İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:41 Güneş06:13 Öğle13:09 İkindi16:53 Akşam19:52 Yatsı21:19
Hava - Hava durumuAçık 21°C Nem %48
Türkçe
8 Şevval 1445 17 Nisan 2024 Çarşamba
8 Şevval 1445
İmsak
04:41
Güneş
06:13
İşrak
06:53
Öğle
13:09
İkindi
16:53
Akşam
19:52
Yatsı
21:19
Giriş Yap

Tiroit hormonları iyi takip edilmeli

28.05.2022    |

Tiroit bezinden salgılanan T3 ve T4 hormonları metabolizmayı düzenlemede görevlidir, metabolik hızın denetiminde, fiziksel ve mental gelişimde, sinir ve kas fonksiyonlarında ve dolaşımda rol oynarlar. 

Dyt. Dilara Koçak tiroit hormonlarıyla şu bilgileri aktarıyor:

Diğer önemli hormon olan TSH, beynimizde hipofizden salgılanan, görevi tiroit bezini çalışmaya, üretmeye ve büyümeye teşvik etmek olan bir hormon. Tiroit bezi yetersiz hormon salgılaması durumuna hipotiroitizm (tiroit hormon yetmezliği) denir. Bu hastalıkta TSH yükselir, T3 ve T4 düşüktür, tiroit bezinin aşırı çalışıp gereğinden fazla hormon ürettiği hipertroidizm hastalığında ise TSH normalin altında iken T3 ve T4 hormonları yükselir.

Şu belirtiler önemli

Yorgunluk, depresyon, ağırlık kazanımı, kabızlık, kuru cilt, saç dökülmesi gibi sorunlar size de tanıdık geldi mi? Bu sayılanlar bende var ama sorunun neden kaynaklandığını bilmiyorum diyorsanız, tiroit bezinizi kontrol ettirmeniz önerilir.

Haşimato tiroidi, tiroit ile ilişkili bir başka hastalık. Otoimmun bir hastalık olan Haşimato bağışıklık sisteminde yaşanan bozukluk sonucu çıkıyor. Vücut tiroit bezini yabancı doku olarak algılayıp, yok etmek istiyor. Haşimato hastalığı olan tüm bireylerde hipotiroitizm gelişmez, ancak bu hastalık tipik olarak hipotiroitizmin nedenleri arasında yerini alır.

Bazı besinler sınırlı tüketilmeli

Turpgiller, baklagiller ve bazı kök sebzelerde bulunan maddeler olan guatrojenleri, tiroit hormonlarına zarar verebilenler olarak düşünebilirsiniz. Bu nedenle karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, lahana gibi besinlere karşı dikkatli olmanızda, hekiminize ve beslenme uzmanına danışmanızda fayda var. Bu besinleri çiğ halde tüketmemeye ve tükettiğiniz miktar ve porsiyonda denge sağlamaya özen gösterin.

Hipertiroit için üç besin önerisi

Hipertiroitizmde metabolizma hızının artmasına bağlı olarak bireylerde kilo kaybı ve halsizlik söz konusu olabilir. Bu durumda kalori alımını artırmaya özen gösterin. Aşırı terleme nedeniyle yaşanan sıvı kaybının yerine konması da bir diğer dikkat edilmesi gereken noktalardan. Burada medikal tedavi kadar beslenme tedavisinin de büyük önem taşıdığını unutmayın. 

Hipertiroitizmi olan kişiler, tiroit sağlığını geliştirmek için bol meyve ve sebze, az yağlı süt ürünleri, tam tahıllar, yağsız protein kaynakları ve doymamış yağlar içeren sağlıklı bir diyet hedeflemelidir.

Bir diğer önemli nokta ise tiroit hastalıklarında glütensiz beslenme. Glüten içeren besinlerin, tiroit sağlığına zarar veren inflamasyona neden olabileceğiyle ilişkili birçok çalışma var. Yapılan bazı çalışmalar glütensiz beslenmenin semptomları iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Eğer glütensiz bir beslenme programı uygulayacaksanız bunu bir beslenme uzmanının kontrolü altında yapmanız da önemli.

Yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Hipertiroitizmi olan bireylerde aşırı tiroit hormonu üretiminin kemik sağlığı ve osteoporoz riski üzerinde olumsuz etkisinin olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Omega-3 yağ asitleri

Yapılan araştırmalar omega-3 yağ asitlerinin tiroit hormon düzensizliğinden olumsuz etkilenebilecek karaciğer fonksiyonunun iyileşmesine katkıda bulunduğunu gösteriyor. Somon gibi yağlı balıklar, vücudunuzun kalsiyum emilimini artırmaya yardımcı olan önemli bir omega-3 kaynağı ve aynı zamanda içerisinde D vitamini de bulunduruyor. Bu içeriğiyle osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı oluyor.

Fermente gıdalar

Kefir, lahana turşusu, kombucha gibi yiyecekler probiyotik içeren gıdalara örnek verilebilir. Bağırsak sağlığı aynı zamanda inflamasyon ile de ilişkili olduğundan, fermente gıdaları beslenme planınıza eklemeniz öneririlir. Bu besinler bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur ve tiroit fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olabilir.

Milliyet

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close