İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı19:10 İmsak06:36 Güneş08:06 İşrak08:50 Öğle13:00 İkindi15:22 Akşam17:44
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 12°C Nem %87
Türkçe
23 Cemaziyelevvel 1445 5 Aralık 2023 Salı
23 Cemaziyelevvel 1445
Akşam
17:44
Yatsı
19:10
İmsak
06:38
Güneş
08:08
İşrak
08:50
Öğle
13:00
İkindi
15:22
Giriş Yap

Güneydoğu Asya basın özeti

08.09.2023    |

Singapur-Vietnam Ticaret birimleri Helal Ticareti Güçlendiriyor 

Vietnamlı işletmelerin Singapur Helal pazarını ve Singapur'da Helal sertifikasyonu için standart koşulları daha iyi anlamalarına yardımcı olmak amacıyla geçtiğimiz hafta bir konferans düzenlendi.

Vietnam’ın Hanoi ve Ho Chi Minh City şehirlerinde 17 işletmenin katılımıyla düzenlenen konferansta helal gıda ve ilaçlar üzerinde duruldu. Hanoi’nin bu alandaki potansiyeli değerlendirildi.

Singapur Helal ticaret alanında uzmanlığını paylaşarak Vietnam'ın geniş tarım ve üretim potansiyelinden yararlanmayı, sürdürülebilir helal gıda tedarik zincirini güçlendirmeyi hedefliyor. Güneydoğu Asya’nın iki ülkesi arasında 50 senedir çeşitli alanda işbirliği yapılıyor. Singapur, Vietnam’da Japonya’dan sonra en büyük ikinci yabancı yatırımcı konumunda. Ülke; işleme ve imalat, gayrimenkul, enerji üretimi, toptan ve perakende satış, bilim ve teknoloji gibi alanlarda 3.000 proje yürütüyor. İki ülke arasında yapılan işbirliklerinin helal sektörüne de yayılması planlanıyor. 

2022'de toplam iki yönlü ticaret cirosu 2021'e kıyasla %11,6 artmış ve bunun önemli bir kısmını helal ürünleri oluşturmuştu. Singapur, helal ürünleri ithal ettikten sonra yeniden işleyerek farklı dış pazarlara da ihraç ediyor. 

Kısıtlı doğal kaynaklara sahip olan Singapur, halihazırda gıdasının %90'ını ithal etmekte. Gıda güvenliği stratejilerinden biri, ithalat kaynaklarının çeşitlendirilmesini vurguluyor ve bu noktada bol tarımsal kaynaklara sahip Vietnam, Güneydoğu Asya'da stratejik bir ortak olarak devreye giriyor.

Vietnamlı yetkililer tarafından Singapur, modern ve gelişmiş lojistik sistemiyle farklı pazarlara ihracat için ideal bir konum olarak değerlendiriliyor.

Vietnam’ın yerli Müslüman nüfusu resmi rakamlara göre %5 civarında, ülke çapında helal sertifikalı ürün üretimi yeni yeni yaygınlaşıyor. %15 yerli Müslüman vatandaşa ve çok sayıda Müslüman turiste ev sahipliği yapan Singapur ise helal ticaret konusunda deneyimli. Malezya’nın ardından 1970li yıllarda sistemi geliştirilen Singapur (MUIS) Helal sertifikası birçok Müslüman ülke tarafından kabul edilmekte. 



Avustralya tek kullanımlık plastiklere tamamen veda ediyor.