Türkiye’de ve dünyada sıra dışı mimarisiyle öne çıkan kütüphaneler, kitap okumayı sevenlerin yanı sıra turistlerin de ilgisini çekiyor. Farklı mimarileriyle özdeşleşen kütüphaneler, okura sundukları eserler kadar, özgün mimari ve tasarımlarıyla da adından söz ettiriyor.
Kubbelerle örtülü Kosova Kütüphanesi
Kosova Milli Kütüphanesi “Pjeter Bogdani”, kubbelerle örtülü mimarisiyle başkent Priştine’nin en ilginç sembol yapılarından birini teşkil ediyor. İnşası 1974’te başlayan kütüphane, modern tarzda tasarlandı.
İrlanda
İrlanda’nın başkenti Dublin’de yer alan ve yüzyıllardır ülkenin en büyük kütüphanesi olma vasfını sürdüren Üniversite Kütüphanesi, yalnızca içerisindeki binlerce tarihi kitabı barındırmasıyla değil, aynı zamanda eşsiz mimari özellikleri ve iç dekorasyonu ile de dünya çapında ilgi görüyor.
1592’de inşa edilen kütüphanede, dergi, el yazması, harita ve müzik koleksiyonunu içeren 6 milyondan fazla basılı eser mevcut.
Çin ahşap kaplı Liyuan Kütüphanesi
Çin’in başkenti Pekin yakınlarında inşa edilen tek katlı ve dışı tamamen ahşapla kaplı Liyuan Kütüphanesi, sıra dışı mimarili yapıların en önemlileri arasında yer alıyor.
Geliştirilmiş soğutma sistemiyle üzerindeki gölden soğuk hava alan kütüphane, geri dönüşümlü materyallerden yapılmış olmasıyla da çevre dostu bir mekan olarak ilgi görüyor.
Kazakistan’da göğe bakan göz
Kazakistan’ın başkenti Astana’da yer alan “Birinci Cumhurbaşkanı Kütüphanesi” gökyüzüne bakan göz şeklindeki mimarisiyle turistlerin ilgisini çekiyor.
Bayburt
Baberti Külliyesi’ne kurulan Bayburt'taki Üniversite Kütüphanesi mimari yapısıyla gün ışığından azami yararlanma imkanı sunuyor.
Kitap görünümlü kütüphane
Artvin’de üniversite şehir yerleşkesinde 4 bin 500 metrekare alan üzerine inşa edilen Üniversite Kütüphanesi, kitap şeklindeki mimarisiyle yerel halkın ve turistlerin ilgisini çekiyor.