İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:18 Güneş05:56 Öğle13:06 İkindi16:56 Akşam20:05 Yatsı21:37
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %93
Türkçe
20 Şevval 1445 29 Nisan 2024 Pazartesi
20 Şevval 1445
İmsak
04:18
Güneş
05:56
İşrak
06:37
Öğle
13:06
İkindi
16:56
Akşam
20:05
Yatsı
21:37
Giriş Yap

Özbek Türkçesiyle Mahmud Es’ad Coşan Belgeseli hazırlandı

13.03.2024    |

Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi’miz Mahmud Es’ad Coşan’ın hayatı, ilmi ve akademik çalışmaları, Özbekçe hazırlanan belgesele konu oldu.

Mahmud Es’ad Coşan, 1991 yılının Ağustos ayında Özbekistan’a giderek Taşkent, Semerkand, Buhara’yı ziyaret etmişti, onun bu ziyareti Mâveraünnehir diyarında önemli izler bıraktı.

Bağımsızlığını kazanmasının ardından kendi değerleriyle yeniden buluşan Özbekistan halkı için bu ziyaretler, ilmi ve irfani anlamda güzel teşviklere vesile oldu.

Mahmud Es’ad Coşan hocamızın Özbek Türkçesine çevrilen eserlerinden istifade eden akademisyenler, araştırmacılar, bu eserlerden etkilenen Özbek şairler ve yazarlar duygularını, düşüncelerini kendi çalışmalarına ve eserlerine yanısttı.

Belgeselde, Özbek şair, yazar, gazeteci ve akademisyenler, Mahmud Es’ad Coşan’ın Kur’ân-ı Kerîm’e ve hadîs-i şerîflere bağlılığına, gönüllere hitap etmesine, İslâm büyüklerinin mânevî, ahlâkî fikir ve görüşlerini açıklayarak günümüz dünya görüşüne uygun şekilde nakletmesine vurgu yaptı.

Özbek şair Sadreddin Selim Buhari’nin kendisinden etkilenerek yazdığı kitap, Mahmud Es’ad Coşan’ın Özbekistan’da daha çok tanınıp sevilmesine vesile oldu.

Belgeselde görüşlerine yer verilen isimlerden şair, yazar Mirza Kencebek, Mahmud Es’ad Coşan’ın İslam'ın yayılışındaki hizmetlerine ilişkin düşüncelerini anlattı. Kencebek, 2023’te Çanakkale’de gerçekleştirilen sempozyuma da katılmış ve “Mahmud Es'ad Coşan’ın Âlemşümûl Düşünceleri ve Özbek Tasavvufî Öğretisindeki Rolü” başlıklı tebliğde bulunmuştu.

Müellifi Özbekistanlı akademisyen Prof. Dr. Nadirhan Hasan (Nodirkhon Khasanov) olan belgesel filmde; Doç. Dr. Seyfeddin Seyfullah, Prof. Dr. Maksud Asadov, Özbekistan'ın milli şairi, Doç. Abdulla Şir, Abdulvahidhan Semerkandi, Prof. Dr. Dilnavoz Yusupova, Doç. Dr. Saidbek Boltaboyev, Doç. Dr. Otabek Corabayev, Prof. Dr. Nurboy Jabbor, Prof. Dr. Rahmatulla Barakayev, Suyundiq Mustafa, Prof. Dr. Senaber Tolaganova, Dr. Alimerdan Hayitov, Doç. Dr. Abdullah Murat Tilavov, Enver Abdukayyum, Siraceddin İbrahim ve daha birçok aydın, Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan’a dair duygularını, fikir ve görüşlerini anlattı.

2 bölüm olarak hazırlanan belgeselde, Mahmud Es’ad Coşan’ın hayatını ve çalışmalarını yansıtan özel fotoğraflara da yer verildi.

Mahmud Es’ad Coşan Özbekçe Belgeselin;

1. Bölümünü buradan izleyebilirsiniz. 

2. Bölümünü buradan izleyebilirsiniz. 

 

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close