Birçok insanın uyku öncesi baktıkları telefon ekranlarından yayılan mavi ışık farkında olmadan bazı rahatsızlıklara sebep oluyor.
Ekranlardan yayılan mavi ışık göz hastalıklarına yol açarken uyku kalitesini de bozuyor. Üstelik sadece bunlarla da sınırlı değil.
Bir üniversitenin yaptığı araştırma, geceleri ışığa maruz kalma durumu yüksek olanlar kişilerde, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve obezitenin daha sık görüldüğününü ortaya koydu.
Işığa maruz kalmak, sirkadiyen ritmini, yani vücut biyolojik saatini, etkileyen bir hormon olan melatonin salgılanmasını baskılıyor. Loş ışık bile, bir kişinin sirkadiyen ritmine ve melatonin salgılanmasına etki edebiliyor.
Geceleri ışık, pek çok insanın yeterince uyumamasının sebebinin bir parçası olarak görülüyor ve bu da uzun vadede depresyon riskini ortaya çıkarıyor.
Her türlü ışık melatonin salgılanmasını bastırabilirken, gece mavi ışık bunu daha güçlü bir şekilde yapıyor.
Mavi ışık nedir?
Güneş ışığı, her ışının enerjisine ve dalga boyuna bağlı olarak, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil ve mavi ışınlar ve bu renklerin her birinin birçok tonunu içerir. Birlikte bu renkli ışın spektrumu "beyaz ışık" veya güneş ışığını ortaya çıkarır. Bu ışıklardan en kısa dalga boylarına ve en yüksek enerjiye sahip olanı ise mavi ışık olarak adlandırılıyor.
Gündüz saatlerinde, dikkati ve tepki sürelerini artırarak ruh halini olumlu yönde yükselten, ayrıca D vitamini üretimine katkı sağlayan mavi ışığın birçok faydası bulunuyor. Ancak gece maruz kalınan mavi ışık, insan sağlığını etkileyebilen ciddi riskler barındırıyor.
Televizyonların, cep telefonlarının, tabletlerin ve oyun sistemlerinin tamamı mavi ışık yayıyor. Mavi ışığın 3 saat, yeşil ışığın ise sadece 1.5 saat melatonini bastırdığı görüldü. Yani mavi ışığın etkisi, yeşilin etkisinin iki katı.
Mavi ışıktan nasıl korunabiliriz?
Telefonunuzu sürekli kullanıyorsanız, özellikle de mesaj gönderme, e-posta gönderme ve internette gezinme için kullanıyorsanız, mavi ışığa maruz kalmanızı azaltmanın uygun bir yolu mavi ışık filtresi kullanmaktır.

Bunun için ekranlar ve mobil uygulamalar gece modu denilen siyah arka plana dönüştürülebilir.
Yatmadan iki ila üç saat önce telefon, televizyon gibi parlak ekranlara bakmaktan kaçının.
Gece vardiyasında çalışıyorsanız veya gece çok fazla elektronik cihaz kullanıyorsanız, mavi ışık engelleyici gözlükler takmayı veya geceleri mavi / yeşil dalga boyunu filtreleyen bir uygulama yüklemeyi deneyebilirsiniz.