İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı20:49 İmsak05:08 Güneş06:35 İşrak07:12 Öğle13:06 İkindi16:38 Akşam19:28
Hava - Hava durumuAçık 26°C Nem %60
Türkçe
9 Rebi'ül-evvel 1446 11 Eylül 2024 Çarşamba
9 Rebi'ül-evvel 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
05:08 06:35 07:12 13:06 16:38 19:28 20:49
Giriş Yap

10 maddede beyni doğru kullanmak

05.09.2023    |

Ruh ve fiziksel sağlığımız ayrılmaz bir bütün. Yaşamımızı sağlıklı ve kaliteli sürdürebilmek için yeterli ve dengeli beslenmek ne kadar önemliyse zihnimizden geçenler ve nasıl düşündüğümüz de bir o kadar da önemli.

Aklın makinesi olan beynimiz vücudumuzun yüzde 2’sini kaplasa da aslında hayatımızın geri kalan yüzde 98’ini yönetiyor. Ne düşüneceğimizi, ne yapacağımızı belirliyor. Önemli bir iş yaptığından başımızın üstünde yeri var!

Peki biz onun için neler yapıyoruz? Nasıl beslenmeli, zihinsel performansımızı nasıl geliştirmeliyiz?

Beyninizi doğru kullanmak için 10 maddelik ipucu

1. İnsan beyni açık havada ayaktayken ve hareket halindeyken yüzde 10 daha fazla çalışır. O yüzden önemli kararlarınızı açık havada alabilirsiniz.

2. Rutin olarak tekrar ettiğiniz davranışlardan vazgeçin. Örneğin; bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diğer elinizle taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin. En azından bir günlüğüne televizyon kumandasını sık kullanmadığınız elinizde tutun.

3. Zihinsel antrenman yapın. Bunun için çeşitli bulmacaları çözebilirsiniz. Satranç gibi akıl oyunları oynayabilir, zihni dinginleştiren teknikler üzerinde çalışabilirsiniz.

4. Yabancı bir dil öğrenmek de beyni güçlendiriyor. Her gün birkaç yabancı yeni kelime öğrenip, bunu günlük hayatınızda kullanabilirsiniz. Yabancı dil öğrenmek istemiyorsanız onun yerine alışveriş listesi veya telefon numaralarını ezberlemeyi deneyebilirsiniz.

5. Sevdiğiniz bir müziği bir süre gözleriniz kapalı dinleyin.

6. İyi bir uyku, kaliteli bir beyin için şarttır.

7. Bol ve temiz oksijen beyin için çok önemlidir. Beynimiz ağırlık olarak vücudumuzun yüzde 2’sini oluşturduğu halde, vücuda gelen oksijenin yüzde 25’ini tüketir. Oksijensiz kaldığımızda ölümü gerçekleşen ilk organımız beyindir. O yüzden odanızın penceresini açarak kendinize bol bol oksijen ısmarlayın.

8. Beynin en tehlikeli yanı “ters çaba” kuralına göre çalıştığı anlardır. Başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeye odaklanırsanız, korktuğunuzu başınıza getirir. Buna ters çaba kuralı denir. Beyin odaklanılan hedef olumsuz olsa bile, bunu gerçekleştirmek için çalışır. Örneğin; topluluk önünde konuşma yaparken “acaba heyecanlanır mıyım?” diye düşünürseniz, heyecanlanırsınız. O yüzden siz siz olun olumlu düşünün ve çabanıza değsin.

9. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Fiziksel zindelik, zihinsel zindelik getirir. Uzun süre hareketsiz kalmak, zihni de hareketsizleştirir. Spor yapmaya bu sayede fazla kilolarınızdan kurtulmaya özen gösterin.