İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39
Hava - Hava durumuAçık 14°C Nem %81
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
Giriş Yap

Kronik ağrılardan kurtulmanın yolu, harekete geçmek

13.12.2023    |

Sağlıkla yaş almak, bedeni ağrı ve rahatsızlıklardan korumak için sağlıklı beslenmek kadar sağlıklı yaşamaya, duruş, oturuş, yürüyüş gibi günlük aktivitelerde kasları doğru kullanmaya ve çeşitli egzersizlere ihtiyaç var.

Öncelikli olarak elbette eklemlere en az yük bindiren, kolaylıkla ve ağrısız yol almaya yardımcı olan fizyolojik, fıtri açıda olmalı, dizilim doğal olmalı.

Kasların esnek ve güçlü olmasının yanı sıra eklemleri ve kasları uygun şekilde hareket ettirmek te önem taşıyor.

Bu basit kurallara uyulmadığında;

* Zamanından önce yaşlanırız.

* Boyun, sırt ve bel ağrılarımız olur.

* Merdiven inip çıkmakta, oturunca kalkmakta zorlanırız.

* Yürüme mesafemiz çok kısalır, kaslarımız ve kemiklerimiz buna bağlı olarak daha çabuk erir.

* Dirseklerimizdeki ve kollarımızdaki ağrılar sebebiyle poşet taşıma, ağırlık kaldırma, günlük ev işlerini yapma kapasitemiz azalır.

* Ellerimizde gece uyuşmaları olur, uykumuz bölünür, uyku kalitemiz düşer. Hem sinirlerimiz bozulur hem de maddi manevi tahammülümüz azalır.

Hayatımızı kolaylaştıran teknoloji, bazen de zorlaştırıyor!

Teknolojinin getirdiği kolaylıklar; cep telefonları, bilgisayarlar, oyun konsolları, hatta bulaşık-çamaşır makineleri, yürüyen merdivenler, asansörler faydaları çok olmakla birlikte, bazen farkına varmadan hayatımızı zorlaştırabiliyor.

Hareketsizlik sigara kadar zararlı!

“Sitting is new smoking!” diyor bazı araştırmacılar, oturmanın sigaranın yerine geçen yeni bir kötü alışkanlık olduğuna vurgu yaparak.

Sürekli oturmak kan dolaşımını yavaşlatıyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nalan Soydaş Engin, “Oturmak, kas ve kemiklerde erime veya zayıflama gibi sadece kas iskelet sistemi olumsuzluklarına yol açmıyor, organların dolaşımını bozuyor, kan akımını yavaşlatarak birime düşen kan debisini, dolayısıyla besin ve oksijenin azalmasına sebep oluyor, bunun karşılığı olarak iyileşme yavaşlıyor, organların performansları düşüyor.” Diyerek şu hatırlatmaları yapıyor:

“Duruş bozuklukları çok oturanlarda daha sık görülüyor: Kafa önde duruş (forward head), omuz başlarının öne dönüp sırttaki kamburluğun (kifoz) artması, boyun düzleşmesi, beldeki çukurluğun artması (lordoz), bacak arka ve kalça kaslarının kısalarak leğen kemiğini döndürmesi, basma problemleri vs...

Tekrarlayıcı hareketler; örneğin bilgisayarda yazı yazmak, cep telefonundan sürekli mesajlaşmak, mutfakta el bileğinin tekrar tekrar kullanılmasını gerektiren sarma, konserve kapağı açıp kapatmak gibi işleri belli bir zaman dilimine sıkıştırmak da tenisçi veya golfçü dirseği, bilek kanalı sıkışma sendromları gibi ağrılı ve tendonlara hasar veren durumlara yol açabilir.”

Peki kendimizi nasıl koruyalım, nasıl sağlıkla yaş alalım ve yaşam kalitemizi nasıl hep yüksek tutalım?

Dr. Engin günlük yaşama dair şu tavsiyelerde bulunuyor:

* Yarım saatten fazla oturmayalım, bir süre oturduktan sonra en azından ayağa kalkmayı, bulunduğumuz yerde birkaç adım atmayı alışkanlık haline getirelim.

* Günlük en azından yarım saat orta tempolu (hafif terleyecek şekilde) yürüyüş yapalım.

* Telefonla konuşurken oturmayalım, yürümeye çalışalım.

* İş yaparken önce duruşumuzu düzeltelim, eklemlerimizi hizalayalım, sonra tekrarlayıcı hareketleri kapasitemizi çok aşmayacak şekilde yapmaya çalışalım.

* Sabahları kalktığımızda önce biraz esneyelim, doğadaki hayvanları gözlemlediğimizde bunu neredeyse hiç atlamadığını görürüz.

* Kaldırabileceğimizden fazlasını taşımayalım.

* Spora, egzersize ve tekrarlayıcı hareket gerektiren bir işe başladığımızda, tekrar sayılarını azdan başlatıp, yavaşça artıralım.

* Gece yatarken bacaklarımızın ve kollarımızın arasına mümkünse yastık alarak omurganın hizalanmasını gece boyunca koruyalım. Bu arada boyun çukurumuzu dolduracak şekilde bir yastık veya havlu kullanmak da sabah bu bölgede oluşabilecek ağrılı durumları önleyecektir.

Doğal, abartısız, bedene saygı mantığıyla oluşturulacak bir yaşam şekli keyifli ve hasarsız yol almayı kolaylaştıracaktır.

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close