İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Güneş05:56 İşrak06:37 Öğle13:06 İkindi16:56 Akşam20:05 Yatsı21:37 İmsak04:18
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %89
Türkçe
20 Şevval 1445 29 Nisan 2024 Pazartesi
20 Şevval 1445
Güneş
05:56
İşrak
06:37
Öğle
13:06
İkindi
16:56
Akşam
20:05
Yatsı
21:37
İmsak
04:18
Giriş Yap

Beyni genç tutmanın 10 yolu

19.12.2023    |

Teknolojinin getirdiği kolaylık bilgiye kolay erişimi sağladığından birçok şeyi aklımızda tutmamayı tercih ediyoruz. Bu durum düşünme becerilerini zamanla yok edebiliyor. 

Emrehan Halıcı, “Teknoloji hayatımızı kolaylaştırırken düşünme becerimizi etkiliyor. Makineler bizim yerimize düşünüyor. Basit işlemleri hesap makineleri yapıyor, gidilecek yolu harita uygulamaları buluyor. Yapay zekâ ise çok daha geniş ve hazır bilgileri kolayca sunabiliyor. Bu gelişmelerin hepsi güzel ancak bunlarla beynimizi daha az kullanmaya başlıyoruz. Bu büyük bir risk. 

Alınacak önlem elbette teknolojiden uzak kalmak değil. Sistemler gelişsin, onları daha çok kullanalım. Ancak dikkati olalım. Beynimize daha çok destek olup, daha çok çalışmasını sağlamamız gerekiyor. Bedenimiz sağlıklı çalışmazsa birçok sorun çıkar. Zihnimiz de öyle. 

Emrehan Halıcı, beynin tembelleşmemesi için yapılması gereken 10 altın kuralı sıraladı:

1- MERAK ET, SORU SOR: Daha çok merak etmeliyiz, daha çok soru sormalıyız ve bizi daha çok düşündürecek konularla ilgilenmeliyiz. Yeni şeyleri sorgulamalı ve öğrenme hedefiyle araştırmalıyız.

2- YENİ ŞEYLER ÖĞREN: Yeni bir lisan, yeni bir hobi, yeni bir müzik aleti ya da daha önce hiç ilgilenmediğimiz bir konu olabilir. Günlük rutinleri farklı yapabiliriz. İşe farklı yollardan gitmek bile zihin açıklığı için çok faydalıdır.

3- TAHMİNDE BULUN: Sık sık tahminlerde bulunabiliriz. Çünkü tahmin süreci insanların kendi etrafındaki olaylara ilgi duyup sebep sonuç ilişkisi kurmasını sağlar.

4- BİLGİLERİNİ GÜNCELLE: Öğrenmenin her zaman gerektiğini bilmeliyiz. Eskiden üniversitede öğrenilen bilgiler 25-30 yıl yeterli olurken şu an en fazla 4 yıl idare edebiliyor. Bilgiler sürekli güncellenmeli.

5- ÖĞRENMEYİ ÖĞREN: ‘Öğrenmeyi öğrenmek’ çok önemli. Öğretmek dersek başkalarına ihtiyaç duyulan bir sistemdir. Ancak insan çoğunlukla tek başınadır. Kendi kendine öğrenmeyi iyi bilmek gerekir.

6- BULMACAYI UNUTMA: Bulmacalar zihni çalıştırmanın en kolay ve etkili yollarından biri. Bulmacalar uzun vadede akıl sağlığına yararlı.

7- ZEKÂ OYUNLARI OYNA: Zekâ oyunları da beynimizin gelişmesi için çok faydalıdır.

8- TEKNOLOJİDEN FAYDALAN: Öğrenciler de teknolojiyi sadece ödev yapmak için kullanmamalı. Herhangi bir konuyu araştırırken bu araçlardan faydalanabilirler. Ancak asıl zekâ; doğru bilgiyi seçmek, yorumlayıp yön katmaktır.

9- YAPAY ZEKÂYA DANIŞ: Yapay zekâ günümüzde pek çok işi kolayca halledecek şekilde hayatımızda konumlandı. Yapay zekâ araçları bizim için danışman olsun. Oradan gelen bilgileri harmanlayıp sonuç üretelim.

10- SAĞLIKLI OL: Hem bugünü hem yarını düşünerek fiziksel ve zihinsel sağlığımızı korumalıyız.

Hürriyet

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close