İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:26 Güneş06:02 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31
Hava - Hava durumuAçık 17°C Nem %86
Türkçe
16 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
16 Şevval 1445
İmsak
04:26
Güneş
06:02
İşrak
06:42
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
Giriş Yap

Duanın tesiri

Özel Haber
Özel Haber
06.02.2023    |

Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi’miz Mahmud Es’ad Coşan, "Allah-u Teâlâ Hazretleri duaları kabul ediyor. Dua bekleyen kardeşlerimiz için duada bulunmalıyız ve duada ısrarcı olmalıyız" diyerek duanın önemini şöyle anlatıyor:

Ebû Ümâme (r.a)'ın rivayet ettiğine göre Peygambr SAS buyuruyor ki:

Yâ Erhame’r-râhımîn sözünü üç kere söyleyen kimseye; onunla meşgul olmakla vazifelendirilmiş bir melek vardır. Kim bu sözü üç defa söylerse bu görevli melek, mü'min kula der ki; “iste bakalım ne isteyeceksen!" buyurur.

Bu bir müjdeli hadis-i şerif. Biz dualarımızın kabul olmasını isteriz. Allah-u Teâlâ Hazretleri bizim isteklerimizi bizlere ihsan etsin diye dileriz. 

Ama bunu nasıl sağlayacağız?Sevgili Peygamber Efendimiz tarafından bu hadis-i şerifte elimize bilgi verilmiş, sunulmuş oluyor.

"Yâ erhamer-râhimîn" sözündeki erham, merhameti en çok olan demek. Râhimîn de merhamet edenler, acıyanlar demek. "Yâ erhamer-râhimîn" dediği zaman insan ne demiş oluyor?.. "Ey acıyanların, merhamet edenlerin, rahmeyleyenlerin en merhametlisi olan Rabbim!" demiş oluyor.

Bu çok önemli bir sözdür. Cenâb-ı Mevlânın merhametine, rahmetine teveccüh etmiş oluyoruz. Ona yönelmiş, ondan boyun büküp isteme durumunda olmuş oluyoruz. Bu sözden Allah-u Teâlâ Hazretleri hoşnut olur, çok sever. Bunun için bir melek tayin etmiş. Bir insan bunu "Yâ erhamer-râhimîn!.. Yâ erhamer-râhimîn!.. Yâ erhamer-râhimîn!.." diye üç defa söyleyince, o zaman o melek ona der ki:

"Tamam! Erhamür-râhimîn olan Rabbin sana şimdi teveccüh buyurdu, yöneldi. İste bakalım ne isteyeceksen! Hadi bakalım muradını söyle, isteyeceğini iste!" der.

Melek ona teşvikkâr olarak böyle hitap eder, söyler. Meleğin böyle söylemesi çok güzel bir durum.

Onun için niyazı olan, muradı olan, isteği olan kardeşlerimiz bu müjdeli hadis-i şeriften istifade etsinler. Bu "Yâ erhamer-râhimîn!" sözünü üç defa söyleyip, ondan sonra da isteklerini, dileklerini Cenâb-ı Mevlâ'ya arz etsinler.

Kimlere dua edilmeli?

Kendisine dua edebilir. 

Anne babasını duadan unutmaması lâzım! 

Mü'min kardeşi için dua ederse, mü'min kardeşi için dua ettiği zaman onun duası daha da geçerli ve daha çok faydalı olur. 

O bakımdan bu kelimeleri hatırınızda tutun ve dua ile meşgul olun! Çünkü dua da ibadettir. Hattâ ibadetin özüdür, esasıdır, çok kıymetli bir şeklidir. Çünkü insan Rabbinin varlığını, birliğini kabul etmiş olarak, onun her şeyi vereceğini, duaları kabul edici olduğunu, dilekleri onun ihsân edeceğini bilerek yönelmiş oluyor.

Onun için dua çok değerli bir ibadettir.  Dualarınızı "yâ erhamer-râhimîn!" diyerek sıralayın! Tabii Peygamber SAS Efendimiz'e salât ü selâm da getirirseniz, daha güzel olur. Çünkü, başında ve sonunda salât ü selâm getirilen dualar reddolunmaz.

Hadis-i şeriflerde böyle üç defa söylemek tavsiye edilmiş, teşvik edilmiş. Tabii bir defa söyleyince, "İsteği bakalım candan mı, isteyen kararlı mı, yoksa şöyle bir dudağının ucuyla isteyiverdi mi? Arzusu gelip geçici mi, yoksa ısrarlı mı?" tam belli olmuyor. Bir defa daha söylüyor, bir defa daha söylüyor ki, böyle üç defa söylemek çok istekli, çok ısrarlı olduğunun göstergesi oluyor.

Duada ısrarcı olmak

Demek ki, "Yâ Rabbî’yi Ya Erhamer-râhimîn!" sözünü tekrar tekrar söylemek lâzım ve ısrar etmek lâzım! Duada ısrarı seviyor Allah-u Teâlâ Hazretleri...

“Acaba ayıp olmaz mı? Çok ısrar edersek edepsizlik olur mu?”

Hayır. Allah-u Teâlâ Hazretleri duada ısrar edilmesini seviyor. Kendimiz için, anne babamız için, çoluk çocuğumuz için, müslüman kardeşlerimiz için, ümmet-i muhammedin hâl-i pür-melâli düzelsin diye, dertlerine çareler gelsin diye dua edelim!

Çeşit çeşit iletişim araçları da geliştiği için, her yerden acılı şeyler duyuyoruz. 

Her yerdeki müslüman kardeşlerimizin duaya ihtiyacı var.

Kimisi müslüman annenin babanın çocuğu ama İslâm'ın güzelliğini unutmuş. Gafil, câhil ömür geçiriyor; o bir fenâ durum...

Kimisi iyi durumda, namazlı niyazlı, fakat düşman tepesine binmiş, eziyor, zulmediyor; o da bir başka fenâ durum...

Kimisi yoksulluktan ıstırap çekiyor. Öteki ülkeler çalışmışlar, gelişmişler. Halkına hizmet eden yöneticiler, zenginler, halkla ilgili işleri yapanlar güzel çalışmalar yapmış; bakıyorsunuz her taraf çok güzel. Çok dua etmek gerekiyor. 

İşte duanın anahtarı, işte alemlerin Rabbi, erhamür-râhimîn Mevlâmız duaları kabul edecek. Hattâ hatamıza, kusurumuza, günahımıza bakmayacak; ne kadar güzel...

Allah-u Teâlâ Hazretleri bize insaf versin. Müslüman kardeşlerimiz için dua da mı edemeyiz?.. Hiç bir şey yapmıyoruz. Para harcamıyoruz, koşuşturmuyoruz, fiilen hizmet ortaya koymuyoruz diye, artık başka bütün yollar kapanmış mı oluyor? Hiç olmazsa dua da mı edemeyiz?..

İşte bak, Allah-u Teâlâ Hazretleri duaları kabul ediyor.

Sonra insan bir şeyi böyle dua edip isterken, isterken kabul olduğunu anlayamıyor ama; aradan bir zaman geçiyor, bir zaman geçiyor, bir de bakıyorsunuz, Allah o dua ettiğiniz şeyi yapmaya size fırsat da vermiş. "Allah, Allah!.." diyorsunuz, şaşırıyorsunuz; "Haa, ben bunun duasını yapmıştım ama, kabul olmuş, aradan biraz zaman geçti, Allah nasib etti." diyorsunuz.

Tabii Allah-u Teâlâ Hazretleri bazen anında verir, bazen belli bir zaman sonra verir. Hikmetinden sual olunmaz, sebebi bilinmez. Niçin geciktirdiğinin muhakkak sebepleri, hikmetleri vardır.

Onun için, "Ben dua ediyorum, ediyorum da, henüz daha duamın sonucunu görmedim!" diye de düşünmemek lâzım! O da yanlış, o da ayıp, o da suç, o da eğri bir düşünce. Ne yapmalıyız?. Duaya devam etmeliyiz.

Hepinize Cenâb-ı Hakk'ın rızası yolunda güzel güzel ömür sürüp, ibadet edip, hayırlı işler yapıp, fâideli olup; arkada hayırlı evlâtlar, hayırlı eserler bırakıp, hayır hasenat müesseseleri bırakıp; Allah'ın huzuruna sevdiği, razı olduğu kul olarak varmayı temenni ederim, dilerim.

Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi’miz Mahmud Es’ad Coşan’ın 04.12.1998 tarihli “Dua Ederken Ya Rabbi ve Ya Erhamerrahimin Demek” konulu sohbetinden derlenmiştir.

­

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hadisler Deryası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hadisler Deryası
Hadisler Deryası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close