İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:20 Güneş05:58 Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:04 Yatsı21:35
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 15°C Nem %88
Türkçe
20 Şevval 1445 28 Nisan 2024 Pazar
20 Şevval 1445
Yatsı
21:35
İmsak
04:20
Güneş
05:58
İşrak
06:38
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:04
Giriş Yap

Mahmud Es’ad Coşan Sempozyumu açılışı Gelibolu’da yapıldı

Özel Haber
Özel Haber
27.08.2023    |

İlmî, irfânî, akademik, sosyal ve kültürel çalışmaları ile geçtiğimiz yüzyılda derin izler bırakan; başta “Hacı Bektâş-ı Velî ve Makâlât” olmak üzere birçok eseri bulunan Mahmud Esad Coşan, doğumlarının hicri 88. yıl dönümünde Çanakkalede yâd ediliyor.

Açılışı Gelibolu Azepler Namazgâhı’nda yapılan sempozyumun oturumları 28 Ağustos Pazartesi günü Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İÇDAŞ Kongre Merkezinde, hatim duasının da yapılacağı Yâd özel programı ise 29 Ağustos Salı Çanakkalenin Ayvacık ilçesi Ahmetçe köyünde gerçekleştirilecek.

Açılış Gelibolu Azepler Namazagâhı’nda gerçekleşti

27 Ağustos 2023 Pazar günü, Gelibolu Azepler Namazgâhı’nda sabah namazının ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualarla başlayan program, Türkiye’nin ve Dünyanın farklı yerlerinden gelen davetlilerle geniş bir katılıma sahne oldu.

Tarihi mekânda gerçekleşen program, Doç. Dr. Necdet Yılmaz'ın açılış konuşmasının ardından Fatih Koca'nın seslendirdiği ilahiler ile devam etti.

Yılmaz; "20. yüzyılın ilim, fikir, sosyal, siyasi hayatına etki eden, yön veren şahsiyetlerden en güzel, özel bir yeri olan, âlim, ârif, edip, mürebbi, hocaların hocası, muhacir, şehit, pek çok evsaf-ı hasenenin sahibi hocamızı yâd ediyoruz.

O, sosyalliği merkeze alan tasavvuf anlayışının temsilcisi, aile hayatı değerinin savunucusu, çok yönlü, İstanbul beyefendisi, derin kültürlü, ince keskin zeka sahibi, cesur bir şahsiyetti" ifadelerinde bulundu.

Açılış programını buradan izleyebilirsiniz:

Mahmud Es'ad Coşan'ın tevhid için mücadele ettiğini, ayrılıkların giderilmesine, cemiyetin tevhidini gerçekleştirmeye çalıştığını ifade etti.

Yılmaz, "Mahmud Es'ad Coşan hocamız, asıl kaynaklar olan Kur'an-ı Kerim'e, hadis-i şeriflere yönelerek Peygamber Efendimiz'in (SAS.) hadisleriyle tevhide ulaşılacağını salık vermiştir. Kurân tefsiri yapmışlardır. AKRA FM'de tefsir dersleri vermişlerdir. Hocamız ayrıca bir ilim heyetinin uzun uğraşlarla ortaya koyabileceği bir eseri “Hacı Bektâş-ı Velî ve Makâlât” eserini tek başına hazırlamıştır" dedi.

Gelibolu ve Azepler Namazgâhı'nın özel önemi 

Açılış konuşmasında Gelibolu'nun tercih edilmesinin buranın tarihi öneminden kaynaklandığını belirten Yılmaz, "Hocamız, Çanakkaleliydi. Bu bölge Müslümanların Batıya açılan kapısı. Osmanlı'nın hamurunu yoğuran kıymetli isimler burada yetişmişlerdir. Buradaki Azepler Namazgâhı, denize açılıp sefere çıkacak olan donanma erlerinin namaz kılıp dua ettikleri bir yerdir." dedi.

Namazgâhta Muhammediye eseri ilk kez seslendirildi

Açılış konuşmasının ardından program Fatih Koca konseri ile devam etti.

Koca, ilk olarak, Osmanlı devrinde başta Mevlid Kandili olmak üzere önemli günlerde okunulup uzunca bir süre unutulan Muhammediye eserini seslendirdi.

Azepler Namazgâhı yakınında kabri olan Yazıcıoğlu Mehmed Efendi'nin müellifi olduğu Muhammediye eseri, Peygamber Efendimiz'in bedeni vasıflarını, yüce ahlakını anlatan Hilye-i Şerif'in bestelenmiş hali olarak da özel bir anlam taşıyor.

Muhammediye, unutulan musiki formlarından Ta'rif usulüne göre Yazıcıoğlu Mehmed Efendi'nin kabri yanında  ilk kez bu program vesilesiyle seslendirildi.

İlahilerin ardından sempozyum vesilesiyle Mahmud Es'ad Coşan hocamız için hazırlanan eser ve klip ilk kez gösterildi.

Açılışın yapıldığı alana gelen Çanakkaleliler de programa büyük bir ilgi gösterdi. Katılımcılar böyle bir programın yapılmasından memnuniyet duyduklarını, burada ilk kez gerçekleştirilen böylesi etkinliklerin gelecek yıl da yapılmasını temenni ettiklerini dile getirdiler. 

Sempozyum 28 Ağustos’ta Çanakkale’de

Sempozyum, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İÇDAŞ Kongre Merkezinde 28 Ağustos Pazartesi günü, 57 akademisyenin tebliğleri ile icra edilecek. Eş zamanlı 4 oturum ve farklı salonlarda gerçekleştirilecek sunumlarda, Mahmud Es’ad Coşan’ın ilmî, stratejik, dînî, sosyal, siyasî ve akademik çalışmaları değerlendirilecek.

Yâd özel program Ayvacık Ahmetçe Köyünde

Son etkinlikte Mahmud Esad Coşan’ın Hicrî takvime göre doğumlarının 88. Yıl dönümü olan, 29 Ağustos Salı günü  (13 Safer 1445)  Çanakkalenin Ayvacık ilçesi Ahmetçe köyünde,  Kur’ân-ı Kerîm tilavetinin ardından Yâd günü vesilesiyle Türkiye’de ve dünyanın farklı ülkelerinde okunan hatimlerin duası yapılacak.

Sempozyum ile ilgili ayrıntılar sempozyum.mec.org.tr adresinde yer alıyor.

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Onlar Yıldızlar Gibi
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Onlar Yıldızlar Gibi
Onlar Yıldızlar Gibi Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close