İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:06 İkindi17:02 Akşam20:23 Yatsı22:04 İmsak03:48 Güneş05:36 İşrak06:18
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 15°C Nem %68
Türkçe
9 Zilka'de 1445 17 Mayıs 2024 Cuma
9 Zilka'de 1445
İşrak
06:18
Öğle
13:06
İkindi
17:02
Akşam
20:23
Yatsı
22:04
İmsak
03:48
Güneş
05:36
Giriş Yap

Merdiven altında buz tehlikesi

26.05.2016    |

Yaz aylarının gelmesiyle serinlemek için en çok tüketilen gıdalardan biri olan dondurmalarda merdiven altı tehlikesine karşı uzmanlar uyarıyor. Seyyar arabalarda satılan, merdiven altı üretilen ambalajsız dondurmaların hazırlanma ve saklanma koşullarına bağlı olarak içinde oluşan buz kristallerinin boğazda doku yırtılmalarına ve yemek borusunda delinmelere neden olabileceği bildirildi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Coşkun, dondurmanın zararlı bir yiyecek olmadığını, aksine besleyici ve vücudun su ihtiyacını gidermeye yardımcı olduğunu söyledi. Ambalajsız bazı dondurmaların, özellikle merdiven altı üretilenlerin insan sağlığını ciddi ölçüde etkileyebileceğine dikkati çeken Coşkun, “Dondurma, çok yüksek kalorili besleyici bir ürün olduğu için zararlı mikoorganizmaları da besliyor. Açıkta satılan dondurmalar, eğer uygun şartlarda saklanmıyorsa çok kısa sürede mikroorganizmalar çoğalır ve tüketen kişiyi hasta eder. Bu da ishal, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, bulantı ve kusmaya neden olur” dedi.

Buz kristalleri tehlikesi

Coşkun, ambalajsız kalitesiz dondurmaların içinde buz kristallerinin ciddi riskler taşıdığını belirterek, şunları kaydetti: “Buz kristalleri küçükse ağzımıza girdiği andan itibaren birkaç saniye içinde eriyeceği için fazla bir zararı olmaz. Büyük buz kristalleri ise boğazdan geçerken dokuda yırtılmaya neden olabilir. Bu yırtılma, küçük boyuttaysa sonrasında birkaç günlük bir enfeksiyon gelişir ve kendiliğinden iyileşir. Çok büyük boyutlardaki kristaller de yemek borusunda delinmelere neden olabilir ve nefes borusunun ağzını tıkayarak, boğulmaya yol açabilir. Bunlar, genellikle küçük çocuklarda görülen risklerdir çünkü yemek ve nefes borusunun çapı, kişi büyüdükçe büyür. Bu nedenle dondurmanın hazırlanış şartlarına ve yapılış şekline dikkat etmek gerekiyor.

Milli gazete

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close