İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49 Öğle13:08
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %88
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
İşrak
06:49
Giriş Yap

Mutluluk kaynağı hormonlar hangileri?

07.05.2023    |

Mutlu olmak beyinde gerçekleşen bir olay. İnsan aklı, olayları yorumlama yeteneği bunda çok rol oynar. 

İnsan üzüntü ve sıkıntı verebilecek konularla baş edebilmesini sağlayabildiği gibi tam tersi bu konuları büyük dertlermiş gibi içinden çıkılamaz bir sorun haline de getirebilir. 

Kişinin ruhsal durumu, karakteri, kültür ve yetiştiriliş tarzı, eğitimi, alışkanlıkları, çevresi, ailesi, arkadaşları, işi ve uğraşıları mutlu olabilmesi üzerinde çok etkilidir. Mutluluğun beyinde gerçekleştiğine dair bir diğer kanıt da insanda mutluluk hissi veren bazı maddelerin beyinde salınmasıdır. Bunlar, seratonin, endorfin ve dopamindir.

Dr. Drmet Erciyes bu hormonşarı şöyle açıklıyor:

Serotonin

Serotonin insana mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitter yani sinir hücreleri arasında elektrik sinyallerini taşımakla görevli bir maddedir. Serotonin ruh halini, uykuyu, iştahı, öğrenmeyi, hafızayı, sosyal davranışları düzenlemede etkilidir. Eksikliği depresyona, sinirli ve huzursuz bir ruh haline sebep olabilir.

Depresyondaki hastalarda kandaki serotonin düzeyi ölçüldüğünde düşük bulunur. Yaygın olarak kullanılan antidepresan ve anti-anksiyete ilaçlarının birçoğu serotonin düzeyine etki ederek kandaki seviyesini artırmaktadır. Kandaki seviyesinin yüksek olması uyanıklığı arttırır. Güneş ışığı sadece D vitamini üretilmesine değil serotonin salınmasına da sebep olmaktadır.

Vücutta serotonin üretimi beslenmemizden yakın olarak etkilenir. Açlık, yorgunluk, stres, gün ışığından uzak kalmak vücutta serotonin seviyesinin düşmesine sebep olur.

Hangi besinlerle sağlanır?

B6, B9 ve B12 vitaminlerinden ve triptofan aminoasitinden (protein yapıtaşlarından) zengin beslenmek vücutta serotonin üretimini de arttırır. B6 vitamini muz, balık, tavuk, yumurta, süt, bezelye, havuç, kuruyemiş, avokadoda B9 (folik asit) vitamini mercimek, fasulye, nohut, bezelye, pancar, ıspanak, turp, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde, B12 vitamini et, süt, yumurta, peynir, balıkta bulunur.

Dopamin

Dopamin beyinden salgılanan bir tür nörohormondur. Serotonin gibi nörotransmitter görevi yapar.

Dopamini arttırmak için;

Tirozin içeren et, yumurta, kefir, yoğurt gibi proteinli gıdaların yanı sıra elma, muz, yaban mersini, çikolata, kahve, yeşil çay, çiğ badem, kekik yağı, zerdeçal, susam, kabak çekirdeği de vücutta dopamin üretimine yardımcı olmaktadır. Güneş ışığı da aynı şekilde serotonin gibi dopamin üretimini de pozitif şekilde etkilemektedir. Kardiyolojide kalp kasılma gücünü arttırmak, kalp atışını hızlandırmak ve tansiyonu yükseltmek için ilaç olarak dopamin türevinden faydalanırız.

Endorfin

Vücudun doğal ürettiği bir çeşit morfindir. Morfin etkisine benzer bir rahatlama yaşatır.

Endorfini arttırmak için;

B ve C vitaminleri ile demir ve çinko içeren besinler endorfin üretimini destekler. Çilek, dondurma, üzüm, makarna, muz ve çikolatanın yanı sıra baharatlı yiyecekler de endorfin salınımını destekler. Mutlu olmak için beyinde bu maddelerin üretimini destekleyen tarzda beslenmenin yanında hoşumuza giden bir aktiviteyi gerçekleştirmek de çok etkili olmaktadır. Bu aktivite sevdiğimiz bir spor olabilir. Bir sosyal sorumluluk aktivitesi olabilir. Sevdiğimiz insanlarla sohbet etmek, vakit geçirmek olabilir.

Gerçekten de mutluluk beynimizde gerçekleşiyor. Bunu gerçekleştirmek de bize bağlı.Milliyet

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Gençler Merak Ediyor
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Gençler Merak Ediyor
Gençler Merak Ediyor Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close