Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 15 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre 719 öğrenci, tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı.
14 Temmuz'da başlayan tercih süreci, 24 Temmuz Perşembe günü saat 17.00’ye kadar devam edecek.
Yerleştirme sonuçları ise 4 Ağustos’ta açıklanacak.
LGS kapsamındaki merkezi sınavla öğrenci alacak okulların bu yılki kontenjanları ile geçen seneki yüzdelik dilimleri, e-Okul sistemi üzerinden açıklandı.
Böylece öğrenciler, bu yıl sınavdaki kendi yüzdelik dilimlerini, okulların geçen yıl oluşan taban ve tavan yüzdelik dilimleri ile karşılaştırabiliyor.
Öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.
Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek.
Tercihlerde nelere dikkat edilmeli?
Tercihin yalnızca puanlarla yapılan bir işlem olmadığını söyleyen eğitim uzmanları dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
“Tercih yaparken okulun niteliği, öğretmen kadrosu, sosyal imkânları ve ulaşım koşulları da dikkate alınmalı. Bu yılın puanı ile geçen yılın yüzdelik dilimleri örtüşmediği için, tercihler mutlaka yüzdelik dilime göre yapılmalı. Puanlara nakil döneminde ihtiyaç duyulacak.
Diğer yandan puanım ziyan olmasın diye hiç istemediğiniz bir okulu listenize yazmayın. Yüksek puan, mutluluk garantisi değil. Listede birbiriyle çelişen okul türleri, örneğin fen lisesi ile sosyal bilimler lisesi yer alıyorsa, bu kararsızlık göstergesidir.
Önce ne istediğinizi netleştirin. Benzer yüzdelik dilimde çok sayıda okul olabilir.
Elemeyi yaparken her okulun eğitim modeli, dili ve sosyal ortamı göz önüne alınmalı. 10 tercihin tamamı, yerleştiğinizde sizi mutlu edebilecek okullar olmalı.
Eğer son sıradaki okul hakkında içinize sinmeyen bir his varsa, o tercihi yapmayın.”