İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25
Hava - Hava durumuAçık 19°C Nem %49
Türkçe
18 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
18 Ramazan 1445
İşrak
07:25
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
Giriş Yap

Almanya basını şubat ayı gündemi

Özel Haber
Özel Haber
24.02.2023    |

Alman basınında geçtiğimiz aydan bugüne öne çıkan haberler...

Almanya’da öğretmen açığı, vasıflı iş gücü ihtiyacı, ekonomik göstergeler, enerji yatırımları, güncel nüfus verileri ve Türkiye’ye deprem yardımları…

Almanya gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.

Almanya´da öğretmen açığı artıyor

Almanya eğitim sisteminde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı giderek artıyor. Bu yıllardır süregelen problem, Daimî Bilimsel Komisyon´un açıklamasına göre önümüzdeki 20 yılda daha da zorlaşacak. Durumu hafifletmek için Almanya Eğitim Bakanları Konferansı´ndan (KMK) çıkan kararlar doğrultusunda bundan böyle öğretmenlerin yarı zamanlı çalışmalarını kısıtlama yöntemleri ve okullarda daha kalabalık sınıflar oluşturma potansiyeli araştırılacak. Emekliye ayrılan öğretmen sayılarının yeni öğretmen adayı sayısıyla kıyaslandığı rapora göre 2021 ile 2035 yılları arasında öğretmen arzı ile talebi arasındaki açık her yıl ortalama 1.600 civarında olacak. Bu hesaba göre önümüzdeki 20 yılda 20.000'in üzerinde öğretmen açığı olması bekleniyor. Yapılan anketlere göre ise hali hazırda Almanya genelinde 12.000'den fazla eğitmen pozisyonu doldurulamıyor. Tahminlere göre ise federal ülke çapında önümüzdeki on yıl içinde 158.000 öğretmenin emekliliğe ayrılması ile boşalacak öğretmen pozisyonlarını dolduracak öğretmen adaylarının bulunması gerekiyor.

Ayrıca Almanya`da on milyondan fazla öğrenci de bulunuyor. Son zamanlarda yaşanan göç ile birlikte eğitim sistemine 200.000 yeni öğrenci dahil olduğu ve bu durumun okullardaki öğretmen açığını daha da gün yüzüne çıkardığı belirtiliyor.

Yeterli öğretmen sayısına ulaşılamayan okullarda ise sınıfların büyütülmesi tavsiye ediliyor. Raporun içerdiği diğer çözüm noktaları ise yabancı öğretmenlerin diplomalarının sayılmasında yapılabilecek kolaylıklar ve personel açığı olan okullarda geçici olarak çalışma teşvikleri yer alıyor. Komisyona göre ayrıca okullarda hibrit eğitim sisteminin uygulanması da tavsiye ediliyor. Buna göre bir öğretmen bir sınıfta ders verirken başka bir okuldan bir sınıfın bu derse çevrimiçi bağlanabilmesi amaçlanıyor. 

Eyaletler yurtdışından öğretmen alımı için de çeşitli programlar üzerinde çalışıyor. 

Almanya´da vasıflı iş gücü ihtiyacı

2026 yılına kadar, federal hükümet yaklaşık 240.000 kişilik vasıflı işgücü açığı bekliyor. İşgücü Piyasası ve Mesleki Araştırma Enstitüsü'nün (IAB) hesaplamalarına göre, 2035 yılına kadar ise yedi milyondan fazla işgücü eksikliği yaşanması bekleniyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin (DIHK) yaptığı bir ankete göre, ankete katılan şirketlerin yarısından fazlası, işçi açığı olduğu için kısmen pozisyonları dolduramadığını belirtiyor. Hali hazırda yaklaşık iki milyon iş pozisyonun doldurulamamış olmasıyla ekonomide 100 milyar avroya yakın bir katma değer kaybedildiği düşünülüyor. Sorunun en büyük nedenlerinden birisi 1950 yıllarının ortasından itibaren doğum oranlarının düşmesi ve o yıllarda doğan yoğun nüfusun emekliye ayrılması. Federal hükümete göre boşalan iş pozisyonlarının yerine yeteri kadar işgücü bulunamaması istihdamı zorlaştırırken daha fazla bakıma ihtiyaç duyan yaşlanmış toplumun değişen tüketim alışkanlıkları, örneğin sağlık ve yaşlı bakım alanlarında daha fazla uzman ihtiyacı oluşturmakta.

Nitelikli işgücü stratejisiyle federal hükümet, şirketlerin, işletmelerin ve kamu idarelerinin koşullarını iyileştirmek istiyor. Önlem paketinin merkezinde daha fazla eğitim ve ileri eğitim fırsatları, daha iyi bir iş-yaşam dengesi, emekliliğe esnek geçişler ve ülkeye daha kolay göç yer alıyor. Kabinenin kasım ayı sonunda onayladığı göçmen yasasının içerdiği iş aramak için en az iki yıllık yabancı mesleki yeterliliğe sahip AB üyesi olmayan bir ülkeden gelenlerin puan sistemine dayalı bir fırsat kartı uygulaması ile ülkeye yapılan göçün kolaylaştırılması hedefleniyor.

Ayrıca Çalışma Bakanı Hubertus Heil her yıl yaklaşık 45 bin öğrencinin diploma almadan okulu bıraktığını ve bunu azaltmak ve istihdamı karşılamada tüm yerel potansiyelin kullanılması için çaba göstereceklerini de belirtti.

Alman ekonomisi önümüzdeki yıllarda da büyümeyecek

Ekonomistlere göre, Alman ekonomisi yıllarca sürecek zayıf bir büyüme süreciyle karşı karşıya. Enstitüler, orta vadede yıllık büyüme oranlarının yüzde 1'in altında olacağını ve dolayısıyla Alman ekonomisinin son 30 yılın ortalamasından çok daha yavaş büyüyeceğini öngörüyor. 

Almanya'nın fosil ve pahalı enerji ithalatına çok fazla bağımlı olduğu ve sürdürülebilir ve yenilikçi teknolojilere dönüşümü geciktirdiği, bu yüzden ekolojik dönüşümdeki başarısızlığının büyümedeki zayıflığın ana nedenlerinden olduğu belirtiliyor.

Alman ekonomisinin dünya ekonomisinin büyüme hızına uyum sağlaması için gerçekleştirmesi gereken yatırımların önündeki en büyük engeller arasında yavaş işleyen bürokrasi ve vasıflı isçi yetersizliği yer alıyor. Ayrıca, devletin yatırım açığı, Alman devletinin uzun süredir önceden yapılmış yatırımları kullanması ve üzerine yeni yatırımlar yapmamasından dolayı ekonomiyi olumsuz etkilediği düşünülüyor. 

Almanya yılda 400 bin yeni konut inşa etmeyi planlıyor

Federal İnşaat Bakanı Klara Geywitz, federal hükümet tarafından önceden belirlenen yılda 400.000 yeni daire inşa etme hedefine ancak 2024'ten itibaren ulaşılabileceğini söyledi. 2022 ve 2023'te 400 bin daire sayısına ulaşılamayacağını söyleyen Geywitz 2024 ve 2025'te prefabrikasyon ve dijitalleşme yoluyla bu sayıya ulaşılabileceğini vurguladı.

Geywitz ayrıca, geçen yıl yaklaşık bir milyon Ukraynalının göçü nedeniyle talebin gelecekte hükümetin belirlediği yılda 400 bin konut sayısından daha yüksek olabileceğine dikkat çekti. Ancak, bu hedefe öngörülebilir bir tarihte ulaşılabilmesinin zor olduğu yönünde kanılar da mevcut. 

Federal Almanya´da ulaşım ücreti 49 avroya sabitleniyor

Kuzey Ren-Vestfalya Ulaştırma Bakanı Oliver Krischer yerel ulaşım için ülke çapında geçerli olacak 49 avroluk Almanya biletinin 1 Mayıs’ta hayata geçmesi üzerine federal ve eyalet hükümetlerinin anlaştığını söyledi. Söz konusu bilet 49 avro karşılığında aylık iptal edilebilir bir abonelik olarak başlayacak olup yerel ve bölgesel ulaşımda ülke çapında otobüs ve trenlerde geçerli olması planlanıyor. Biletlerin 3 Nisan'dan itibaren satışa sunulması hedefleniyor. 

Almanya´da gaz tasarrufu çağrısı

Almanya’da son haftalarda hakim olan soğuk kış hava şartları Federal Ağ Ajansı’na göre gaz tüketimi tasarrufunu zorlamasına rağmen 2018-2021 yılları arasındaki ortalama tüketimin yüzde 9,4 daha aşağısında gerçekleşti. Bundan birkaç hafta öncesinde gaz tüketimi aynı döneme göre yüzde 34 daha az gerçekleşmişti. Ajans Başkanı Klaus Müller, iyi stoklanmış gaz depolama tesislerine ve yeni LNG terminallerine rağmen, 2023/202424 kışı için yıllık en az ortalama yüzde 20 gaz tasarrufuna ihtiyacımız var. “dedi. 

İkinci LNG Terminali Lubmin´de açıldı

Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için Almanya'nın ikinci ithalat terminali faaliyete geçti. Özel sektör işletmesinde olan terminalin, özellikle Doğu Almanya'ya yıllık 5,2 milyar metreküp doğal gaz sağlaması amaçlanıyor. 

Almanya, gemilerle taşınan likit gaz sayesinde gaz arz tedarikinde çeşitliliği artırmayı hedefliyor. Bu amaçla yıl sonunda Aşağı Saksonya eyaletinin Wilhelhmshaven kentinde açılan LNG terminalinden iki ay sonra Lubmin`de de LNG terminali kuruldu ve terminalin işletme ruhsatı 9 yıl olarak belirlendi. Ayrıca Schleswig-Holstein eyaletinin Brunsbüttel kentinde de bir LNG terminalinin yakın zamanda faaliyete geçmesi bekleniyor.

Almanya´da rekor nüfus artışı

Federal İstatistik Ofisi´nin ilk tahminine göre, Almanya 2022 yılı sonunda ilk defa 84,3 milyonluk bir nüfusa ulaştı. Bu, tüm zamanların en yüksek nüfusu olarak kayıtlara geçti. Kurum, 2021 yılı sonuna kıyasla nüfusun 1,1 milyon arttığını, bu artışın en büyük nedeninin yoğun mülteci dalgasının oluşturduğu net göç rakamları olduğunu aktardı. Mevcut tahminlere göre, Almanya´ya 2021 yılında 1,42 ila 1,45 milyon göçmen geldi. Bu rakam 2022'deki net göçün bir önceki yıla göre (329.163) dört katı fazlasını oluştururken bunun 1950'den bu yana en yüksek rakam olduğu açıklandı. Ayrıca 2021´de doğum sayısı düşerken ölüm sayısı ise arttı. Uzmanlar, bunun nüfus artışına yavaşlatıcı bir etkisi olduğunu vurguladı. 

Federal İstatistik Ofisi'ne göre, Almanya'nın birleşmesinden bu yana geçen otuz yıl içinde Almanya'nın nüfusu büyük ölçüde artarken bu artışın tek sebebinin Almanya’nın net göçmen sayısının yüksek olması olduğunu belirtti. 

Almanya´dan Türkiye´ye deprem yardımı

Alman arama kurtarma kuvvetlerinin ve teknik uzmanların Türkiye'deki deprem bölgesine ulaştıkları ve daha fazlasının da yola çıktığı bildirildi. Alman acil durum yardımının bir parçası olarak Federal Teknik Yardım Ajansı THW, Hızlı İntikal Birimi Yurtdışı Kurtarma (SSEBA) acil servislerini gönderdi. 16 tonluk malzeme ile birlikte 50 kişilik ekip, enkaz altındaki insanların hızlı ve etkili bir şekilde bulunması ve kurtarılması için destek verdi. Ekipler Türkiye'nin sivil savunma koordinasyon ekipleriyle temas halinde çalışmalarını sürdürecekler. Buna göre ekiplerin hem arama kurtarma hem de depremzedeler için çadır kentler kurmakta yardım etmeleri amaçlandı.

Malzemeler arasında çadırlar, uyku tulumları, kamp yatakları, battaniyeler, ısıtıcılar ve jeneratörler gibi gerekli alet ve edevatların bulunduğu açıklandı. 

Ayrıca Türkiye'deki yıkıcı depreme yanıt olarak, birçok telefon operatörleri ülkeye yapılan telefon görüşmelerinin ücretinden feragat edeceklerini açıkladılar. 6 Şubat ile 15 Şubat arasında operatörlerin mobil ve sabit hat şebekesi üzerinden telefon ve SMS gönderimleri ücretsiz oldu.

­

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur'an-ı Kerim Hatimleri
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur'an-ı Kerim Hatimleri
Kur'an-ı Kerim Hatimleri Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close