İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:04 Yatsı21:35 İmsak04:20 Güneş05:58 İşrak06:38 Öğle13:07 İkindi16:56
Hava - Hava durumuHafif Yağmurlu 16°C Nem %88
Türkçe
19 Şevval 1445 28 Nisan 2024 Pazar
19 Şevval 1445
İkindi
16:56
Akşam
20:04
Yatsı
21:35
İmsak
04:20
Güneş
05:58
İşrak
06:38
Öğle
13:07
Giriş Yap

10 soruda uçak bileti ve seyahatiyle ilgili merak edilenler

16.02.2024    |

Günümüzde hava yoluyla seyahat artık pek çok kişinin hayatının bir parçası. Uzakları yakın eden, hayatımızı kolaylaştıran bu seyahat türünde dikkat edilmesi gereken pek çok husus var. 

Uçak bileti alımından başlayarak, uçuş öncesi, esnası ve sonrasında bilinmesi gereken noktaları sizler için derledik.

1- Uçak bileti satın alırken dikkat etmemiz gerekenler neler?

Öncelikle uçak biletinizi alacağınız kanalın güvenli olmasına dikkat etmeniz gerekir. Kişisel bilgilerinizin yanı sıra kart ile ödemelerde bütün bilgilerinizin emin ellerde olması önem arz etmekte.

Sonrasında ise bütün bilgilerinizin doğruluğunu kontrol etmeniz gerekir. Eğer mümkünse önce bir rezervasyon yaparak elektronik postanıza gelen bilgileri kontrol etmekte fayda var (isim-soyisim, doğum tarihi, uçuş saatleri, aktarmalı uçuşlarda bekleme süresi, vs.). 

Bir diğer husus ise uçuşlarınız için seçilen havaalanları. Bazı şehirlerde birden fazla havaalanı olabiliyor. O yüzden kalkış ve varış havaalanlarını doğru seçtiğinizden emin olmanızda fayda var.

2- Bileti erken almanın fiyata bir etkisi olur mu?

Biletleri erken almanın çoğu zaman fiyata etkisi oluyor. Özellikle yaz dönemi ve tatillerde uçuş yapacak olanların alabiliyorlarsa biletlerini en az 3-4 ay öncesinden almaları tavsiye ediliyor.

3- Havayolunun kendisinden mi yoksa firmalardan alınan bilet mi daha uygun fiyatlı olur?

Genel anlamda her ikisi de hemen hemen aynı fiyattan bileti satıyor. Ama havayolu firması veya acenta kendi indirimini uygulayabiliyor ve fiyatlarda farklılıklar oluşabiliyor. Acentaların işbilirliği sayesinde en uygun biletleri kısa sürede bulabilir ve seyahat masraflarından ve zamandan tasarruf edebilirsiniz.

4- Online uçak bileti almak ne kadar güvenli?

Günümüzde artık neredeyse her şey online alınabiliyor. Özellikle seyahat sektörü bu noktada çok gelişmiş durumda. Online bilet alımlarında ya havayolu şirketinin kendi web sitesinden veya diğer acentaların web sitesinden online bilet alımını gerçekleştirebilirsiniz. Online bilet alımlarında bileti alacağınız sitenin güvenilirliğinden emin olunmalı. Bazı web siteleri fiyatları az gösterip tam satın almaya gelince fiyatı yükseltebiliyor veya servis ücreti ekleyebiliyor. Özellikle bu tür hususlar gözden kaçırılmamalı.

5- Uçakla seyahatte bilmemiz gerekenler ve haklarımız neler?

·  Sizden kaynaklanmayan bir durum nedeniyle uçağa alınmazsanız, havayolu firması size bekleme süresinin uzunluğuna göre konaklama ve varacağınız yere ücretsiz ulaşım gibi bazı haklar sunmak zorundadır.

· Uzun uçuşlarda yemek seçenekleriniz olmalıdır (helal, alerjen, balık, çocuk menüsü vs). Uçuştan 24 saat öncesine kadar yemek tercihinizi ya havayolu şirketini arayarak veya acentanıza bildirerek yapabilirsiniz.

· Eğer yaşlı ve engelli gibi tekerlekli sandalye ihtiyacı olan yolcular varsa onlar için tekerlekli sandalye isteği yine direk havayolu şirketi üzerinden veya acentanız ile iletişime geçilerek temin edilebilir.

· Bebekli yolcular için ılık su, süt gibi ihtiyaçlar da yine uçak içinde kabin ekibi tarafından giderilebilir.

· Oksijen tüpü ihtiyacı olması halinde yine aynı şekilde havayolu firması ile iletişime geçilip dakikada kaç litre kullanılıyorsa bildirilmesi gerekir.

6-  Hava yollarının sunduğu üyelik hizmetlerinin (frequent flyer gibi) avantajları var mıdır? 

Frequent Flyer Number (FFN - Sık Uçan Yolcu Programı) günümüzde hemen hemen bütün havayolu şirketlerince sunulmaktadır. Bunlar özellikle yıl içinde çok uçuş yapan yolcular için avantajlı olmaktadır. Hesabınızdaki miller oranında üyelik seviyeniz belirlenir. Bunlar da size daha büyük avantaj sağlayabilir. 

En çok kullandığınız havayolu firmasının web sitesinden üyelik sağlayabilirsiniz. 2 yaş ve üzeri herkes FFN programına dahil olabilmektedir.

7-  Bilet için teminat almanın avantajları var mı? 

Seyahat sigortası, hastalık, kaza ve bagaj kaybolması gibi riskleri güvence altına almanızı sağladığı için avantajları olduğu söylenebilir.

8-  Hangi mevsimde daha ucuz bilet bulmak mümkün?

Mevsimsel olarak bakıldığı zaman ilkbahar, sonbahar ve kış aylarının bir kısmında uçak biletlerinin daha düşük seviyelerde olduğunu görmek mümkün. Tabi genellikle tatil dönemleri göz önüne alınarak fiyatlar belirlenir. 

Ülkeye göre değişmekle birlikte yaz ayları (Haziran, Temmuz, Ağustos) ve kış tatilinin olduğu Aralık ayında uçak bileti fiyatları çok yüksek olur. O dönemlerde seyahat edecek olanların en az 3 ay önceden uçak biletlerini almalarında fayda var. Buna ek olarak hafta sonu günlerine (Cuma, Cumartesi ve Pazar) denk gelen uçuşlar da yine diğer günlere denk gelen uçuşlara nazaran daha pahalı olabilir.

9-  Kaç gün öncesinden online check-in yapılmalı?

Online check-in, uçuşa 24 saat kala yapılmaya başlanabilir. Bazı havayolu firmaları FFN üyelerine daha erken online check-in ve otomatik online check-in hizmeti verebiliyor.

10- Koltuk seçimi ne zamandan itibaren yapılabiliyor?

Uluslararası uçuşların çoğu için koltuk seçimi uçuşa 3 ay kala hava yolu şirketi ile iletişime geçilerek veya bilet acenta üzerinden alınmışsa acenta üzerinden yapılabilir. Yurtiçi (domestic) uçuşlarda ise koltuk seçimi online check-in sırasında uçuşa 24 saat kala yapılmaya başlanabilir.

 

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close