İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Güneş05:25 İşrak06:08 Öğle13:07 İkindi17:06 Akşam20:38 Yatsı22:26 İmsak03:29
Hava - Hava durumuAçık 23°C Nem %59
Türkçe
26 Zilka'de 1445 3 Haziran 2024 Pazartesi
26 Zilka'de 1445
Güneş
05:25
İşrak
06:08
Öğle
13:07
İkindi
17:06
Akşam
20:38
Yatsı
22:26
İmsak
03:29
Giriş Yap

Singapur’da miniklerin tatlı heyecanı

Özel Haber
Özel Haber
20.05.2024    |

Güneydoğu Asya ülkesi Singapur’da 6 yaşını dolduran Müslüman çocuklar ve aileleri için dönüm noktası niteliği taşıyan bir gün yaşandı.

Her yıl mayıs ayında ülkede bulunan altı medresenin dördü, ilkokul birinci sınıfa merkezi sınavla öğrenci alıyor. Veliler, nisan ayı itibarıyla çocuklarını göndermek istedikleri okullara, İslami işler Kurumunun online sistemi üzerinden sınav başvurusu yapıyor. Sınavlar her okulda eş zamanlı düzenleniyor. Her çocuk yalnızca bir okulun sınavına girebiliyor. Kısıtlı kontenjanda kendilerine yer bulabilmek için küçük yaşlarında büyük gayret gösteriyorlar.

Singapur 1 milyonu aşkın Müslümana ev sahipliği yapan küçük bir ada ülkesi. Ülkede Çin asıllı, Hint asıllı ve Avrupa asıllı çeşitli etnik ve dini kökenden insanlar bulunmakta.

Kimisi ilkokul kimisi ortaokul ve lise düzeyinde kız ve erkek öğrencilere özel ve karma olmak üzere eğitim veren medreselerin kontenjanları ise kısıtlı. 

Müslüman aileler çocuklarının İslami eğitim almaları için medreselere büyük rağbet gösteriyor. Ülkede dershane sektörü, dünya genelinde ilk sırada yer alıyor, bu liderlikte medrese hazırlık kurslarının da azımsanmayacak derecede payı bulunuyor.  Müslüman öğrenciler 3 yaş itibarıyla çeşitli etüt merkezleri ve özel dersler aracılığıyla medreselere giriş sınavına hazırlanıyor. Zira söz konusu sınavda Arapça yazma ve okuma, kısa sure ezberi, İngilizce ve Malayca kelime okuma, İngilizce paragraf yazma, Matematik problemleri çözme, Malayca yazma gibi yaşlarından ileri düzeyde sorularla yüzleşiyorlar.

 Singapur medreselerinin eğitim modeli

Singapur’da örgün eğitim altı yıl ilkokul, dört yıl ortaokul, iki yıl ön lisans düzeyinde 12 yıldan oluşuyor. Ülke genelinde sayıları kısıtlı olan medreseler; dini ve fenni yüksek kalitede eğitim sunan kurumlar, tabiri caizse numuneyi imtisaller. Medreselerde dijital cihazlar gibi modern araçlar kullanmasının yanı sıra geleneği kucaklayan, Kur’an ve sünnet temelli bir yaklaşım benimsiyor. Asil fertler olarak inancına, ailesine, topluma, millete fayda ulaştırmak üzere akademik donanımlı, eğitimli, yenilikçi potansiyele sahip Müslüman liderler yetiştirmeye vurgu yapılıyor.

Fıkıh, siyer, inanç esasları, Kur’an kıraati gibi ilimlerde teorik ve uygulamalı dersler alan öğrenciler, bazı medreselerde güneşin doğması esnasında oluşan kerahat vaktini hadisi şeriflerde geçen duaları okuyarak geçiriyor. Ezber kulüplerinden minik hafızlar yetişirken; yüzme, okçuluk, ata binicilik, silat kulüplerinden de sünneti model alan lisanslı sporcular yetişiyor.

Aşure günü ve her Hicri ayın ortasında yer alan beyaz günler gibi günlerde sünnet üzere oruç tutmak teşvik ediliyor. Bugünlere özel öğrencilere iftariyelik bubur ikramı yapılıyor. Bayram arefelerinde çocuklar çeşitli hediyelerle sevindiriliyor. Farklı milletlerin bayramları dolayısıyla resmi tatil ilan edilen günlerde açık havada kıble bulma, çöp toplama, ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı gibi faaliyetler düzenleniyor.

Medreselerde öğrenciler Arapça, Malayca ve İngilizce’yi anadili seviyesinde öğreniyorlar. Matematik ve bilimde güçlü bir temele sahip İslami bilimlerde geleceğin akademisyenleri olmak hedefiyle yetişiyor; hem dini hem fenni alanlarda uluslararası münazaralarda okullarını ve ülkelerini temsil ediyor, yüksek derecelerle gurur tablosu oluşturuyor, öğrenim hayatları boyunca disiplinli bir şekilde uluslararası geçerliliği olan sınavlara hazırlanıyorlar.

Ülke genelinde medreseler ön lisans öncesi her yıl 350 civarında mezun veriyor. Ön lisansı da medreseden alıp üstaz ve üstaze ünvanına hak kazanan medrese mezunları ülke genelindeki sınavlarda dereceye giriyor, ilahiyatın yanı sıra, tercih ettikleri tıp ve mühendislik gibi alanlarda da yüksek eğitimlerine devam edebiliyorlar.

Medrese sınavlarını kazanamayanlar ne yapıyor?

6 yaşında girdikleri medrese giriş sınavından kabul alamayan binlerce öğrenci ise kural gereği evlerine en yakın devlet okullarına yerleşiyor. Hafta sonları ve akşamları camilerde ve çeşitli gençlik ve etüd merkezlerinde verilen İslami eğitimlere iştirak ediyorlar. Bir kısmı ertesi yıllarda ara sınıflardan bir iki kişi için açılan kontenjana girmek üzere yeniden medrese sınavlarına hazırlanmaya devam ediyor.

Medreselerin çoğu camilerle aynı avluyu ve kampüsü paylaştığı ve bir külliyeyi andırdığı gibi medreselere yerleşemeyen çocuklar için de besteli nât-ı şerif ve kasidelerin okunduğu Mevlid merasimleri, özel manevi gece programları, düğün ve iftar davetleri, Hacc ve umre temalı programlar ile camiler hayat içinde merkezi konumunu muhafaza ediyor.

Öyle ki bir caminin otoparkında camiye yürüyerek ya da bisikletle gelmenin araçla gelmekten daha çevre dostu bir davranış olduğunu hatırlatan bir pano dahi bulunuyor.    

­

 

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close