İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:10 Yatsı21:44 İmsak04:09 Güneş05:50 İşrak06:31 Öğle13:06 İkindi16:58
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %87
Türkçe
25 Şevval 1445 4 Mayıs 2024 Cumartesi
25 Şevval 1445
İkindi
16:58
Akşam
20:10
Yatsı
21:44
İmsak
04:09
Güneş
05:50
İşrak
06:31
Öğle
13:06
Giriş Yap

Kritik Analitik Düşünme yaşam tarzına dönüştürebilir mi?

Özel Haber
Özel Haber
10.11.2023    |

Günümüzün önem kazanan ve yaygınlaşan kavramlarından olan Kritik Analitik Düşünme, birçok yönüyle hayatın her anının farkında olmak şeklinde değerlendirilebilir.

Doğru yönde bir değişim ve gelişim, ancak tam anlamıyla bir farkındalıkla ortaya çıkar.

Kendini sürekli sorgulayan; bilgi dağarcığını delillerle, ilmi dayanaklarla zenginleştiren; sloganik düşünce ve söylem tarzı yerine, derinlikli bir düşünce bütünlüğü kazanan bireyler hayatın her anının farkında olabilir.

Hayatın her anının farkında olanlar; iç huzuruna erişmiş, sağduyu ile hareket eden, hür, cesur, sorgulayan, önyargısız, duyarlı, dengeli, empatik, proaktif, açık fikirli, vizyoner, fedakar, hedef ve plan sahibi, fayda ve sonuç odaklı bireylerdir.

Bu uğurdaki entellektüel serüvene Kritik Analitik Düşünme; böyle düşünen bireylere de Kritik Analitik Düşünür  denilebilir.

Yeniden Düşünmeye Değer

Düşünmek, hayal kurmak, zihinsel tasarım, kurgulama ya da canlandırmalar; gözlerimiz açıkken farkında olmadan aklımızdan geçen olay ve nesneler ya da bunların değişik düzeydeki yansımaları; bilgisayar başındayken zihnimizde canlanan olaylar; pencereden dışarı bakarken aklımızdan geçenler ya da istemsiz bir şekilde oraya buraya akan düşüncelerimiz, gözlerimiz açıkken ya da kapalıyken gördüğümüz düşler değil ve fakat istemli, planlı, kontrollü, ferdi bir bilişsel süreç, beceri ve tutum demektir.

Kritik analitik düşünmek öncelikle nasıl düşündüğümüz üzerinde düşünmektir.

Kritik analitik düşünmek, düşünme sürecini yeniden kurmaktır.

Kritik analitik düşünmek, bir mizaç ya da kişilik özelliği değil, yöntemler dizisidir.

Bu nedenle öğrenilebilir, öğretilebilir, geliştirilebilir.

İnsan Düşündükçe İnsandır

Düşünmek, daha kaliteli yaşamak için yol bulmaktır, yol almaktır. Düşünmek özgürlüktür. Düşünmek sorumluluktur.

Entellektüelliğin evrensel standartları, insanın kritik analitik düşünme yolculuğundaki kilometre taşlarıdır.

Kritik Analitik Düşünen bir insanın evrensel standartları; Açıklık, doğruluk, kesinlik, ilgililik, derinlik, düşünme özgürlüğü, mantıklılık, anlamlılık ve adalettir. 

Bu evrensel standartlara sahip bir entellektüelin temel özellikleri ise; Alçakgönüllülük, empati, cesaret, bağımsızlık, özüyle birleşmiş duruş, mantığa olan güven, tarafsızlık, dürüstlük olarak sıralanmakta.

Bu nedenle insan düşünürse insandır ve düşündükçe insan kalır.

Bir yaşam tarzı olarak Kritik Analitik Düşünme

Düşünme kalitemiz, yaşam kalitemizi belirlemektedir. Bundan daha önemlisi ve sürdürülebilir olanı ise kritik analitik düşünmenin yaşam tarzına dönüşmesidir.

Kritik analitik düşünür, hayatta her duyduğu/gördüğü şeyle birlikte sert dönüşler yapan değil, kendi öncelik ve tercihleri etrafında bilinçli kararlar verendir.

Kritik analitik düşünürün ayırıcı özelliklerinden birisi, kendisine iyi bir sebep sunulduğunda fikrini değiştirme karakteridir.

İyi düşünürler, daha iyi düşünmeyi keşfettiklerinde düşüncelerini değiştirmek isterler. Başka bir deyişle, muhakeme ile hareket edebilirler.

Kritik Analitik Düşünmek hayatın her anını ve alanını kapladığında, sürekli ve sürdürülebilir hale geldiğinde tüm meyvelerini verecektir.

Bir defaya ya da sadece belli alanlara özgü düşünme çabaları, kısmi faydalar sağlasa da, kritik analitik düşünme bir yaşam tarzı haline gelmedikçe birey tam bağımsız sayılamaz.

 

­

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Son Peygamber Ve İslamiyet
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Son Peygamber Ve İslamiyet
Son Peygamber Ve İslamiyet Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close