Akıntıların yoğun olduğu İstanbul ve Çanakkale boğazları, önemli potansiyel barındırıyor. Yenilenebilir enerjide yatırımcılara sağlanan destek, ilk kez dalga ve akıntı enerjisini kapsayacak şekilde genişletilecek.
1 Temmuz 2021 ile 31 Aralık 2030 arasında işletmeye giren veya girecek tesisler için Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması fiyatları yeniden belirlendi.
Kararla uzun süredir rüzgar, güneş, hidroelektrik ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları için verilen desteğin kapsamı genişletilerek, destek kapsamına ilk kez, dalga ve akıntı enerjisi de alındı. Dalga ve akıntı enerjisine dayalı üretim tesislerine verilecek fiyat desteğinin süresi 10 yıl olacak.
Dalga ve akıntı sisteminde, hidroelektrik enerjiden farklı olarak denizlerdeki hareket ve akıntılardaki güç elektriğe çevriliyor. Dalgadan elektrik üreten enerji sisteminde, dalganın yüksekliği ve sıklığı önem taşıyor. Bu tip santraller, kıyılara yerleştirilebileceği gibi kıyılardan uzaklığa da kurulabiliyor.

Kıyıdan uzaklaştıkça hem maliyet hem de üretim kapasitesi artıyor. Bu sistemlerin temel prensibini, denizde kurulan rezervuarlara dalgaların dolması ve su kütlelerinin türbinleri döndürmesiyle enerji üretimi oluşturuyor.
Çanakkale ve İstanbul'daki potansiyel
Akıntı sistemleri ise deniz akıntılarından yararlanıyor. Bu üretim tipinde, özellikle akıntıların yoğun olduğu boğaz yapıları öne çıkıyor. Türkiye’de de İstanbul ve Çanakkale boğazları, akıntı enerjisi için büyük potansiyel barındırıyor.
Akıntıdan elde edilen enerjide, kıyısal inşaat ihtiyacının asgari düzeyde kalması, bu yatırımların çevre dostu özelliğini öne çıkarıyor. Kararla denizüstü off-shore rüzgar santralleri de desteklenecek.
Milliyet