İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54 Yatsı21:22 İmsak04:37 Güneş06:10 İşrak06:50
Hava - Hava durumuHafif Yağmurlu 14°C Nem %79
Türkçe
10 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
10 Şevval 1445
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
İmsak
04:37
Güneş
06:10
Giriş Yap

Sosyal medya çocukları aşırı alıngan hale getiriyor

06.05.2023    |

Ergenlik döneminde sosyal medya kullanımının sinirsel gelişimi etkilendiği ortaya çıktı. Çeşitli platformlarda vakit geçiren çocukların ileride eleştiriye kapalı hale geldiği belirlendi.

Gençlerin, beyinlerindeki ödül ve ceza duygularını kontrol eden bölgelerin her zaman sosyal medya kullanmayan akranlarına kıyasla aşırı tepkisel hale geldiği görülüyor.

Araştırmacılar, bu değişikliklerin sosyal medya bağımlısı çocukların büyüyünce başkalarından gelen geri bildirimlere karşı aşırı duyarlı hale geleceğini gösterdiğini söylüyor. Dr. Eva Telzer "Bulgularımız, erken ergenlik döneminde sosyal medyadaki davranışları kontrol etmenin beynin potansiyel sosyal ödül ve cezalara karşı duyarlılığını ayarlayabileceğini göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Ergenlik döneminde beynin önemli değişikliklere uğradığını ve bu yüzden gelişim zamanının çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Telzer, "Beyin ergenlik döneminde önemli yapısal ve işlevsel yeniden yapılanmaya uğrar. Motivasyon ve duygularla ilgili sinirsel bölgeler hiperaktif hale gelerek gençleri çevrelerindeki, özellikle de akranlarından gelen ödüllendirici uyaranlara yönlendirir” dedi.

Araştırmacılara göre, 13 ila 17 yaşındaki gençlerin yüzde 78'i her gün en az saat başı cihazlarını kontrol ettiklerini bildiriyor. Yüzde 46'sı ise neredeyse sürekli kontrol ettiklerini söylüyor. 

Telzer, "Sosyal medya platformları, beynin sosyal geri bildirime özellikle duyarlı olduğu kritik bir gelişim döneminde ergenlere sosyal etkileşim için benzeri görülmemiş fırsatlar sunuyor" dedi.  

 "Bu çalışma, ergenlik dönemindeki sosyal medya davranışlarının ergenlerin sinirsel gelişimindeki değişikliklerle, özellikle de potansiyel sosyal geri bildirimlere karşı sinirsel duyarlılıkla ilişkili olabileceğini göstermektedir. Sosyal medya kullanımında, ergen sinirsel gelişimi ve psikolojik uyum arasındaki uzun vadeli ileriye dönük ilişkileri inceleyen araştırmalar, günümüz ergenleri için her yerde bulunan bir etkinin gelişim üzerindeki sonuçlarını anlamak için gereklidir” ifadelerini kullandı. ­

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close