İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:12 Yatsı21:47 İmsak04:06 Güneş05:48 İşrak06:29 Öğle13:06 İkindi16:58
Hava - Hava durumuAçık 18°C Nem %54
Türkçe
27 Şevval 1445 6 Mayıs 2024 Pazartesi
27 Şevval 1445
İkindi
16:58
Akşam
20:12
Yatsı
21:47
İmsak
04:06
Güneş
05:48
İşrak
06:29
Öğle
13:06
Giriş Yap

Asya Gıda Fuarı helallik ve değişen tüketici eğilimlerini öne çıkardı

Özel Haber
Özel Haber
26.04.2024    |

23-26 Nisan tarihleri arasında Singapur Fuar merkezinde düzenlenen etkinliğe uluslararası sektör temsilcilerinin rağbeti büyüktü. Asya’nın önde gelen gıda ve hizmet kuruluşu tarafından her yıl düzenlenen gıda fuarı 12 farklı dinamik temada gerçekleşti.

Sürdürülebilir ambalajlar, uzun raf ömrüne sahip fonksiyonel, helal ve bitkisel gıda ürünleri ödüle layık görüldü.

Helallik, sürdürülebilirlik, ambalaj ve makina örneklerinde olduğu gibi değere odaklanan 70 farklı pavilyon; ürün türüne, dağıtım kanallarına ve coğrafi konuma göre yerleştirildi.

65 bin metrekare alanda düzenlenen, 8 salonda aynı anda gerçekleşen fuara Tazmanya’dan Güney Amerika’ya, Körfez ülkelerinden Avrupa’ya dünyanın dört bir yanından 50’yi aşkın ülke ve bölgeden katılım gerçekleşti. 1.500 standın %70’i üreticilerden oluşurken katılımcı sayısı 60 binin üzerindeydi.

Interaktif bir fuar

Çeşitli platformlarda gıda üreticileri taze hazırladıkları gıda ürünlerini katılımcılara ikram ederek geri bildirimlerini değerlendirdi. Profesyonel kasap ve şefler, birbirleriyle rekabet halinde ustalıklarını sergiledi. 25 yaşın altındaki gastronomi meraklıları uluslararası jüri huzurunda mutfak yarışmasında yeteneklerini gösterdi.

Bu sene ilk defa olmak üzere belirlenen 6 kategori ödüllerle teşvik edildi. Sürdürülebilir zeki paket, helal sertifikalı gıda inovasyonu, fonksiyonel gıda inovasyonu, raf ömrü uzun içecek ve atıştırmalık, tüketime hazır bitki bazlı yiyecek ve içecek alanlarından herbirinde katılımcılar arasından birinci seçildi. 

Helal kategorisinde ödül alanlar arasında Endonezya Bali’den katkısız bir biftek cipsi bulunuyordu. Uzun raf ömürlü ambalajı, çimle beslenen hayvan etleri ve doğal baharatlardan oluşan sade içeriği ile ön plana çıkıyordu.

Atıştırmalık kategorisinde Tayland’ın mango Jackfruit, muz ve brokoli gibi doğal tropik meyve sebzelerinin düşük sıcaklıkta kurutulması ve üzerine az miktarda yağ püskürtülmesiyle elde edilen meyve cipsleri yer alıyordu.

Ödül alan ürünler

Çevre dostu ambalaj kategorisinde ise oksijen bariyerli reçine paketler ile şeker kamışından katlanabilir kapaklı ambalajlar ödüle layık görüldü.

Tüketicilerin katkısız ürünlere ilgisi arttı

Fuarda sunum yapan sektör temsilcileri küresel pazarda gıda tüketicilerinin daha doğal, daha katkısız ve çeşitli sağlık beyanları bulunan ürünlere yöneldiğini belirtti. Bilinçli tüketiciler artık satın aldıkları paketli gıdaların etiketinde yer alan içerik bilgilerini inceliyor, daha az içeriği bulunan, daha az katkılı ürünlere yöneliyor. Bunlar arasında bazı tüketici grupları için glutensiz, laktozsuz, bitkisel tercihler ön plana çıkmakta.

Glutensiz helal lezzetler

Çevre dostu ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına dünyanın farklı ülkelerinden yaklaşımların incelendiği bir seminerde Amerika kıtasında genetiği değiştirilmemiş, alerjen içermeyen, glutensiz, yapay aromasız, organik ürünlere rağbet edilirken Asya kıtasındaki eğilimin şekersiz, bitkisel, yüksek vitaminli, yağsız ve koruyucusuz ürünlere doğru olduğu belirtildi.

Sağlıklı içecek tercihleri

Asya pazarındaki yüksek şekerli, genellikle kahve kremalı ürünler yerini bitki bazlı, laktozsuz, düşük şekerli ve doğal enerji kaynağı olan içeceklere bırakıyor. Vitamin ve mineral yönünden zengin fonksiyonel içecekler artık daha çok tercih ediliyor.

Yapılan sunumlarda Singapur’un temsilcisi olduğu besin derecelendirmesi uygulamasına da değinildi. Singapur’da bir seneyi aşkındır içecekler içerdikleri şeker ve yağ miktarına göre harf notları alıyor. Market raflarındaki paketli içecek ambalajları üzerinde, restoran menülerinde ve tabelalarında A’dan D’ye harf sınıflandırması bulunuyor.

İnovasyon ürünleri arasında bölgenin doğal bitki örtüsünde bulunan hindistan cevizinden elde edilen bitkisel sütün daha düşük kolesterol içerdiği gerekçesiyle pirinç kepeği yağı ile ikame edilmesi dikkat çekiciydi. Uzmanlar besin derecelendirmesinin doğal ve sağlıklı tercihlere ulaşmak için henüz geliştirme aşamasında olduğuna vurgu yapıyor. 

Asya deniz ürünlerinde öncü

Fuarda deniz ürünleri reyonu et reyonundan ayrı temsil ediliyordu. Zira küresel deniz ürünleri üretiminin yaklaşık %60'ını karşılayan Asya pazara hakim. Kültür ortamında yetiştiricilik söz konusu olduğunda ise balık, karides, kabuklu deniz ürünleri ve deniz yosununu kapsayan ürünlerde bu oran %90'ı aşıyor.

Sürdürülebilirlik adımları

Dünya çapında üretilen gıdaların %13’lük dilimi tüketiciyle buluşamadan çöpe gidiyor. Dünya nüfusunun %9’dan fazlalık kısmı ise besleyici gıdaya erişemiyor. Gıda israfının önüne geçmek için her bir birey olarak sorumluluğumuz bulunuyor. Sıfır atık yalnızca geri dönüşümü değil aynı zamanda daha az tüketmeyi ve elimizde bulunan gıda ve tüketim mallarını yeniden değerlendirmeyi ifade ediyor.

Palmiye yaprağından tabak, bambudan çatal kaşık eşliğinde helal sertifikalı Avrupa peynirleri

Fuarda verilen seminerlerden birinde bayatlayan ekmeklerden fermente içecekler üretilmesi gibi israfı önleyici yaklaşımların gıda sektöründe yeni bir akım olarak görüldüğüne dikkat çekildi. Bu geri dönüşüm değil ileri dönüşüm ismi verilmekte. Üstelik organik hammaddelerden ileri dönüştürülen bir gıda yeniden organik sertifikasıyla da sunulabilmekte. 

Asya’da sürdürülebilirlik sektörü yeni yeni filizleniyor. Bölge sürdürülebilir gıda ürünleri ve teknolojileri geliştiren çok sayıda yenilikçi girişim ve şirkete ev sahipliği yapıyor. Milli hasılası artan ülke ve hanelerde son yıllarda artan et tüketimi de göze çarpıyor. Lif ve protein kaynağı tahıl ve bakliyatlar gibi çeşitli proteinler Asya'da giderek daha popüler hale geliyor.

Uzakdoğu mutfağından kök sebze bazlı bitkisel ve helal atıştırmalıklar

Singapur, gıdasının %90’ından fazlasını ithal eden bir ülke olarak özellikle yeşil yapraklı sebze üretiminde topraksız tarım faaliyetlerine ağırlık veriyor. Hassas tarım ismi verilen teknoloji bazlı sistemler yardımıyla Asya'da su kullanım verimliliğini artırmak, pestisit kullanımını azaltmak ve mahsul verimini artırmak hedefleniyor.

Helal sektörünün ivmeli gelişimi

Yalnız Asya kıtasında değil dünya çapında helal pazarı ivmeli bir büyüme içinde. Helal ürün ve hizmetler; pek çok ülkede gıda güvenliği ve hizmet kalitesi için kıstas kabul edilmekte. Müslüman turistlerin farklı coğrafyaları ziyareti, dünya mutfağından helal yemek seçeneklerindeki artış ve genç nüfusun hazır gıda tüketme eğilimi de helal talep artışını perçinliyor; gelişen e ticaret sektörünün de pazara olumlu katkısı söz konusu.

Fuarda Endonezya’da geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren helal belgesi zorunluluğu da ele alındı. Dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesinin helal sertifikalı gıda talebi, sektör temsilciler için büyük bir fırsat olarak görülüyor. Dijital sistem yoluyla farklı ülkelerin helal kuruluşlarıyla akreditasyon işleminin kolaylığına vurgu yapıldı.

Gıda ve hizmet sektöründe helal talebin artışı fuarda da göze çarpıyordu. Katılımcıların büyük çoğunluğu ürünlerini tanıtırken helal belgesini arz ediyordu. Helal sertifikasyonun Asya pazarına girmek için bir ön adım olarak görüldüğü konusunda pek çok paydaş hemfikir.

Tek kullanımlık ambalajlar için çevre dostu seçenekler

Sürdürülebilir ambalaj seçenekleri arasında geri dönüştürülmüş reçineden oksiyen bariyeri ilavesiyle üretilen ilaç şişeleri, gıda ambalajları, bambu pipetler, şeker kamışı lifinden sızdırmaz kapaklı saklama kapları, palmiye yaprağından sunumluklar, kağıttan kase ve servis kapları, biyobozunur ve suda çözünebilen poşetler ve daha pek çok çevre dostu seçenek yer almaktaydı. Selüloz kahve kapsülleri ve şişe kapakları üreticileri kahve sektöründeki faaliyetlerini sundular. Bazı markaların geri dönüştürülmüş ambalajda hijyen sorunuyla karşılaştıkları tecrübesi de sunumlarda aktarıldı.

Mukavva koltuk ve masalar

Fuardan izlenimler…

Dijitalleşmenin çevresel yönü

Sürdürülebilirlik ilkesi kapsamında fuarın belirli noktalarında geri dönüşüm üniteleri yerleştirilmiş, yaka kartlarının askılıkları geri dönüştürülmüş plastikten üretilmişti. Ayrıca tüm fuar salonlarında dinlenme ve toplanma mekanlarında, sürdürülebilirlik salonunda sahne ve platformlar da dahil olmak üzere mukavvadan tasarlanan sandalye ve masalara yer verilmişti. Fuarın websitesi üzerinden dijital el kitapçıkları indirilebilmekteydi. Katılımcılar pek çok standa basılı kartvizit sunmak yerine yaka kartlarında yer alan karekodu okutarak dijital kartvizitleri aracılığyla iş ağlarını geliştirdiler. Sözkonusu kartvizitler tarandığında bağlantılı email adresine bildirim gönderilmekteydi.

Geri dönüştürülebilir platform

Fuarda teknolojik gelişmeler ışığında gıdaları bozulmaktan koruyarak raf ömrünü artıran çeşitli ebatlarda endüstriyel makinalar da sergilendi.

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close