İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:06 İkindi16:38 Akşam19:28 Yatsı20:49 İmsak05:08 Güneş06:35 İşrak07:12
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 25°C Nem %66
Türkçe
8 Rebi'ül-evvel 1446 11 Eylül 2024 Çarşamba
8 Rebi'ül-evvel 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
05:08 06:35 07:12 13:06 16:38 19:28 20:49
Giriş Yap

Nanenin şaşırtan faydaları

24.08.2023    |

Hazırladığımız yemekleri tatlandırdığımız hem baharat hem de özüyle ferahlık veren bit bitki, nane.

Tüylü küçük yaprakları, beyaz ve morumsu küçük çiçekleri bulunuyor. Özellikle su kenarlarında görülüyor. Çiğ olarak salatalara konulduğu gibi yemeklere de katılıyor, hatta çayı da demleniyor. 

Nane kendisine has olan kokusuyla vazgeçilemeyen baharatların başında yer alıyor. Genellikle yemeklerde kullanılan bir baharat olarak bilinmesinin yanında hem sağlık alanında hem de kozmetik alanında sıklıkla tercih edilir. Ferahlatıcı ve keskin kokusu sayesinde birçok alanda kullanılabilmekte. 

Nanenin Anadolu'daki farklı isimleri

Nane, Anadolu’da çeşidine ve yöresine göre anuk, biber nanesi, bahçe nanesi, misk nanesi, dere yarpuzu ve yarpuz da denilen 50-100 cm’e ulaşabilen, kendine has kokusu olan çok yıllık soğuk yeşil bir bitki. 

Nasıl tüketilmeli?

* Yemeklere lezzet katan hoş kokusuyla rahatlatıcı etki sunan nane baharat olarak kullanıldığı gibi çay formatında da tüketilebilir. 

* Özellikle sindirimi rahatlatmak, mide bulantısı için nane çayı faydaları eşsiz etkisiyle doğal çözümlerde başı çekiyor. 

* Şişkinlik, hazımsızlık sindirim rahatsızlıklarında bir fincan tükettiğinizde nane çayı faydaları ile iyileştirici etkisini kısa sürede hissedebilirsiniz. 

* Anti bakteriyel etkisiyle de bilinen nane çayı faydaları kış mevsiminde tüketildiğinde grip, nezle semptomlarının azaltılmasında yardımcı oluyor. 

* Nane, mentolün ferahlatan etkisiyle burun tıkanıklığı ve sinüsleri açar

Nanenin şifalı yönü

Nanenin sağladığı faydalar solunum yolları hastalıkları başta olmak üzere, soğuk algınlığına, bronşite ve astıma gibi pek çok hastalığın tedavisinde şifalı bitki olarak kullanılan nane içerdiği esansıyla ortaya çıkan yağlar nedeniyle ağrı kesici özelliğe de sahip.

Nane hangi vitaminleri içerir?

A vitamini bakımından zengin olan nane, potasyum, magnezyum, folat ve omega 3 yağı da içermektedir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde son derece faydalıdır.

Nane çayı nasıl yapılır?

Limon ile birlikte hazırlanan nane çayı özellikle kış mevsimi ve soğuk algınlığında ilk akla geçen içecektir.

Taze ya da kuru nane yaprakları kullanarak çay demlerken önceden 2 su bardağı içme suyu kaynatarak hazırlanır. Kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra içerisine 10-15 adet taze nane yaprağı ilave edilir. 

Nane çayı faydalarından maksimum olarak yararlanmak için taze nane kullanımında 3 dakika demlenmesini beklemek gerekir. Ancak kuru nane kullanarak çay hazırlanıyorsa demlenme süresini 5 dakikaya çıkarmak gerekir. 

Nane aromatik bir bitki olduğu için çayı da keskin bir tat verebilir. Bu nedenle bir dilim limon ekleyerek rahatlıkla tüketilebilir. İsteğe bağlı olarak bir çay kaşığı bal ilavesiyle de içilebilir.