İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:18 Güneş05:56 Öğle13:06 İkindi16:56 Akşam20:05 Yatsı21:37
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 15°C Nem %90
Türkçe
20 Şevval 1445 29 Nisan 2024 Pazartesi
20 Şevval 1445
İmsak
04:18
Güneş
05:56
İşrak
06:37
Öğle
13:06
İkindi
16:56
Akşam
20:05
Yatsı
21:37
Giriş Yap

Orta Anadolu'dan gelen sağlık: Madımak

13.10.2023    |

Yeşil yapraklı ve çok yıllık bitkiler kategorisinde yer alan madımak, özellikle Orta Anadolu mutfağında sıklıkla kullanılmakta. Oldukça faydalı olan bu bitkinin faydaları merak ediliyor.

Madımak otu, bahar aylarında kendiliğinden yetişen bir ottur. Kuzukulağı familyasında yer almaktadır. Semizotu ile ıspanak ile benzer tatlara sahiptir. Dış görünüş bakımından da semizotuna benzemektedir. Genellikle pazarlarda sıklıkla bu ota rastlanmaktadır.

Özellikle tarlalarda yabani otların yetişmemesi için madımak otu dikilmekte. İçerisinde yer alan bileşikler sebebi ile bu ot yabani bitkilerin gelişimine engel olmakta. Madımak otunun pek çok farklı yemek çeşidi yapılıyor. Bunun yanında salata olarak da tüketilebiliyor.

Madımak otunun faydaları nelerdir?

Madımak otunun idrar söktürücü etkisi bulunmakta. İdrar arttırıcı etkisi nedeni ile vücuttaki ödemin atılmasını sağlamakta.

Madımak otunun antioksidan özelliği bulunuyor. Bu nedenle vücuttaki serbest radikaller ile savaşmakta.

Kan şekeri yüksek olan kişilerin kan şekerinin düşmesine yardımcı olmakta.

Bu ot kurutulup çay olarak da tüketilebilmekte. Bu şekilde tüketimi sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olmakta. Gaz sancısına da iyi gelebiliyor.

Antiseptik özelliğiyle mide ve bağırsak rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı.

Madımak otu taze bir şekilde tüketildiği zaman zihnin canlanmasını sağlar. Bunun yanında zihin yorgunluğunun giderilmesine yardımcı olur.

Damar büzücü etkisinden dolayı; adet, doğum kanaması ve basur gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.


Madımak otu çoğunlukla İç Anadolu Bölgesinde yetişmekte

Yemek olarak yapılsa da bazen kurutulup çay olarak da tüketilmektedir. Madımak otu yemeği, bulgur ve farklı baharatlar ile pişirilebilmektedir. Yemeği faydalı olsa da çayı yapıldığı zaman besin değerleri daha çok ortaya çıkmaktadır.

Madımak otu çayı yapılırken kaynamış olan suyun içerisine bir miktar bu ottan atılarak demlenmesi beklenmelidir. Ardından çayı tüketilebilir. Madımak çayının demlenmesi için 5 dakika beklemek yeterli. Madımak otu çayı sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı oldukça faydalı. Bununla birlikte bu çayın gaz söktürme özelliği de bulunuyor.

Madımak otu ülkemizde oldukça yaygın. Çay olarak tüketilebileceği gibi yemeği de yapılabilmekte. Madımak otunun idrar söktürme özelliği var Bunun yanında böbrek rahatsızlıklarına karşı da koruyucu etkisi bulunmakta.

Kan şekerini düzenleme etkisi bulunur. Kan şekeri yüksek olan kişiler tarafından tüketilebilir. Bu ot kanamaların azalmasına yardımcı olur.

Çoğunlukla bu ottan yapılan yemekler zeytinyağlı olarak yapılmakta.

Madımak otu, doğada kendiliğinden yetişiyor. Tadı çoğunlukla ıspanağa benzetilmekte. Taze olarak tüketilebileceği gibi kurutulup çayı da yapılabilmekte.

Çiğ bir şekilde salatalarda kullanılabilir. Bunun yanında börek, gözleme ya da çorbalarda da kullanabilirsiniz.

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close