İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 18°C Nem %60
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
Giriş Yap

Almanya Gündeminden Notlar

17.07.2023    |

Alman basınında geçtiğimiz aydan bugüne öne çıkan haberler...

Almanya’da enerji krizine çözüm olarak yenilenebilir enerji artışı, enerji tasarrufu uygulamaları, çalışma hayatı…

Almanya gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.

Almanya’da Enerji Fiyatlarında Tavan Fiyat Uygulaması

Federal Ekonomi Bakanlığı, yoğun enerji tüketen sanayi sektörleri için elektrikte tavan fiyatı planlarını açıkladı. Buna göre, Alman şirketlerinin uluslararası rekabetçiliğini korumak ve yüksek maliyetlerden ötürü yurtdışına yönelmenin önüne geçmek için uluslararası piyasaya nispeten yüksek olan alman enerji fiyatları, kilovatsaat başına altı sentle sınırlandırılacak.

Bu tavan fiyat şirketlerin enerji tüketiminin yalnızca yüzde 80'i için geçerli olmasıyla enerji tüketiminde verimliliğin de teşvik edilmesi isteniliyor. Bakanlıktan yayınlanan belgeye göre tavan fiyat uygulaması en geç 2030 yılına kadar devam edebilecek.

Tavan fiyat uygulamasının önemine vurgu yapan Ekonomi Bakanı Habeck, sübvansiyonlu elektrik fiyatı olmadan geleceğe yönelik sektörlerin Almanya'yı terk edebileceğini savundu. Uzmanlarca ise böyle bir göçü Almanya ekonomisinin kaldırmasının mümkün olmadığını ifade ediyorlar.

Almanya'da Gaz Tasarrufu Önlemleri Beklentilerin Ötesine Geçti

Almanya'daki haneler, sanayi ve enerji santralleri, 2022'nin ikinci yarısında gaz tüketimini yaklaşık dörtte bir oranında azalttı. Eylül ve Aralık 2022 arasında, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında toplamda %23 oranında azalma kaydedilirken geçen yılın Eylül ayında ise tasarruf oranı %28'e kadar çıkmıştı. Avrupa Birliği, bölgesel krizler sonrası gaz tasarrufu için %15, Federal Hükümet ise %20 oranında bir hedef belirlemişti. Sanayi sektöründe en büyük azalma Ekim 2022'de %27 olarak kaydedildi. Hanelerde ise en yüksek tasarruf oranı geçtiğimiz Eylül ayında %28 olarak gerçekleşti.

Gaz tasarrufu önlemleri, enerji güvenliğini artırma ve enerji tüketiminin sürdürülebilir bir şekilde azaltılması hedeflerini desteklerken aynı zamanda ekonomik açıdan da önemli bir etkiye sahip.

Eski Elektrikli Araç Bataryaları Elektrik Depolamada Kullanılacak

Birçok batarya, otomobillerdeki kullanıma uygun olmadığında bile performans açısından tamamen tükenmiş olmuyor. Doğrudan geri dönüşüme göndermek yerine, arta kalan kapasitelerin bu proje ile daha verimli bir şekilde kullanılması hedefleniyor. Heilbronn'daki enerji santralinde eski bataryalar toplanıp elektrik üretimi için kullanılıyor. İddalara göre on iki batarya bir araya geldiğinde toplam bir megavat enerji depolanabiliyor.

Bu projede kullanılan eski batarya konteynerleri, enerji ağında dalgalanmaları dengelemek amacıyla kullanılabilir kapasitede olup bunun güneş enerjisi gibi hava koşullarına bağlı olan sistemlere entegre edilmesi öngörülüyor. Böylelikle güneşli havada enerji fazlası olduğunda, yüksek voltajlı bataryalar bu fazla enerjiyi depolayıp güneşsiz günlerde ağı besleyebilmeleri hedefleniyor.

Ayrıca uzmanlara göre, yüksek voltajlı bataryalar enerji depolamada kullanıldığında çok daha düşük ve daha dengeli bir yük altında çalıştıklarından, araçta kullanıldığından çok daha yavaş aşınıyorlar. Böylelikle bu eski bataryaların kullanım kapasiteleri geçtikten sonra dahi tesislerde yaklaşık on yıl daha kullanıma elverişli olabildikleri iddia ediliyor.

Almanya'da Yenilenebilir Enerjilerin Payı Yüzde 50'ye Ulaştı

Yapılan ön hesaplamalara göre Almanya'da bu yılın ilk üç ayında elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 50'si yenilenebilir enerjiler tarafından karşılandı. Bu alanda en büyük katkıyı rüzgar enerji santralleri sağladı. Rüzgar enerji santralleri, Almanya'nın elektrik tüketiminin ilk çeyreğinde yaklaşık yüzde 27'sini karşılarken yenilenebilir enerjilerin tüketimdeki toplam payı ise yaklaşık yüzde 50 oldu.

Almanya’da 2022 yılında toplam yaklaşık 138 milyar kilovat saatlik elektrik tüketildi ve bu, tasarruf politikaları sonucunda geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 6 daha düşük gerçekleşti. Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji ise yaklaşık 69 milyar kilovat saat oldu.

Yenilenebilir enerjiler kategorilerinde biokütle, kara rüzgar enerjisi santrallerinden sonra ikinci en büyük elektrik sağlayıcısı oldu. Güneş enerjisi, deniz rüzgarı ve hidroelektrik ise bunları takip eden diğer enerji tesisleri oldu.

Yenilenebilir enerjilerin Almanya'nın elektrik tüketimindeki payı son yıllarda sürekli olarak artış gösterdi. 2000 yılında yaklaşık yüzde 6 olan bu pay, şu anda yaklaşık yüzde 50 seviyelerine ulaştı.

Ancak Almanya'daki elektrik üretiminde her yıl olduğu gibi geçen sene de en önemli enerji kaynağı kömür oldu. Almanya'da üretilen elektriğin yüzde 33,3'ü 2022 yılında kömür santrallerinden elde edildi. Bir önceki yıl bu oran yüzde 30,2 idi.

Almanya'da Nükleer Enerji Tarih Oluyor

Almanya, Fukushima felaketiyle birlikte nükleer enerjiden çıkma kararı alarak dikkatleri üzerine çekmiş ve o zamandan bu yana 25 nükleer santralini kapatmıştı. Aktif kullanılan son 3 santral de geçtiğimiz haftalarda kapatıldı. Kapatılması 2022 yılı sonlarında planlanan nükleer santrallerin enerji krizi nedeniyle kış boyu aktif kullanılmasına hükümet tarafından karar verilmişti.

Bu son 3 santralin de kapanmasıyla birlikte gelecekte Almanya’da nükleer santrallerden artık enerji üretilmeyecek. Bu enerji üretimindeki boşluğu karşılamak için hükümetin ve özel sektörün yenilenebilir enerjiye daha çok yatırım yapması ve ülkenin yeşil enerjiye dönüşümünün daha da hız kazanması bekleniyor.

Almanya'da 60 Yaş ve Üstü Çalışan Sayısında Rekor Artış 

Federal İş Ajansı'nın verilerine göre, geçen yıl eylül ayında 60 yaş ve üstü sosyal güvenceli çalışan sayısı 3,5 milyondan fazla oldu. Bu sayı, beş yıl öncesine göre bir milyondan fazla artış anlamına geliyor. 65 yaş ve üstü sosyal güvenceli çalışan sayısı ise yaklaşık yarım milyon oldu. Alman Sanayi ve Ticaret Odası iş gücü eksikliğiyle başa çıkmak için mevcut tüm potansiyellerin kullanılması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, yaşlı çalışanların, emeklilik yaşı gelmesine rağmen çalışmaya devam ettikleri ve bunun ekonomiye büyük katkısı olduğunu belirtildi.

2018 yılında 60 yaş ve üstü çalışanlarla yapılan bir ankete göre, insanların çalışmaya devam etmelerindeki ana etkenlerden birisinin maddi nedenler olması yanı sıra ayrıca ankete katılanların %90’dan fazlasının diğer insanlarla ilişkiler gibi sosyal nedenlerin de çalışmak için önemli bir faktör olduğunu belirttikleri iddia ediliyor. Almanya’nın giderek yaşlanan demografik değişimi nedeniyle 60 yaş ve üstü işgücünün piyasaya katılmasının işgücü arzındaki krizi hafifletebileceği göz önünde bulundurulduğunda, bu yaş grubunun çalışmaya devam etmesi için hükümetin gelecekte daha fazla adım atacağı öngörülüyor.

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close