İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı21:22 İmsak04:37 Güneş06:10 İşrak06:50 Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 12°C Nem %86
Türkçe
11 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
11 Şevval 1445
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
İmsak
04:37
Güneş
06:10
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Giriş Yap

1444 Hicri takvimindeki önemli günler ve geceler

Özel Haber
Özel Haber
29.07.2022    |

1444 Hicri Yılı geldi. Müslümanlar için bir dönüm noktası, hicretin başlangıcı olan hicri yıl, Muharrem ayı ile başlıyor.

Hicri takvimde hangi aylar var? Bu aylarda yer alan önemli günler ve geceler hangileridir?

Sizler için hazırladığımız takvimde ayrıntıları görebilirsiniz:

İslam dünyasında kullanılan Hicri/Kameri takvim, Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAS.)’in miladi 622 yılında Mekke’den Medine’ye göç etmesiyle başlatılır. Müslümanların günlük, aylık ve yıllık dini ibadetlerinin vaktini belirleyen bu takvimde bir yıl, Kur’an-ı Kerim’de de belirtildiği gibi on iki aydır.

Bu aylar sırası ile şu şekildedir: Muharrem, Safer, Rebiül-evvel, Rebiül-Âhir, Cemâziyel-evvel, Cemâziyel-âhir, Receb, Şa’bân, Ramazân, Şevvâl, Zi’l-kâde ve Zi’l-hicce.

Kur’an-ı Kerim, mesajının tamamı Ay Takvimi esasına göre inmiştir. Her biri zaman mefhumuna dayalı olan İslami kavramlar, Ay Takvimine göre düzenlenmiştir. Temel ibadetlerimizden Haccın ifâsı, orucun ne zaman başlayacağı ve biteceği, mübarek kandiller ve bayramlarımız, hangi gece veya gündüzlerin diğer gecelerden üstün olduğu veya feyiz ve bereket açısından daha önemli olduğu Hicri Takvim esasına göre belirlenmiştir.

­Muharrem ayı

Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı dini açıdan çok önemli bir aydır. Zira dört muhterem, haram aylardan da bir tanesi olduğu için, Kur’an-ı Kerim ile tescil edilmiş bir muhteremliği, mübarekliği olduğu için önemli bir aydır. 

Resûl-i Ekrem (SAS.), Muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirip Ramazan’dan sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir.

Hicri 1444 yılı, 30 Temmuz 2022 Cumartesi günü başlıyor.

Aşure Günü

Muharrem ayına önem kazandıran hususlardan biriside Aşure günü olarak bilinen 10. günüdür. Bu günde oruç tutulması ile ilgili pek çok rivayet mevcuttur.  Aşure günü bu yıl, 8 Ağustos 2022 Pazartesi günü idrak edilecek.

Safer Ayı

Hicri takvimin ikinci ayı, Safer. Sözlükte, “boş kalmak, boşluk; sararmak, sarılık” anlamlarına gelir. Peygamber Efendimizin (SAS.) Hz. Ebû Bekir (Ra.) ile Mekke’den hicret yoluna çıkışı  bu ayda gerçekleşmiştir.

Rebiülevvel Ayı

Hicri takvimin üçüncü ayıdır. “Bahar, bahar yağmuru, bolluk ve bereket”anlamında rebi’ kelimesi, bolluk ve bereket mevsimi ve ayı olarak nitelendirilir. Peygamber Efendimizin (SAS.) dünyayı teşrifi olarak idrak edilen Mevlid Kandili bu aydadır. Mevlid Kandili 7 Ekim 2022 tarihine denk geliyor.

Rebiülahir Ayı

Hicri takvimin dördüncü ayıdır. “Bahar, bahar yağmuru, bolluk ve bereket”anlamında rebi’ kelimesinden ‘bolluk ve bereket mevsiminin sonu’ anlamını taşır.

Cemaziyelevvel Ayı

Hicri takvimin beşinci ayıdır. İsim kökeni: “Soğuk” ve “kurak” anlamlarında Cumâdâ kökünden ilk soğuk ay. Bu aya isim verildiği sırada şiddetli soğuk veya kuraklık hakimdir.  Hz. Ali (Ra.) bu ayda dünyaya gelmiştir.

Cemaziyelahir Ayı

Hicri takvimin altıncı ayıdır. “İkinci soğuk ay ya da kuraklığın sonu” anlamına gelir.  Ehli beyt (Hz. Ali ve Hz Fatıma) ve ileri gelen sahabilerden (Hz. Ömer ve Caferi Sadık) pek çoğu bu ayda doğmuştur.  

Recep ayı

“Üç aylar” olarak nitelendirilen kutlu zaman diliminin ilk, hicri takvimin ise yedinci ayıdır. Sözlükte, “Saygı duymak, tazim göstermek” anlamındaki kelimeden türemiştir. Saygı duyulan ve dört haram aydan biridir.

23 Ocak 2023 tarihinde başlayacak olan bu ayın içerisinde iki önemli kandil gecesi bulunuyor.

Regaib Kandili, 26 Ocak 2023; Mirac Kandili ise 17 Şubat 2023’te idrak edilecek.

Şaban Ayı

Üç ayların ikincisi, hicri takvimin sekizinci ayı Şaban ayı, Peygamber Efendimiz’in ‘benim ayım” olarak buyurduğu faziletli aylardan biridir.

Bu ayın içerisinde idrak edilen Berat Kandili ise 1444 hicri takvime göre, 6 Mart 2023 tarihine denk geliyor.

Ramazan ayı

Ayların sultanı olarak nitelendirilen ve hicri takvimin dokuzuncu ayı olan Ramazan ayı, Peygamber Efendimiz tarafından “ümmetimin ayı” olarak buyruluyor. Kur’an-ı Kerim’de adı geçen ve değerine vurgu yapılan bu ay boyunca oruç tutuluyor.

23 Mart 2023 Perşembe günü başlayacak olan Ramazan ayı içerisinde bin aydan daha hayırlı olduğu vurgulanan Kadir Gecesi de bulunuyor. Ramazan ayının son 10 günü itikâf mevsimi olarak değerlendiriliyor. Ramazan ayının son günü olan 29 Ramazan, Arefe günü 1444 hicri takvime göre 20 Nisan 2023 Perşembe gününe denk geliyor. 

Şevval Ayı

Hicri takvimin onuncu ayı olan Şevval, kelime olarak yukarı kalkmak, yükselmek; kaldırmak” anlamındaki kelimeden türemiş.  Bu ayın ilk günü olan 21 Nisan 2023 Cuma günü Ramazan Bayramı idrak edilmeye başlanıyor.

Ayrıca Peygamber Efendimiz ( SAS.), Ramazan ayını oruçla geçirip buna Şevval’den altı gün ilave eden kimsenin bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olacağını müjdeliyor.

Zilkade Ayı

Hicri takvimin on birinci ayı.  Yaratıcımıza ve yaratılanlara hürmet gösterilen dört (haram) aydan biri. İsim kökeni, “oturmakla geçen ay, oturma zamanı” anlamında “zü’l-ka‘de”dir.

Zilhicce Ayı

Hicri takvimin on ikinci ve son ayıdır. Bu ay aynı zamanda “Hac ayı” olarak nitelendirilir. Bu ayın ilk 10 günü oldukça mühimdir. Hacıların Arafat’a çıktıkları ve haccı ifa ettikleri kutsal bir aydır. Arefe günü 1444 hicri takvime göre, 27 Haziran 2023 Salı günü idarak edilecek ve hemen ardından 10 Zilhicce – 28 Haziran 2023 tarihi itibariyle Kurban Bayramı başlayacak.

1444 Hicri yılınızı tebrik ederiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Audio Book
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Audio Book
Audio Book Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close