Singapur camilerinde Mevlid-i Nebi coşkusu, Rebiülevvel ayı boyunca devam ediyor. Peygamber Efendimiz (SAS)’in dünyayı teşrif ettiği gün olan 12 Rebiülevvel hatırasına bazı camilerde 12 gün boyunca, bazılarında bir ay boyunca süren Mevlid etkinlikleri düzenleniyor.
Yöre sakinleri bu manevi mevsimde pek çok cami ve eğitim merkezinde düzenlenen mevlid programlarının hangisine katılacağını önceden planlamak durumunda kalıyor.
Bir Güneydoğu Asya ülkesi olan Singapur’da nüfusun %15’ini çoğu Malay asıllı Müslümanlar oluşturuyor. Endonezya ve Malezya gibi civar ülkelerde olduğu gibi Singapur’da da bazı cami ve merkezlerde her hicri yılın ilk haftası, bazılarında ise Rebiülevvel ayının ilk 12 gecesi boyunca Arapça Mevlid-i Şerif, na’tı şerif ve kasideler okunuyor. Etkinliklere yediden yetmişe halkın büyük rağbeti söz konusu.
Singapur’un doğu yakasında bir mahallede bulunan İstiğfar Mescidi’nde Rebiülevvel ayı başladığından beri her gün akşam namazının ardından ‘tazkirah’ adı altında kısa sohbet yapılıyor, her gün başka bir üstad tarafından kasideler ve mevlid okunuyor. Mevlid-i Nebi münasebetiyle süregelen programlardan en yoğunu adet olduğu üzere “Maulid Gempaq” Mubarek Mevlid’in Özel Programı” ismiyle gerçekleşti.
Mevlid özel programında bölgedeki bir mescidden salavat kaydı, dinlemek için:
Mevlid Özel programı öğle namazı öncesi hanımlara özel istişare programıyla başladı, öğle namazının ardından “Cinta Rasul” Rasulullah’ı sevmek” isimli sohbetle devam etti.
Çocuklara özel atölyelerle Mevlid farkındalığı
Programlarda çocuklar da unutulmadı. Hatta programların asıl temasını çocuk programları oluşturdu. İkindi namazının ardından ilkokul çocukları arasında İngilizce yahut Malayca “Peygamber Kıssası Anlatma Yarışması” etkinliği ile caminin avlusunda kurulan sahnede kimi çocuk salavatlar eşliğinde hikayesini anlattı, kimisi mevlid temalı kukla gösterisi yaptı. Camide görevli üstad ve üstazelerden oluşan jüri heyetinin değerlendirmesinin ardından çocuklara katılım belgesi ve ödüller verildi. Heyet sözcüsü çocukları Peygamber Efendimiz (SAS)’in hayatını kendilerine rehber edinmeleri dolayısıyla tebrik etti.
Yarışmanın ardından okul öncesi çocuklar için düzenlenen farklı formlarda salavatı şerifeler getirme ve mevlid temalı boyama atölyesi büyük ilgi gördü. Çocuklar bir yandan hep birlikte salavatı şerife getirirken kendilerine hediye edilen mevlid temalı boyama setlerini sahnenin önünde bulunan platformda tamamladılar ve ardından yine hediyeler aldılar.
Caminin merkez bölümü ve ikinci katı tüm vakit namazları için hazır bulunduruluyordu. Yatsı namazı vakti ise rağbet arttığı için avlu bölümüne de seccadeler serildi. Etkinlikler vakit namazlarını toplu halde eda edebilecek şekilde düzenlenmişti.
Katılımcıların kimisi ilgi duyduğu programları sandalyelerden seyrederken kimisi avluda kermes ve satış stantlarından kıyafet, eğitici kitap, yöresel kurabiyeler ve hediyelik eşyalar satın aldı. Akşam namazının ardından avludaki sahnede ülkenin önde gelen üstadları Mevlid Dibaie ve çeşitli kasideler okudular.
Program vesilesiyle bilhassa çocuklara peygamber sevgisi ve ibnul vakt olma bilinci uygulamalı olarak aşılandı. Programların namaz vakitlerine göre düzenlenmiş olması oldukça öğreticiydi. Sahnenin önünde yer alan platform, dualara ve ilahilere iştiyakla eşlik eden çocuklara ayrılmıştı.
Çocuklara muz, gül şerbetinden dondurma, buzlu ananas suyu, karpuz suyu ve buzlu sütlü çay gibi yöresel atıştırmalıklar dağıtıldı.
Program esnasında hemen her yaş grubundan çocuklar boyama setleri, hediyelik balonlar eşliğinde serbest halde oyunlar oynadılar. Cami avlusunun birkaç saat içinde konferans salonu, yemekhane, sergi salonu, oyun alanı gibi pek çok işlev üstlenmesinde cami gönüllülerinin emek yüklü faaliyetlerinin payı büyüktü.
Gün boyu süren etkinliğin en büyük rağbet gören programı Mevlid Dibaie idi. Akşam namazının ardından bini aşkın kişi, avlunun dört bir yanında kah sandalyelerde kah yerde oturarak, Merhaba bahri geldiğinde ise ayağa kalkarak Mevlid ve kasidelerin sözlerine eşlik etti.
Âdet olduğu üzere Mevlid’in Merhaba bahrinde getirilen salavatlara ikram edilen gül kokuları karıştı. Toplu halde eda edilen yatsı namazının ardından kısa bir sohbet verildi. Sohbet esnasında hazırlanan “ziyafet” adında yer sofralarında yöresel yiyecekler yer aldı. Cömert katılımcılar tarafından çeşitli hediyelerle gönülleri hoş edilen çocukların yüzlerinde gülümseme eksik olmazken cami gönüllüleri de bu mübarek mevsimde ümmet bilincine ermeyi ve peygamber sevgisine nail olmayı umduklarını ifade ettiler.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.