İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle12:57 İkindi16:07 Akşam18:42 Yatsı20:01 İmsak05:38 Güneş07:02 İşrak07:40
Hava - Hava durumuAçık 21°C Nem %65
Türkçe
5 Rebi'ül-ahir 1446 8 Ekim 2024 Salı
5 Rebi'ül-ahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
05:38 07:02 07:40 12:57 16:07 18:42 20:01
Giriş Yap

Zilhicce ayı ne zaman başlıyor?

29.05.2024    |

Hicri takvimin son ayı olan Zilhicce ayı yaklaşıyor.

Peki Zilhicce ne anlama geliyor? Bu ayda yapılan ibadetler nelerdir? Bu ayın ilk on gününün kıymeti nereden gelmektedir? 

Zilhicce ayı ve anlamı

Sözlükte “Hac ayı” anlamındaki Zilhicce, kamerî yılın Zilkadeden sonra gelen son ayıdır. Hacc ibadetinin yerine getirildiği aydır.

1445 Hicri takvimine göre 7 Haziran 2024 Cuma günü itibarıyla Zilhicce ayı başlıyor. 15 Haziran Cumartesi Arefe Günü ve 16 Haziran 2024 Pazar günü de Kurban Bayramının birinci günü olarak idrak edilecek.

Zilhicce ayı ile ilgili hadis-i şerifler

Hz. Peygamber’in, “Allah katında ibadet edilecek -sâlih amel işlenecek- günler içinde zilhiccenin ilk on gününden daha hayırlısı yoktur” (Buhârî, “ʿÎdeyn”, 11; Tirmizî, “Ṣavm”, 52; Ebû Dâvûd, “Ṣavm”, 61);

“Allah katında zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha değerlisi yoktur; bugünlerde tesbihi çok yapın; tahmîdi, tehlîli ve tekbiri çok söyleyin” buyurduğu nakledilir (Şevkânî, Neylü’l-evṭâr, III, 354).

Bu ayda yapılan ibadetler

Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti çoktur.

Bu günler; Hacc, kurban, namaz, oruç gibi temel ibadetlerin birlikte yapıldığı günlerdir. Zilhicce ayının 10. günü ile başlayan bayram günlerinde kurban ibadeti yerine getirilir.

Ayrıca arefe günü ile birlikte bayramın dördüncü günü ikindi namazı sonuna kadar farz namazlardan sonra teşrik tekbirleri getirilir.

Zilhicce ayında tutulan oruç

Resûl-i Ekrem Efendimiz (SAS.) zilhiccenin ilk dokuz günü sürekli oruç tuttuğu için bu günlerde oruç tutmak müstehaptır. Yorgun düşmeleri ihtimali bulunan hacıların zilhiccenin sekizinci ve dokuzuncu günlerinde, özellikle vakfenin yapıldığı arefe gününde oruç tutmaları mekruh sayılmıştır.

Zilhicce ayının onuncu günü kurban bayramının birinci günüdür. Bayram'da oruç tutmak, haramdır. Fakat ilk  9 günde oruç tutmanın fazileti büyüktür.

Nitekim Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in hanımlarından birinin şöyle dediği rivâyet edilmiştir.

"Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, Zilhiccenin dokuz gününü, aşûre gününü ve her aydan ilk Pazartesi ve Perşembe günleri olmak üzerre, üç gün oruç tutardı."  (Ebû Dâvûd,)

Hacca gidemeyenlerin Arefe Günü oruç tutmaları tavsiye edilmiştir.

Abdullah b. Amr İbnü'l-Âs'tan ve Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anhümâ'dan rivayet edilmiş bir hadîs-i şerîf ise şöyledir:

"Kim Kurban Bayramı'ndan bir gün önceki arefe gününde oruçlu olursa iki senelik günahı mağfiret olunur."