İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı21:32 İmsak04:24 Güneş06:00 İşrak06:41 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:02
Hava - Hava durumuAçık 16°C Nem %74
Türkçe
18 Şevval 1445 26 Nisan 2024 Cuma
18 Şevval 1445
Akşam
20:02
Yatsı
21:32
İmsak
04:24
Güneş
06:00
İşrak
06:41
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Giriş Yap

Uyku öncesi tehlike: Mavi ışık

02.08.2022    |

Birçok insanın uyku öncesi baktıkları telefon ekranlarından yayılan mavi ışık farkında olmadan bazı rahatsızlıklara sebep oluyor. 

Ekranlardan yayılan mavi ışık göz hastalıklarına yol açarken uyku kalitesini de bozuyor. Üstelik sadece bunlarla da sınırlı değil.

Bir üniversitenin yaptığı araştırma, geceleri ışığa maruz kalma durumu yüksek olanlar kişilerde, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve obezitenin daha sık görüldüğününü ortaya koydu.

Işığa maruz kalmak, sirkadiyen ritmini, yani vücut biyolojik saatini, etkileyen bir hormon olan melatonin salgılanmasını baskılıyor. Loş ışık bile, bir kişinin sirkadiyen ritmine ve melatonin salgılanmasına etki edebiliyor.

Geceleri ışık, pek çok insanın yeterince uyumamasının sebebinin bir parçası olarak görülüyor ve bu da uzun vadede depresyon riskini ortaya çıkarıyor.

Her türlü ışık melatonin salgılanmasını bastırabilirken, gece mavi ışık bunu daha güçlü bir şekilde yapıyor.

Mavi ışık nedir?

Güneş ışığı, her ışının enerjisine ve dalga boyuna bağlı olarak, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil ve mavi ışınlar ve bu renklerin her birinin birçok tonunu içerir. Birlikte bu renkli ışın spektrumu "beyaz ışık" veya güneş ışığını ortaya çıkarır. Bu ışıklardan en kısa dalga boylarına ve en yüksek enerjiye sahip olanı ise mavi ışık olarak adlandırılıyor.

Gündüz saatlerinde, dikkati ve tepki sürelerini artırarak ruh halini olumlu yönde yükselten, ayrıca D vitamini üretimine katkı sağlayan mavi ışığın birçok faydası bulunuyor. Ancak gece maruz kalınan mavi ışık, insan sağlığını etkileyebilen ciddi riskler barındırıyor.

Televizyonların, cep telefonlarının, tabletlerin ve oyun sistemlerinin tamamı mavi ışık yayıyor. Mavi ışığın 3 saat, yeşil ışığın ise sadece 1.5 saat melatonini bastırdığı görüldü. Yani mavi ışığın etkisi, yeşilin etkisinin iki katı.

Mavi ışıktan nasıl korunabiliriz?

Telefonunuzu sürekli kullanıyorsanız, özellikle de mesaj gönderme, e-posta gönderme ve internette gezinme için kullanıyorsanız, mavi ışığa maruz kalmanızı azaltmanın uygun bir yolu mavi ışık filtresi kullanmaktır.

Bunun için ekranlar ve mobil uygulamalar gece modu denilen siyah arka plana dönüştürülebilir.

Yatmadan iki ila üç saat önce telefon, televizyon gibi parlak ekranlara bakmaktan kaçının.

Gece vardiyasında çalışıyorsanız veya gece çok fazla elektronik cihaz kullanıyorsanız, mavi ışık engelleyici gözlükler takmayı veya geceleri mavi / yeşil dalga boyunu filtreleyen bir uygulama yüklemeyi deneyebilirsiniz.

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Cuma Sohbetleri
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Cuma Sohbetleri
Cuma Sohbetleri Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close