İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:18 Güneş05:56 Öğle13:06 İkindi16:56 Akşam20:05 Yatsı21:37
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 15°C Nem %89
Türkçe
20 Şevval 1445 29 Nisan 2024 Pazartesi
20 Şevval 1445
İmsak
04:18
Güneş
05:56
İşrak
06:37
Öğle
13:06
İkindi
16:56
Akşam
20:05
Yatsı
21:37
Giriş Yap

Mardin Ceylanpınar Kanalı ile tarım arazileri suya kavuştu

18.08.2023    |

Mardin Ceylanpınar Ana Kanalı sayesinde Şanlıurfa ve Mardin’de 70 bin futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisi suya kavuştu.

Atatürk Barajı’ndan 221 kilometre yol alarak Mardin ovasına ulaşan kanal projesi tamamlanarak hizmete girdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan paylaşımda, şu bilgilere yer verildi:

“Ülkemizin en uzun yapay nehri Mardin Ceylanpınar Ana Kanalı. 221 kilometre uzunluğuyla Süveyş Kanalı’ndan daha uzun, Panama Kanalı’nın ise 3 katı büyüklüğünde. Atatürk Barajı’nın sularını Şanlıurfa’dan Mardin’e ileten projeyle 70 bin futbol sahası büyüklüğünde tarım arazisi sulanıyor. Tüm şebekeler tamamlandığında 349 bin futbol sahası büyüklüğünde tarım arazisi suya kavuşacak.

1 milyar dekar araziye can suyu olacak kanalla birlikte ülkenin hububat ihtiyacının yüzde 35’i bu bölgeden karşılanacak."

Yer altı sularına da katkı sağlıyor

Fırat’ın suyunun Mardin ovasına kadar getirilmesinin sadece bölge ve Türkiye için değil komşu ülkelerin gıda güvencesinin de sağlanmasına büyük katkıda bulunacağını belirten Dursun Yıldız şöyle dedi: “Bu kanalın Mardin depolaması tesisinin de tamamlanmasıyla GAP’ta sulama alanında çok büyük bir adım atılmış olacak.

Ayrıca Kızıltepe yer altı suyu havzası korunmuş olacak. Mardin Kızıltepe ovasında son 30 yıldır yer altı suyu kullanılarak tarım yapıldı. Bu nedenle yeraltı su seviyesi 350 metreden 450 metreye kadar düştü. Şimdi bu suyun kullanımı azalacak ve yer altı suyu beslenecek.”

Milliyet

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close