek zorunda.Etiketleri okuyalım.”

Milliyet

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close