İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:31
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 18°C Nem %49
Türkçe
19 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
19 Ramazan 1445
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Giriş Yap

Ekşi, ferah ve sağlıklı: Limon suyu ve limonata

13.07.2022    |

Limon; dört mevsim salata ve sarmalarda eşsiz bir çeşni, turşu çeşitlerinde koruyucu bir lezzet unsuru.

Akdeniz bölgemizin ılıman ve nemli ikliminde yetişen yüksek aromalı, ince kabuklu, bol sulu limonlar dünyaca meşhur; bazı limon çeşitlerimizin coğrafi işareti de bulunmakta.

İçinde bulunduğumuz sıcak yaz günlerinde ferahlık veren geleneksel ve leziz bir içecek limonata.

Limon meyvesinin yüksek C vitamini ve potasyum içeriği, suyundaki sitrik asit bileşeni, kabuğunda bol miktarda bulunan flavanoid isimli antioksidan maddeler; limonu sağlık açısından da vazgeçilmez kılıyor.

Diğer yandan günlük beslenmesini A, B1, B2, B3, B6 vitaminleri ve folik asit yönünden desteklemek isteyenler limonun yanı sıra diğer gıdalara yönelebilir, zira limonda bu vitamin ve mineraller düşük bir miktarda bulunmakta.

Şifalı kullanım alanları

Anadolu irfanının tezahürü olan geleneksel tıbbi uygulamalarda limon suyu ve limon kabuğu da yerini almakta. Limonun suyu yorgunluk giderici, soğuk algınlıklarında dayanıklılık verici olarak içile gelmiştir.

Ağızda gargara halinde bademcik gibi boğaz iltihaplarında ve aft gibi ağız yaralarında kullanılıyor. Cilt üzerine sürülerek antiseptik etkisinden faydalanılıyor. Öğütülmüş sarı limon kabuğu, biberiye ve oğulotunun birer kaşık miktarınca karıştırılıp sıcak su içinde üstü kapatılarak 5-10 dakika bekletilmesiyle hazırlanan bitki çayının baş ağrısına karşı günde 2-3 fincan içilmesi öneriliyor. Keza, bir kaşık limon kabuğu ve 2 kaşık ıhlamurla aynı usulde hazırlanan bitki çayı uykusuzluk için yatmadan önce 1 fincan içilmekte. Limon kabuğu yatıştırıcı olarak da çeşitli bitkilerle kullanılıyor.

Limonun sağlığa faydalarını günümüz bilimsel araştırmaları da ortaya koyuyor. Limon, yüksek C vitaminiyle soğuk algınlığına karşı bağışıklığı destekliyor; antioksidan etki göstererek hücre hasarını engelliyor. Kemik sağlığını koruyor ve bağ dokusunda kolajen oluşumunu destekleyerek eklem hasarlarını da önlüyor. Limonda bulunan C vitamini, başka bir ifadeyle askorbik asit, tahıl ve kuruyemişlerde bulunan fitik asidin demiri bağlamasına engel oluyor, eşlik ettiği öğünde demir emilimini artırıyor.

Limon, kalp-damar sağlığının dengelenmesinde ve sinir uyarılarının kaslara iletilmesinde önemli işlev üstlenen potasyum minerali yönünden de zengin.

Limon suyunun faydaları

Limon suyu yüksek tansiyon hastalarında kan basıncını düşürebiliyor. Limonun suyunda yüksek miktarda bulunan sitrik asit, böbreklerde sitrik asit atımının azalmasına bağlı kristallenme, böbrek veya idrar yolu kumu ya da taşı oluşumu önlenmesinde yararlı. Fitoterapi uzmanları bu rahatsızlığa yatkınlığı olanlar için sulandırılmamış ve tatlandırılmamış limon suyunu değerlendirmekte. Sitrik asidin diğer bir faydası ise sürekli halsiz hissetmeye yol açan kronik yorgunluğu azaltması. Ayrıca yağ yakılmasını artırarak zayıflamaya da yardımcı olabiliyor. Her gün ılık ve birkaç damla limonlu su içerek güne başlamak sindirimi de kolaylaştırabiliyor.

Limon meyvesinde çeşitli kanserlere karşı koruyucu olduğu belirtilen eriyositrin, hesperidin, naringin gibi flavanoit maddeler bulunuyor. Eriyositrin ve hesperidin limonun suyunda, önemli bir antioksidan grubu olan naringin ise limonun sarı kabuğunda ve etli meyvesinde yer almakta. Limon kabuğunda cepler içinde yüksek miktarda limonen uçucu yağının yanı sıra bir miktar geraniol gibi uçucu yağlar da bulunmakta.

Serinleten lezzet, limonata

Limonatanın hoş kokusu ve aroması, koku sanayiinin hammaddesi olan bu uçucu yağlardan gelirken, sağlığı koruyucu niteliği de C vitamini ve söz konusu antioksidan maddelerden geliyor. Limonata hazırlanırken limonun suyu sıkılıyor, sarı kabuğu da rendelenerek işlevsel bir karışım elde ediliyor. Kabuk rendelendiğinde bir miktar naringin ve uçucu yağ da limonataya geçiyor. Limonataya tat vermek üzere kullanılan şekerin mikroorganizmaları besleyen yönüne karşılık, hakiki balın mikrop öldürücü ve antioksidan özelliği bulunması da dikkat çekiyor.

Günlük beslenmede limona dair birkaç püf noktası ise şöyle:

· Limonatayı şeker yerine balla tatlandırmak antioksidan etkisini ve besleyiciliğini artırmak üzere tercih edilebilir.

· Her gün limonlu ılık su içerek güne başlanabilir, salata gibi uygun yiyeceklere limon suyu eklenebilir.

· Çayı limonlu içmek yahut öğünlerin yanında limonata içmek, demir emilimi için tercih edilebilir.

· Limonun sağlıklı bileşenlerinden gelen etkiyi artırmak üzere diğer narenciyelere de dengeli biçimde günlük beslenmede yer verilebilir.

· Aşırı miktarda limon tüketmek, yüksek asit içeriğiyle dişlerin mine tabakasına zarar verebildiği, mide ve cilt hassasiyeti bulunanların hassasiyetini artırabileceği için tavsiye edilmiyor.

· Limonun bütün halde yenmesi ya da kabuklarının çok miktarda kullanılması limonen gibi alerjenik uçucu bileşenlerin zararını ortaya çıkarabileceği için önerilmiyor.

· Limon suyunu ya da seyreltilmiş hali olan limonatayı herhangi bir ilaçtan 1-2 saat önce ya da sonra içmek, muhtemel etkileşimi önlemek adına önemli.­

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close