İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:20 Güneş05:58 Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:04 Yatsı21:35
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 14°C Nem %76
Türkçe
19 Şevval 1445 28 Nisan 2024 Pazar
19 Şevval 1445
İmsak
04:20
Güneş
05:58
İşrak
06:38
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:04
Yatsı
21:35
Giriş Yap

Güneydoğu Asya basın özeti

08.09.2023    |

Singapur-Vietnam Ticaret birimleri Helal Ticareti Güçlendiriyor 

Vietnamlı işletmelerin Singapur Helal pazarını ve Singapur'da Helal sertifikasyonu için standart koşulları daha iyi anlamalarına yardımcı olmak amacıyla geçtiğimiz hafta bir konferans düzenlendi.

Vietnam’ın Hanoi ve Ho Chi Minh City şehirlerinde 17 işletmenin katılımıyla düzenlenen konferansta helal gıda ve ilaçlar üzerinde duruldu. Hanoi’nin bu alandaki potansiyeli değerlendirildi.

Singapur Helal ticaret alanında uzmanlığını paylaşarak Vietnam'ın geniş tarım ve üretim potansiyelinden yararlanmayı, sürdürülebilir helal gıda tedarik zincirini güçlendirmeyi hedefliyor. Güneydoğu Asya’nın iki ülkesi arasında 50 senedir çeşitli alanda işbirliği yapılıyor. Singapur, Vietnam’da Japonya’dan sonra en büyük ikinci yabancı yatırımcı konumunda. Ülke; işleme ve imalat, gayrimenkul, enerji üretimi, toptan ve perakende satış, bilim ve teknoloji gibi alanlarda 3.000 proje yürütüyor. İki ülke arasında yapılan işbirliklerinin helal sektörüne de yayılması planlanıyor. 

2022'de toplam iki yönlü ticaret cirosu 2021'e kıyasla %11,6 artmış ve bunun önemli bir kısmını helal ürünleri oluşturmuştu. Singapur, helal ürünleri ithal ettikten sonra yeniden işleyerek farklı dış pazarlara da ihraç ediyor. 

Kısıtlı doğal kaynaklara sahip olan Singapur, halihazırda gıdasının %90'ını ithal etmekte. Gıda güvenliği stratejilerinden biri, ithalat kaynaklarının çeşitlendirilmesini vurguluyor ve bu noktada bol tarımsal kaynaklara sahip Vietnam, Güneydoğu Asya'da stratejik bir ortak olarak devreye giriyor.

Vietnamlı yetkililer tarafından Singapur, modern ve gelişmiş lojistik sistemiyle farklı pazarlara ihracat için ideal bir konum olarak değerlendiriliyor.

Vietnam’ın yerli Müslüman nüfusu resmi rakamlara göre %5 civarında, ülke çapında helal sertifikalı ürün üretimi yeni yeni yaygınlaşıyor. %15 yerli Müslüman vatandaşa ve çok sayıda Müslüman turiste ev sahipliği yapan Singapur ise helal ticaret konusunda deneyimli. Malezya’nın ardından 1970li yıllarda sistemi geliştirilen Singapur (MUIS) Helal sertifikası birçok Müslüman ülke tarafından kabul edilmekte. 



Avustralya tek kullanımlık plastiklere tamamen veda ediyor. 

Kıta ülkesinde her eyalet ve bölge hükümeti, atık ve ambalajlar hakkında ulusal olarak kararlaştırılan 2025 hedeflerine ulaşmak için kendi yaklaşımlarını ve zaman çizelgelerini belirledi.

1 Eylül 2023 tarihinde Queensland, Güney Avustralya ve Batı Avustralya'da yürürlüğe giren tek kullanımlık plastik yasakları atılan son adım. Bölge bölge gelişmelerse şöyle:

Avustralya Başkent Bölgesi

1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren tek kullanımlık plastik tabak ve kaseler, polistiren tepsiler ve ambalaj dolguları ile plastik mikro boncuklu ürünleri yasakladı. Bu yasak, hafif plastik torbalar, plastik pipetler, polistiren ve plastik paket servis kapları, plastik saplı kulak çubukları, ve tüm okso-bozunur plastiklere yönelik daha önceki yasakları takip ediyor. 

Yeni Güney Galler

2022 yılında hafif plastik poşetleri yasaklayan son Avustralya bölgesi oldu. Ayrıca plastik pipetleri, karıştırıcıları ve çatal bıçak takımlarını, polistiren gıda servis ürünlerini, plastik çubuklu kulak çöpleri ve mikro boncukları yasakladı. Diğer tek kullanımlık plastiklere ilişkin yasaklar 2024 yılında gözden geçirilecek.


Kuzey Bölgesi

Kuzey Bölgesi, 2025 yılının Temmuz ayına kadar tek kullanımlık plastiklerin çoğunu aşamalı olarak ortadan kaldırmayı planlıyor ancak plastik kapaklar ve bardaklar, plastik kaplı kağıt bardaklar veya plastik ürün poşetleri için ayrıntılı planları henüz bulunmuyor. 


Queensland

Queensland'de halihazırda yasaklanmış olan bir dizi ürüne ek olarak 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren plastik saplı kulak çöpleri, plastik mikro boncuklar, genişletilmiş polistiren gevşek dolgulu ambalajlar ve yeni gereklilikleri karşılamayan plastik alışveriş torbaları yasaklanıyor.

Eyalet yönetimi ayrıca minimum yeniden kullanılabilirlik eşiği için yeni bir standart önerdi.


Güney Avustralya

Güney Avustralya, 2021'den 2024'e kadar her yıl yeni yasaklanan ürünlerle plastiği ortadan kaldırma konusunda kademeli adımlar attı. 

Eylül 2023 itibariyle bu yasak plastik saplı kulak çubukları, tek kullanımlık plastik kase ve tabakları ve plastik pizza koruyucularını kapsıyor.

Eylül 2024 ve Eylül 2025'ten itibaren ürün poşetleri, kahve bardakları ve kalın plastik torbalar da dahil olmak üzere bir dizi ek plastik ürün yasaklanacak.


Tazmanya

Tazmanya hükümeti bugüne kadar sadece hafif plastik poşetleri yasaklamıştı ve tek kullanımlık plastiklerin aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasına ilişkin takvimi henüz belirlememişti. Ancak Hobart Şehri, seçilmiş paket servis ambalajlarını yasaklayan yerel iki yasayı yürürlüğe koydu. 


Viktorya

Viktorya hükümeti 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren pipetleri, tabakları, içecek karıştırıcıları ve çubuklarını, pamuk çubuklarını, çatal bıçak takımlarını ve genişletilmiş polistiren gıda hizmetleri ürünlerini yasakladı. Ürün poşetleri, plastik bardaklar ve kapaklar, plastik kaplı kağıt bardaklar, ağır plastik torbalar, kulak çöpleri ve mikro boncukların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasına ilişkin belirsizlikse devam ediyor.


Batı Avustralya

Eyaletin Plastik Planı, 2022'den 2025'e kadar tüm plastik poşetler ve çoğu gıda hizmeti ürünü dahil olmak üzere geniş bir yelpazede tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasını öngörüyor. 1 Eylül'den itibaren, gevşek dolgulu genişletilmiş plastik ambalajlar, EPS bardaklar ve EPS tepsiler, parçalanabilir plastikler, plastik saplı tek kullanımlık kulak çöpleri ve mikro boncuklar yasaklanıyor. Bu yasak 1 Mart 2024 tarihinden itibaren kahve fincanları, plastik bardak kapakları (sıcak ve soğuk içecekler için), plastik ürün poşetleri ve tek kullanımlık plastik tepsileri de kapsayacak.


Singapur’da dang humması tehdidi

Ulusal Çevre Ajansı halkı Aedes sivrisineklerinin üremesini önlemek için derhal harekete geçmeye çağırdı. Ölümcül etkilere yol açabilen dang virüsü vakalarında artış riskine işaret etti.  

Dang humması virüsü, enfekte bir Aedes sivrisineğinin ısırmasıyla bulaşan bir virüs. Ülkede her yıl Aedes sineğinin taşıdığı Dang humması ve Zika gibi virüsler sebebiyle binlerce kişi hastanelik oluyor. Sineklerin Mayıs-Haziran’a denk gelen üreme mevsiminde kimyasal ve mekanik mücadele yapılıyor. Belediye yetkilileri evlerde yetiştirilen bitkileri denetleyerek sinek yuvalanması olanlara ceza kesiyor.

Singapur'da bu yıl 6.200'den fazla dang vakası rapor edildi, ülke çapında 48 aktif küme bulunuyor. Acil eylem çağrısında büyük salgın kümelenmelerine ve başka bir serotipe işaret edildi.

Bu ay büyük Toa Payoh kümelerinde yaklaşık 280 sivrisinek üreme habitatı tespit edilmiş durumda. Halka salgın mevsiminde uzun kollu kıyafetler giymek, sinek kovucu kullanmak, açık havada fazla bulunmamak çağrısı yapılıyor. 


Malezya’nın geleneksel fermente lezzeti “bosou” dünyaya açılıyor

Sabah eyaletinin yöresel lezzeti, bölgede düzenlenecek gıda forumu ile tanıtılacak. 

Kadazandusun halkı arasında eski ve saygın bir yemek olan 'bosou', yerli Sabahlıların kalbinde özel bir yere sahip. Kendine özgü hazırlanma süreci ve malzemeleri bulunuyor.

2017 yılında kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilir yerli gıda uygulamalarının teşvik edilmesi adına uluslararası birimlerce değerlendirildi. Tarım ve gıda sistemleri geliştirmek ve değerli fikirler elde ederek işbirlikleri kurmak için bu forum önem arz ediyor.

Söz konusu forumda çevre ülkelerde de bulunan kendine has bosou tariflerinin benzerlikleri ve farklılıkları değerlendirilebilir. Hem yerel hem de uluslararası katılımcılara 'bosou' hikayelerini ve nesilden nesile aktarılan geleneksel hazırlama tekniklerini paylaşmak için değerli bir fırsat sunuyor.


Hiç yüzen kitap fuarında bulundunuz mu? 

Uluslararası yüzen kitap fuarı Malezya Kota Kinabalu'ya doğru yola çıktı. 

9 Eylül Cumartesi gününden 3 Ekim'e kadar Kota Kinabalu Limanı'nın Güney İskelesi'nde Pazartesi hariç 16:00 - 21:00 saatleri arasında halka açık kitap fuarı ücretsiz gezilebilecek.

Gemi burdan önce 31 Temmuz-27 Ağustos tarihleri arasında Penang'a demir atmıştı. 

Uygun fiyatlarla 2.000'i aşkın kitap seçeneği sunan fuar daha önce 2011 yılında bu limana demirlemişti. Bilim, tıp, sanat, diller, inanç, hobiler, yemek pişirme ve spor gibi geniş yelpazeli kitaplar arasında çocuk kitapları, akademik metinler, sözlükler ve atlaslar da bulunuyor.  

Okuryazarlığı, eğitimi, kültürler arası işbirliğini ve sosyal farkındalığı teşvik etmeyi amaçlayan yüzen kitap fuarı, Alman bir derneğin faaliyeti. Malezya’nın ardından Tayland'ın Bangkok şehrine gitmesi bekleniyor.

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur’an ve Kıraat İlmi
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur’an ve Kıraat İlmi
Kur’an ve Kıraat İlmi Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close