İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:18 Güneş06:45 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 15°C Nem %62
Türkçe
19 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
19 Ramazan 1445
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Giriş Yap

Şehirlerin su kullanıma yeni model

02.05.2023    |

Şehirlerin su tüketimi ve kullanımına yönelik modellerden olan 'sünger şehir' uygulaması yaygınlaştırılacak. 

Şehirlerde ekolojik altyapı ve drenaj sistemleri oluşturulacak, yol kenarları veya kaldırımlar su geçişine izin veren yüzey kaplamaları ile kaplanacak. 

Su stresi altındaki Türkiye’de, yüzde 33 seviyelerinde olan su kayıp oranının 2033 yılına kadar yüzde 25, 2040 yılına kadar ise yüzde 10 seviyesine düşürülmesi hedeflenirken, “sünger şehir” modeli yaygınlaştırılacak.

2023-2033 yıllarını kapsayan Su Verimliliği Eylem Planı’nda, Türkiye’de yıllık su tüketiminin yüzde 77’sinin tarımda, yüzde 23’ünün ise içme-kullanma suyu ve endüstriyel üretimde kullanıldığı belirtildi. Ortalama yüzde 33’lerde olan içme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıp oranın, bütün belediyelerde 2033 yılına kadar yüzde 25; 2040 yılına kadar ise yüzde 10 seviyesine düşürülmesi hedeflendi.

Kentlerde “sünger şehir” modelinin (ekolojik altyapı ve drenaj sistemlerinin oluşturulması, yol kenarları veya kaldırımların su geçişine izin veren yüzey kaplamaları ile kaplanması gibi) yaygınlaştırılması sağlanacak. Ulusal ölçekte hane halkı su kullanım karakterizasyonu ve bireylerin bölgesel su kullanım profili belirlenecek.  İlk ve orta öğretim müfredatına su okuryazarlığı eklenecek.

Kişi başı su israfı ne boyutta?

Eylem planında bireysel su kullanımlarındaki su israfına ilişkin istatistiklere de yer verildi. Buna göre, kullanılan sıcak suyun yüzde 10’unundan fazlası, sıcak suyun gelmesi beklenirken israf ediliyor. Bu şekilde her gün yaklaşık olarak kişi başı 5,3 litre su israf ediliyor.

Bulaşık makinesi öncesi gerçekleştirilen 5 dakikalık bir ön durulama işlemi yaklaşık 45,4 litrelik su kullanımına yol açıyor. Ayrıca makinelerde, gereksiz yere ön yıkama programı kullanılmayarak her yıkama başına 15 litrelik bir israfın önüne geçmenin mümkün olduğu ifade ediliyor.

Evsel kullanım verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre günlük kişi başı su israfı 93 litreyi buluyor.

Milliyet

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close