İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39 Öğle13:07 İkindi16:56
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 17°C Nem %62
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
İşrak
06:39
Öğle
13:07
Giriş Yap

Psikolojik yorgunluktan nasıl kurtulabiliriz?

Özel Haber
Özel Haber
29.11.2023    |

Günlük hayatta bazı kişiler psikolojik olarak yorgun olduğunu söyler ve bu durum zaman zaman depresyonla karıştırılmaktadır.

Psikolojik yorgunluk, bütün dinamizmini, enerjisini yitirmiş, ‘parmağının ucunu bile kıpırdatmak’ istemeyen, isteksiz, umutsuz, uykuya eğilimli birini anlatır. Fiziksel yorgunluk ise kol ve bacaklarda ağırlık, bedende izahı zor bir tükenmişlik, hatta ağrılarla kendini hissettirir.

Psikolojik yorgun, birçok kişinin muzdarip olduğu bir ruhsal durum.  

AKRA’da yayınlana Aynadaki İnsan programına konuk olan Klinik Psikolog Enes Kaban psikolojik yorgunluğun tanımı için şunları söyledi:

“Psikolojik yorgunluk klinik anlamda verilmiş, psikiyatrik bir tanı değildir. Kaygı bozukluğu, depresyon, bipolar bozukluk gibi bir tanı olmaktan ziyade, birçok alanın birleşip, kişiyi birçok farklı alandan belirtilere ittiği hale biz psikolojik yorgunluk diyoruz. Farklı psikolojik alanlardan üstümüze gelen yoğunluklar sonucunda oluşan bir durumdur.  Bu bir hastalık değildir, rahatsızlık veya sendrom olarak adlandırabiliriz”  

Bu duruma birçok sebebin yol açtığını söyleyen Kaban şöyle devam etti:

“Hayatın farklı alanlarındaki yükler arttıkça psikolojik yorgunluk ta artıyor. İş yerindeki stres arttığında veya iş yükü arttığında bu durum kişinin psikolojik yorgunluğa yakalanmasına sebep olabiliyor. Tek bir sebep psikolojik yorgunluğa sebep olmaz fakat üst üste gelen olaylar buna sebep verebilir.“  

Psikolojik yorgunluk nasıl anlaşılır?

Bir kişi kendi ruhi halinin psikolojik yorgunluk olduğunu nasıl anlayabilir?

Kaban; “Psikolojik yorgunluğun birkaç belirtisi vardır. Bunlardan birincisi kişide fiziksel bir yorgunluk olur. Hareket etme isteği ve enerjisi azalır, bir şeyleri daha yavaş yapmaya başlar, fiziksel davranışları yavaşlar.

İkincisi, daha kızgın ve sinirli oluyor. Kişi her şeye kızabilecek bir ruh halinde olur.

Üçüncüsü, kişi çabuk yorulur. Ardından depresif veriler ortaya çıkmaya başlıyor: Mutsuzluk, bir şeylerden zevk almama başlama, üzgün ve ağlamaklı haller, yemek yeme alışkanlıklarında bozulmalar görülebiliyor.

Kimi kişide uykuda ve yemek yemede artış gözlemlenirken, bazı kişilerde uykuda ve yeme içmede azalma görülebilir. Dikkat dağınıklığı, kaygılarda artış olabilir ve günlük performans düşer.  İşte psikolojik yorgunluğun ana belirtileri bunlar olabilir” dedi.  

Psikolojik yorgunluktan kurtulmak için neler yapılabilir?

Fiziksel aktivitenin artırılmasına dikkat çeken Kaban şu önerilerde bulundu:

“Öncelikle şunun iyi bilinmesi gerekir: Bedenin yorgunluğu dinlenerek düzelirken psikolojik yorgunluk ancak fiziksel hareketlilikle iyileşebilir. Günlük hayatımıza yürüyüş yapmayı eklemek fiziksel sağlık kadar psikolojimize de iyi gelir.

İşleyen demir ışıldar, pas tutmaz atasözünün verdiği mesaj bu. Klinik anlamda depresyonda olan hastalar da bile günlük yürüyüş yapıyor olmak fayda veriyor, depresif belirtileri azaltıyor. Akademik araştırmalar bunu gösteriyor.   

İnsan harekete geçtiğinde bir motivasyon oluşuyor. Hormonlar devreye giriyor. Harekete geçildiği anda beyin durağanlığından uzaklaşılıyor.

Otomatik düşünceler en çok kime gelir? Evden çıkmayan, hiçbir şeyle ilgilenmeyen, pasif kişilere gelir. Ama sistem boşluk kabul etmez, eğer kişi zihnini faydalı işlere yormazsa, zihin otomatik düşünemeye geçer ve kişi karamsarsa, o zaman hep kötümser düşünceler gelir.

O yüzden psikolojik yorgunluğu üzerinden atmak isteyenlere yürümek, yüzmek, basketbol, fiziksel olarak aktif olabilecekleri bir uğraşla meşgul olmalarını öneriyoruz. Bunlar hayatımıza disiplini sokuyor hem harekete geçiriyor. Böylelikle zihinle değil gündelik hayatla meşgul olmayı ve iyi şeyler görmeyi sağlıyor.” 

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz.­

 

­

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Aynadaki İnsan
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Aynadaki İnsan
Aynadaki İnsan Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close