İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:37 Güneş06:10 Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54 Yatsı21:22
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 13°C Nem %90
Türkçe
11 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
11 Şevval 1445
Yatsı
21:22
İmsak
04:37
Güneş
06:10
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Giriş Yap

Ultraviyole ışınlar hayatımızı nasıl etkiliyor?

Özel Haber
Özel Haber
05.07.2023    |

Güneş ışınları; gözle görülen ışınlar, kızılötesi ışınlar, gözle görülemeyen morötesi ışınlar olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Ultraviyole ışınları morötesi ışınlar olarak adlandırılıyor.

Bu ışınların neredeyse yarısı atmosfer tarafından emilir. Atmosferi geçen Ultraviyole ışınları Dünya üzerinde etkisini gösterir.

Ultraviyole ışınlarının türleri ve etkileri

Ultraviyole ışınlar; Ultraviyole A, Ultraviyole B, Ultraviyole C olmak üzere üçe ayrılır.

Ultraviyole A ışınları, Dünyadaki Ultraviyole ışınlarının %95’ini oluşturur. Bu ışınlar en uzun dalga boyuna sahip olan ışınlardır ve ozon tabakasından geçerek Dünyaya ulaşabilirler.

Dermatolog Estetik ve Getat Hekimi Dr. Aylin Sema Aksu, “Özellikle cilt, göz merceği ve retinaya ulaşabilen Ultraviyole A ışınları; ciltte deriye renk veren melanin pigmentini etkiler ve melaninde artışa neden olarak ciltte koyulaşma ve lekelenmeye neden olur. Göz merceğini etkiler. Katarakta neden olur ve retinayı etkiler. Retina yanıklarına neden olabilir.” diyerek şu bilgileri aktarıyor:

Ultraviyole B ışınları, daha kısa dalga boyuna sahiptir ve atmosferden geçerken ozon tabakası tarafından emilmesine rağmen yine de cildi, ciltteki melanin pigmentini yüksek oranda etkiler. Ultraviyole B ışınları ile vücutta uzun süreli geç bronzluk elde edilir.

Ultraviyole B ışınları özellikle yirmi dört saatten fazla güneş ışınlarına maruz kalındığında oluşan cilt yanıklarından da sorumludur.

Özellikle kızarıklık, ağrı, ödem ve içi su dolu kabarcıklar ve ağır güneş yanıklarına neden olabilir.

Ultraviyole C ışınları canlı yaşamını yok edici etkiye sahiptir. Özellikle gözler için oldukça zararlıdır ve ozon tabakası tarafından tamamen emilir ve Dünyamıza ulaşmaz.”

Ultraviyole ışınlarının yararları ve zararları

Ultraviyole ışınlarının sağlığımız açısından birtakım yararları olduğu gibi zararları da var. Dr. Aksu bu etkileri şöyle açıklıyor:

“Güneş ışınları özellikle vücutta D vitamini sentezinde rol oynar. Sarılık, egzama, sedef hastalığı ve raşitizm gibi hastalıkların tedavisine destekleyici tedavi olarak kullanılabilir. Diğer taraftan güneş ışığına maruz kalmada bilinen en erken etki güneş yanığıdır. Güneş etkileriyle cilt hücreleri ve cilt altı dokularda hasar, erken yaşlanma, yüzdeki damarlarda bozulma gibi bazı cilt rahatsızlıkları ortaya çıkar.

Uzun süreler Ultraviyole ışınlarına maruz kalma ve kronik etkisine bağlı olarak özellikle cilt tipi hassas olan kişilerde kanser riski taşır.  Gözlerde yine katarakt dediğimiz hastalığa neden olabilir.

Ultraviyole aynı zamanda bağışıklık sistemini de zayıflatıcı etkisi vardır. Enfeksiyonlara yatkınlığı arttırır.”

Gözlerdeki kornea tabakasının ultraviyole ışınlarına karşı doğal bir bariyer oluşturduğunu söyleyen Aksu, “İnce bir tabaka olan kornea ultraviyole ışınlarını absorbe eder. Aynı şekilde göz merceği de görme işlemini yerine getiren gözün retina tabakasını korumaya yardımcı oluyor. Ancak uzun süre maruziyet sonucunda gözlerde bozukluk, korneada yanmalar, mercekte ufaklaşmalar, katarakt ve retina yanıkları görülebilir” diyor.

Cilt kanserine dikkat!

Melanom olarak adlandırılan cilt kanserine de dikkat çeken Dr. Aksu, kronik ultraviyole maruziyeti sonucu özellikle yüzün çıkıntılı bölgeleri yani kulak kepçesi, burun ucu veya kenarları, yanak çıkıntılı bölgelerinde sık görülen kabuklu kızarıklığın takip edilmesi gerektiğini belirtiyor:

“Uzun süreli görülen ve geçmeyen kabuklu kızarıklık kanser belirtisi olabilir. Tespit edildiği ilk aşamada uygun tedaviyle cilt kansere dönüşmeden tamamen normale dönebiliyor. Bu durum hasta tarafından önemsenmez görmezden gelinirse zamanla kabuklu kızarıklık şeklindeki yaranın kenarlarında kabalaşma ve ortasında ülser dediğimiz çukurlaşma başlıyor.

Bu durumu yaşayan kişi hekime gidiyor bazen kesin tanı konulamıyor kremler kullanıyor ama geçmeyebiliyor, burada 3-6 ay içinde geçmezse biyopsi alınarak teşhis konulması gerekiyor. Eğer derideki ülser önemsenmezse derinleşip yayılıyor. Etkilerin kimi deriyle sınırlı kalıyor iç organlara dağılmıyor ancak kimi de hem deride yayılıcı hem de iç organlara dağılıcı olabiliyor. Bu sebeple erken teşhis ve tedavinin önemi çok büyük.”

Ultraviyole ışınlardan nasıl korunmalı?

Güneş ışınlarının yoğunluğu cildimizi etkiliyor. Bu sebeple güneş ışınlarının etkilerinden korunmak için uygun kıyafetler giymek, koruyucu kremler kullanmak öneriliyor.

Dermatolog Aylin Sema Aksu, “Ultraviyoleden korunmanın yolları; bir takım güneş kremleri kullanmak, dışarı çıkmadan on beş, yirmi dakika önce vücudun açıkta olan yüz, kollar, el sırtı gibi bölgelere bu kremleri sürerek ve dört saatte bir yenilemektir. Ayrıca uygun giysiler giyerek cildimizi koruyabiliriz. Yine koruyucu bir başlık ile yüzümüzü güneşe karşı koruyabiliriz” diyor.

“Ultraviyole A özellikle camdan geçebilen bir ultraviyole ışını. Dolayısıyla cam kenarındaki eşyalarımızı da etkiler. Camın arkasında özellikle araç kullanırken cildimizi de etkileyebilir.

Hem erken yaşlanmaya hem DNA hasarına hem de ciltte birtakım kanserojen değişikliklere neden olabilir. O yüzden mutlaka cildinizi Ultraviyole A ya karşı korumamız gerekiyor.”

Aksu, “Ultraviyole B camdan pek geçen bir ışın değildir. Ultraviyole A konusunda uyanık olmak gerekiyor. Özellikle cilt tipi bir olan yani beyaz tenli kişilerde güneş ışınlarına ultraviyole A ya karşı sıkı tedbirler alması ve koruması lazım” uyarısında bulunuyor.­

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
İnsan Olmak
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
İnsan Olmak
İnsan Olmak Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close