İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:08 Güneş05:49 Öğle13:06 İkindi16:58 Akşam20:11 Yatsı21:46
Hava - Hava durumuAçık 12°C Nem %65
Türkçe
27 Şevval 1445 5 Mayıs 2024 Pazar
27 Şevval 1445
Yatsı
21:46
İmsak
04:08
Güneş
05:49
İşrak
06:30
Öğle
13:06
İkindi
16:58
Akşam
20:11
Giriş Yap

Siyezli yeşil mercimek köftesi

24.04.2024    |

Siyez buğdayı asırlardır genetik yapısını ve zengin besin değerlerini koruyan, pek çok açıdan modern buğdaylardan üstün özellik gösteren bir tahıl. Diğer buğdayların atası olduğu belirtilen bu buğday çeşidinin lif içeriğiyse diğerlerine kıyasla biraz düşük.

Mercimek köftesi yahut mercimekli köfte pek çok yöremizde sofraları süsleyen geleneksel bir lezzet. Aynı zamanda sağlıklı da!

Karar miktarınca tüketildiğinde dengeli bir protein, yağ, vitamin, mineral kaynağı olabilir, lifli yapısı ve ekşiliği sayesinde glisemik indeksi düşer, daha yavaş sindirilerek insülin duyarlılığını artırabilir, soğumuş tahıl ve bakliyatın dirençli nişastalarıyla prebiyotik etki gösterebilir.

Tarifimizde bu geleneksel lezzeti siyez bulguruyla harmanlayıp küçük işlevsel nüanslar katarak daha sağlıklı ve besleyici hale getirmek istedik. 

Siyez bulgurunun, protein yapıtaşları ve lif yönünden yeşil mercimekle, lif ve omega-3 yağ asitleri yönünden keten tohumu ve ceviz ile desteklendiği tarifimizi buyrun: 

Malzemeler:

• 1 su bardağı yeşil mercimek

• 1 litre su

• 1 su bardağı siyez bulguru (tercihen pilavlık siyez değil)

• 1 orta boy kuru soğan

• 1 çay bardağı zeytinyağı

• 1 çay bardağı öğütülmüş ceviz

• 2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu

• 1 yemek kaşığı biber salçası

• 1'er tatlı kaşığı kaya tuzu, kuru nane, kırmızı biber, kimyon, mor reyhan, isot, kekik, sumak, karabiber

• 1 limonun suyu

• 1 yemek kaşığı nar ekşisi

• Sıcak suya batırılmış salamura asma yaprağı veya birkaç yaprak taze marul

Hazırlanışı

Mercimekler kaynatılır, yumuşayınca tencerenin altı kapatılır, içine siyez bulguru eklenir, kapağı kapatılarak 15-20 dk demlenir.

Soğanlar rendelenir, zeytinyağının yarısı ve salça ilavesiyle hafifçe kavrulur. Çiğ de kullanılabilir.

Geniş bir yoğurma kabında yağ ve ceviz hariç bütün malzemeler karıştırılarak yoğurulur.

Malzemeler birbiriyle hemhal olduktan sonra ceviz ve yağın geri kalanı da eklenir, yeniden yoğrulur.

Sıkarak şekil verilir. Mevsim salatası, asma yaprağı/taze marul, bir bardak ayran eşliğinde servis edilir.

Afiyet şifa olsun. 

 

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close